Σκάνδαλα και εμφύλιος στην ισπανική Δεξιά

Σκάνδαλα και εμφύλιος στην ισπανική Δεξιά

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, μετά τη σφοδρή σύγκρουση με την πρόεδρο της κοινότητας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, συγκαλεί έκτακτο συνέδριο την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο πιθανότατα θα αντικατασταθεί από τον –περισσότερο κεντρώο σε σχέση με τα βασικά πρόσωπα της σύγκρουσης– πρόεδρο της Γαλικίας Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Φάμπρικα αναθέσεων και ντετέκτιβ

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τις κατηγορίες της Ισαμπέλ Αγιούσο ότι ο Κασάδο χρησιμοποίησε τακτικές κατασκοπείας με ντετέκτιβ για να αποκαλύψει ένοχα μυστικά της προέδρου της Μαδρίτης.

Αυτό έγινε έπειτα από αναφορές στον ισπανικό Τύπο για διαφθορά στην κοινότητα της Μαδρίτης, με τις απευθείας αναθέσεις να διοχετεύουν εκατομμύρια στις τσέπες ημέτερων επιχειρηματιών και μελών της οικογένειας της Αγιούσο.

Μάλιστα, ο αδερφός της Τομάς Ντίαθ Αγιούσο φέρεται να εισέπραξε 55 χιλιάδες ευρώ από συμβόλαιο παροχής μασκών που παραχωρήθηκε σε παιδικό φίλο της οικογένειας Αγιούσο, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Publico, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους η κοινότητα της Μαδρίτης έκλεισε συμβόλαιο 925.000 ευρώ με εταιρεία στην οποία έχουν μετοχές οι γονείς της Αγιούσο. Να σημειωθεί ότι όλα τα έργα έγιναν με απευθείας ανάθεση λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία έθεσε την Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξαιτίας της πανδημίας.

Σχεδόν βέβαιη παραίτηση

Στη συνεδρίαση της Βουλής την Τετάρτη ο Κασάδο είπε ότι είναι η τελευταία φορά που βρίσκεται εκεί. «Αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως σεβασμό στους αντιπάλους και αφοσίωση στους συναδέλφους» ανέφερε, ενώ ο Σάντσεθ υποσχέθηκε να μην εκμεταλλευτεί την κρίση του Λαϊκού Κόμματος για να κάνει εκλογές.

Ο Κασάδο αναγκάστηκε να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος για την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, νυν πρόεδρο της Γαλικίας. Ο Κασάδο ήθελε να αποφύγει τη σύγκληση συνεδρίου καθώς ήξερε ότις η δημοφιλία της Αγιούσο μες στο κόμμα είναι μεγαλύτερη από τη δική του. Ομως σημαίνοντα στελέχη από όλη τη χώρα τον παρότρυναν να αποχωρήσει ενώ σημαντικοί συνεργάτες του, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και δήμαρχος Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τεόδορο Γκαρθία Εχέα, τον εγκατέλειψαν παραιτούμενοι από τη θέση τους.

Συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων

Η Αγιούσο, η οποία ήταν προσωπική επιλογή του Κασάδο για τις τοπικές εκλογές στη Μαδρίτη το 2019, είδε τη δημοφιλία της να εκρήγνυται μες στην πανδημία, καθώς ακολούθησε μια ακραία νεοφιλελεύθερη στάση απέναντι στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που πήρε η σοσιαλδημοκρατική κεντρική κυβέρνηση του Σάντσεθ, προτιμώντας να κρατήσει την οικονομία ανοιχτή. Το αποτέλεσμα ήταν η Μαδρίτη να καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από κορονοϊό στη χώρα.

Οι ατασθαλίες και η πολιτική που ακολουθεί ωστόσο, δεν φαίνεται να της κοστίζουν. Ισα ίσα θεωρείται το πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και να σταματήσει την αιμορραγία του κόμματος προς το ακροδεξιό Vox. Μάλιστα, το Vox αναμένεται να συγκυβερνήσει με το Λαϊκό Κόμμα στην κοινότητα Καστίλλη –Λεόν, ένα κάστρο του Λαϊκού Κόμματος. Την εξέλιξη αυτήν τη χρεώνεται ο Κασάδο, καθώς ενεπλάκη ενεργά με την προεκλογική καμπάνια για να ενισχύσει τη θέση του ως αντίπαλο δέος στον Σάντσεθ. Τελικά, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε το χειρότερο ποσοστό του εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter