Σκα Κέλερ: «Η Ευρώπη επέτρεψε στον Ερντογάν να εκβιάζει με τους πρόσφυγες»

Σκα Κέλερ: «Η Ευρώπη  επέτρεψε  στον Ερντογάν  να εκβιάζει  με τους  πρόσφυγες»

Η Σκα Κέλερ, ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη διάρκεια μίας ακόμη επίσκεψής της στην Ελλάδα, και στη Μόρια Λέσβου μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν από ακροδεξιά στοιχεία, μιλά αποκλειστικά στο Documento και επισημαίνει ότι η ΕΕ εγκατέλειψε την Ελλάδα και την Ιταλία να χειριστούν μόνες τους το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Χαρακτηρίζει αφόρητη την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ θεωρεί μείζον πρόβλημα το γεγονός ότι η Ευρώπη επέτρεψε στον Ερντογάν να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο εκβιασμού. 

Εκφράζει την αισιοδοξία της για τη διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και δηλώνει ότι τώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον τάσσεται κατά της ανάμειξης εξωτερικών παραγόντων όπως η τρόικα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν τι είναι καλύτερο για μια χώρα ούτε να επεμβαίνουν στη νομοθεσία της!

Πρόσφατα συνέβη ένα πολύ αρνητικό περιστατικό στη Λέσβο, όπου ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε πρόσφυγες. Πιστεύετε ότι τέτοιου είδους συμβάντα είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα των χειρισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της προσφυγικής κρίσης καθώς η Ελλάδα και η Ιταλία εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος;

Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ανθρώπων είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν πρόκειται για εξαιρετικά ευάλωτες κατηγορίες όπως οι πρόσφυγες. Οι επιθέσεις στη Λέσβο ήταν οργανωμένες και πραγματικά σοκαριστικές. Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι αφόρητη – και για τους πρόσφυγες και για τους ντόπιους. Οι καθημερινές αφίξεις 30-70 ανθρώπων ίσως δεν είναι πολλές για την Ευρώπη συνολικά, είναι όμως πάρα πολλές εάν περιμένουμε από ένα νησί να χειριστεί μόνο του την κατάσταση! Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εγκαταλείψει την Ιταλία και την Ελλάδα να τα βγάλουν πέρα μόνες τους και αυτό προκαλεί εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Η Τουρκία συνεχίζει να εκβιάζει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες, ενώ έχει ήδη αρχίσει να στέλνει παράνομα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα χερσαία της σύνορα με την Ελλάδα, στον Εβρο. Θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι επιτρέψαμε στον Ερντογάν να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο εκβιασμού. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος φόβος πολλών κρατών-μελών μοιάζει να είναι μήπως οι άνθρωποι που φεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο καταλήξουν στο κατώφλι τους!

Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κρατούν τα σύνορά τους κλειστά για τους πρόσφυγες, παρά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι μπορεί να γίνει για να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

Νομίζω ότι πρέπει να δούμε πέρα από τις κυβερνήσεις που μπλοκάρουν την κατάσταση. Πολλοί πολίτες και δήμοι είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, την ώρα που η κεντρική κυβέρνηση δεν είναι. Και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τα ανατολικά κράτη. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη θα ήταν πρόθυμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες, αλλά η ισπανική κυβέρνηση δεν το επιτρέπει. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο λοιπόν να υποστηρίξουμε τους δήμους που ήδη κάνουν πολλά και όσους θέλουν να κάνουν ακόμη περισσότερα. Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό που αρχίζουν τώρα στις Βρυξέλλες είναι καλή ευκαιρία για να το αναδείξουμε αυτό.

Είστε ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση η ελληνική κυβέρνηση;

Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα, όπως, για παράδειγμα, το θέμα της στέγασης. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Ιταλία ή την Ελλάδα να χειριστούν την όλη κατάσταση, την ώρα που οι υπόλοιποι απλώς χτίζουν φράχτες στα σύνορά τους! Αυτό αποτελεί καθήκον όλων μας. Η μετεγκατάσταση θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά έγιναν πολύ λίγα και πολύ αργά από τα άλλα κράτη-μέλη.

Πιστεύετε ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης; Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ θα έπρεπε να συνεχίσουν να εποπτεύουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια και να επιβάλλουν μέτρα όποτε το θεωρούν απαραίτητο;

Οι οικονομικοί δείκτες για την Ελλάδα είναι θετικοί και έτσι η προοπτική για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πλέον αισιόδοξη. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ελάφρυνση του χρέους, ώστε να υπάρξει μια σαφής προοπτική και για τους πολίτες και για τους επενδυτές.

Πιστεύω ότι εξωτερικοί παράγοντες όπως η τρόικα δεν μπορούν να αποφασίζουν τι είναι καλύτερο για μια χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται αέρα να αναπνεύσει και χώρο για να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο. Η εξωτερική ανάμειξη στην εσωτερική νομοθεσία δεν είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter