Σκάει η μιντιακή φούσκα Νταβέλη

Σκάει η μιντιακή φούσκα Νταβέλη

Με εκκωφαντικό θόρυβο σκάει το φιλόδοξο μιντιακό εγχείρημα του πρωθυπουργικού φίλου Αχιλλέα Νταβέλη, το οποίο υποτίθεται ότι θα άλλαζε τον χάρτη των ΜΜΕ στην περιφέρεια και είχε επιδοτηθεί με 1,5 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις αρχές του 2022. Πρόκειται για τον επιχειρηματία ο οποίος διαθέτει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη καθώς είναι κουμπάρος με την Ντόρα Μπακογιάννη και παρουσιάστηκε ξαφνικά σαν «σωτήρας» εν μέσω της πανδημίας με την επενδυτική ιδέα της παραγωγής μασκών από ελληνικές επιχειρήσεις που διαφήμισε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πριν από λίγες μέρες ο μιντιακός όμιλος Νταβέλη προχώρησε σε απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών και έκλεισε τα παραρτήματα του καναλιού σε Αθήνα, Βόλο και Τρίκαλα. Επίσης πριν από λίγους μήνες η εφημερίδα που εκδίδει στη Λάρισα σταμάτησε την έντυπη έκδοση και κυκλοφορεί δωρεάν μόνο ηλεκτρονικά. Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα απαξιώθηκε το μιντιακό εγχείρημα Νταβέλη λίγους μόλις μήνες μετά το ξεκίνημα της λειτουργίας του ομίλου. Η δε επιχείρηση Νταβέλη έλαβε κρατική ενίσχυση από το υπουργείο Ανάπτυξης επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη για τη δημιουργία web portal. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρήμα που δόθηκε χρησιμοποιήθηκε πράγματι για τον σκοπό αυτό.

Η λαμπερή εκδήλωση και το φιλόδοξο εγχείρημα

Ηταν τέλη Μαρτίου του 2022 όταν στο ξενοδοχείο Divani Palace παρουσιάστηκε σε λαμπερή εκδήλωση το εκδοτικό εγχείρημα του πρωθυπουργικού φίλου Αχ. Νταβέλη με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά. Επρόκειτο για τη λειτουργία του δημοσιογραφικού ομίλου 21 Admedia, συμφερόντων Νταβέλη, ο οποίος περιλάμβανε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό, καθημερινή εφημερίδα και ενημερωτικό σάιτ. Το εγχείρημα Νταβέλη παρουσιάστηκε ως «πολυδιάστατη προσπάθεια στον χώρο της ενημέρωσης» που θα άλλαζε τον χάρτη των ΜΜΕ στην περιφέρεια. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μια σειρά από τοπικούς παράγοντες, βουλευτές, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δήμαρχοι της περιοχής κ.ά.

Λίγες μέρες πριν ο Αχ. Νταβέλης είχε δώσει δημοσίως το στίγμα του εγχειρήματος σε συνέντευξη που είχε δώσει στο lstigmes.com. Οπως ανέφερε, επρόκειτο για «επένδυση που θα άγγιζε σε πρώτη φάση τα 3 εκατ. ευρώ», ενώ φιλοδοξούσε «μέχρι το 2023 να εκτοξευτεί η επένδυση σε 8 εκατ. ευρώ». Για την υλοποίηση του εγχειρήματος ο Αχ. Νταβέλης εξαγόρασε το κανάλι TV 10 των Τρικάλων καθώς και τον ραδιοφωνικό σταθμό του Βόλου Ράδιο Ακρόαμα. Για την αγορά μάλιστα του τελευταίου έλαβε δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

Πράγματι το εγχείρημα Νταβέλη ξεκίνησε τη λειτουργία του. Δημοσιογράφοι και τεχνικοί προσλήφθηκαν στον όμιλο FORMedia, όπως ονομάστηκε, ενώ λίγο μετά, στις 2 Απριλίου 2022, κυκλοφόρησε και η εφημερίδα «Πολιτεία Λαρισαίων».

Εφημερίδα με δώρα, σπίτια και αυτοκίνητα

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχτηκαν σύμφωνα με τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες Νταβέλη. Πολύ γρήγορα άρχισαν τα προβλήματα. Η εφημερίδα που υποτίθεται ότι θα κόμιζε κάτι νέο στον τοπικό Τύπο και θα στεκόταν με αξιώσεις απέναντι στην ιστορική εφημερίδα «Ελευθερία» αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών. Οι πωλήσεις δεν έφτασαν ποτέ σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ προκειμένου να αυξήσει την κυκλοφορία της ακολούθησε εμπορικές συνταγές της δεκαετίας του ’90: προσφορές, διαγωνισμοί και κληρώσεις με «τυχερούς» που θα μπορούσαν να κερδίσουν είτε αυτοκίνητο είτε σπίτι.

Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της ξεκίνησαν οι παραιτήσεις δημοσιογράφων αλλά και οι πρώτες απολύσεις από την πλευρά Νταβέλη. Σταδιακά άρχισε να μειώνεται και η διανομή της εφημερίδας, ενώ η μείωση του προσωπικού συνεχίστηκε.

Τελικά τον Μάρτιο του 2023 η εφημερίδα σταμάτησε την έντυπη έκδοσή της και συνέχισε να κυκλοφορεί δωρεάν αλλά ηλεκτρονικά. Σύμφωνα μάλιστα με τοπικά ΜΜΕ, λίγο πριν από τη διακοπή της έντυπης έκδοσης η εφημερίδα συμφερόντων Νταβέλη κυκλοφορούσε μόνο σε λίγα περίπτερα στο κέντρο της Λάρισας.

Εκτός από την εφημερίδα, απολύσεις και μειώσεις προσωπικού έγιναν και σε άλλα ΜΜΕ του ομίλου. Σύμφωνα με το onlarissa.gr, στις αρχές Νοεμβρίου του 2023 σημειώθηκε «νέο μπαράζ απολύσεων στον εκδοτικό οργανισμό 21Admedia». Μεταξύ των απολυθέντων ήταν και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης, ενώ έκλεισε επίσης το στούντιο του FORMedia tv που λειτουργούσε στην Αθήνα.

Οι απολύσεις έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία σε όλους όσοι είχαν ξεκινήσει εκπομπή στο κανάλι μόλις πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα διατηρηθεί ένα δελτίο ειδήσεων και θα δουλεύει γι’ αυτό το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός του ομίλου λειτουργεί ως «απλός αναμεταδότης του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM».

«Μάσκες μιας χρήσης» οι απολυμένοι

Οι τελευταίες απολύσεις στον όμιλο Νταβέλη προκάλεσαν οργή στους εργαζόμενους. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε) εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία της για όσα εξελίσσονται στον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό 21Admedia της Λάρισας». «Πριν λίγο διάστημα η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε είχε καλέσει τη διοίκηση του συγκεκριμένου Ομίλου να σεβαστεί το δικαίωμα των δημοσιογράφων να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας, σεβασμού του έργου τους και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. […] Παρά τα όσα μεγαλεπήβολα σχέδια ακούστηκαν τα προηγούμενα χρόνια για επενδύσεις στον χώρο των ΜΜΕ της Θεσσαλίας, οι εργαζόμενοι γεύτηκαν το πικρό ποτήρι των απολύσεων» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε όμως και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ζητώντας ανάκληση των απολύσεων. «Η εργοδοσία του συγκεκριμένου ομίλου για δεύτερη φορά μέσα στο 2023 πραγματοποιεί μαζικές απολύσεις, λες και οι εργαζόμενοι είναι “Μάσκες μιας χρήσης”» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κρατική επιδότηση για web TV που δεν έγινε

Μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή στην υλοποίηση του εκδοτικού εγχειρήματος Νταβέλη ήταν η κρατική ενίσχυση που έλαβε. Επρόκειτο για επιχορήγηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην 21 Admedia Μον ΙΚΕ από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, η 21 Admedia Μον ΙΚΕ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Μοναδικός μέτοχός της ήταν ο Αχ. Νταβέλης με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Λίγους μήνες μετά, συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου 2022, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων ενέκρινε την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της 21 Admedia Μον ΙΚΕ στο «καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», όπως αναφέρεται στην απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια. Είναι πράγματι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης στην περίπτωση Νταβέλη, όταν σε άλλες περιπτώσεις χρειάζονται μήνες ολόκληροι για να μελετηθούν οι σχετικοί φάκελοι και να ληφθούν αποφάσεις.

Η κρατική ενίσχυση ανήλθε στο 55% του συνολικού επενδυτικού σχεδίου και συγκεκριμένα σε 1.553.717,16 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο αφορούσε τη «δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου» και συγκεκριμένα την παραγωγή περιεχόμενου δικτυακών πυλών (web portals).

Εδώ ωστόσο εγείρονται ορισμένα ερωτήματα για τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Εάν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα της formediatv.gr, θα διαπιστώσει ότι τις τελευταίες ημέρες είναι υπό κατασκευή. Μάλιστα, μέχρι και πριν από λίγες μέρες στην ιστοσελίδα είχαν αναρτηθεί αποσπάσματα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του καναλιού. Με απλά λόγια, η εταιρεία συμφερόντων Νταβέλη φαίνεται να επιδοτήθηκε με κρατικό χρήμα για την παραγωγή περιεχομένου web portal δίχως όμως μέχρι σήμερα να έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ο «μασκοφόρος» Νταβέλης και τα €5,185 εκατ.

Δεν είναι και οι μοναδικές επιχορηγήσεις συνδεόμενες με τον Αχ. Νταβέλη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επένδυση με τις μάσκες εν μέσω πανδημίας, που διαφημίστηκε όχι μόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, που έφτασε στο σημείο να υπερασπιστεί τον Αχ. Νταβέλη στη Βουλή τον Μάιο του 2020.

Πρόκειται για την εταιρεία Larisa Face Cover ΑΕ, συμφερόντων Νταβέλη και Γιάννη Τσερέπα, ιδιοκτήτη του εργοστασίου Λαριπλάστ. Στις 19 Νοεμβρίου 2021 εγκρίθηκε η υπαγωγή δύο επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας στο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». Το ένα από αυτά αφορούσε τη δημιουργία «νέας παραγωγικής μονάδας παρασκευής χειρουργικών μασκών» και το άλλο την «ίδρυση νέας παραγωγικής μονάδας παρασκευής φίλτρων μασκών τύπου meltblown, δυναμικότητας 1.449.360 κιλών/ έτος». Η κρατική ενίσχυση ανήλθε σε 5.185.940,08 ευρώ και για τα δύο επενδυτικά σχέδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αχ. Νταβέλης εμφανίστηκε ξαφνικά ως «σωτήρας» εν μέσω πανδημίας με την επενδυτική ιδέα της παραγωγής μασκών από ελληνικές επιχειρήσεις. Ιδιοκτήτης του κέντρου αποκατάστασης Animus στη Λάρισα και πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Οπως έχει πει ο ίδιος ο Νταβέλης, το κράτος τον βοήθησε να φέρει τα μηχανήματα για την παραγωγή μασκών από την Κίνα με πτήση cargo και τα εκτελώνισε σε χρόνο-ρεκόρ.

Τον Ιούλιο του 2021 με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ανακλήθηκαν οι μάσκες προσώπου τριών στρώσεων type II εμποτισμένες με οξείδιο χαλκού 50 τμχ. της εταιρείας του Νταβέλη λόγω των κινδύνων που εγκυμονούνται για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο Νταβέλης και οι σχέσεις με τον Εφραίμ

Εκτός από τις κρατικές ενισχύσεις, ο Αχ. Νταβέλης τους τελευταίους μήνες έχει εμφανιστεί και με ακόμη μία ιδιότητα. Αυτή του εκπροσώπου του ηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου γέροντα Εφραίμ, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα εμπλέκεται και με το Ινστιτούτο «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός». Πρόκειται για το ινστιτούτο το οποίο χρηματοδοτείται απευθείας από τη Μονή Βατοπεδίου και διαθέτει μια σειρά από εκκλησιαστικά ΜΜΕ, όπως pemptousia. gr, pemptousia.tv, ope. gr, pemptousia.fm. Κατά το παρελθόν πρόεδρος στο Ινστιτούτο «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός» ήταν ο πρώην επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, όπως είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη ο Αχ. Νταβέλης επισκέφτηκε μαζί με τους νομικούς του τα γραφεία του ινστιτούτου και προέβη σε ανακοινώσεις εκ μέρους της μονής. Ειδικότερα, σημείωσε ότι προκειμένου τα ΜΜΕ του Ινστιτούτου «Γραικός» να είναι βιώσιμα θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι για τους επόμενους μήνες να προχωρήσουν στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, υπογράφοντας εάν χρειαστεί τροποποιητική σύμβαση με τις αναλόγως μειωμένες αποδοχές.

Μάλιστα με πρόταση του Εφραίμ οι νομικοί και ο Αχ. Νταβέλης παρουσίασαν την εναλλακτική «να αιτηθεί γραπτώς όποιος εργαζόμενος το επιθυμεί την απόλυσή του στο Ινστιτούτο και να λάβει άμεσα τη νόμιμη αποζημίωσή του». Λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκαν απολύσεις εργαζομένων, με την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και την Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) να εκδίδουν ανακοινώσεις κατά των απολύσεων. Να σημειωθεί ότι το 2021 ο Εφραίμ είχε νοσηλευτεί επί 55 μέρες στο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Animus, συμφερόντων Νταβέλη.

Διαβάστε επίσης: Ο Άδωνης Γεωργιάδης προσπαθεί να μαζέψει την αθλιότητα για τα Τέμπη αλλά ξέχασε τη Δημοκρατία

Ο Νταβέλης, η «θυματοποίηση» και η ανακοίνωση με το ορθογραφικό… ολίσθημα

Αχ. Νταβέλης: Και θαυμαστής του Χίτλερ;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter