Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Υπέκλεψαν και προσωπικά δεδομένα – Υπότροπη η κυβέρνηση

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Υπέκλεψαν και προσωπικά δεδομένα – Υπότροπη η κυβέρνηση

Η παραίτηση του Μιχάλη Σταυριανουδάκη, γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικά η καρατόμηση του Νίκου Θεοδωρόπουλου, γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, συνιστούν ομολογία ενοχής του κυβερνώντος κόμματος για το πολύκροτο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων τρεις μήνες προτού ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Χαριλάου Τρικούπη έθεσαν ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών, με το ΠΑΣΟΚ να καλεί τη Νίκη Κεραμέως σε παραίτηση. Παράλληλα, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου τέθηκε εκτός εκλογικής κούρσας, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν διαχείριση κρίσης, αναλαμβάνοντας χρέη… ανακριτικού οργάνου και προβάλλοντας ένα βολικό αφήγημα που αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ν. Κεραμέως εκτός κάδρου, αφού το «έγκλημα» τελέστηκε επί των ημερών της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ολως τυχαίως, την ημέρα που η κοινή γνώμη συνειδητοποίησε ότι μία υπάλληλος –σύμφωνα με το αφήγημα του κυβερνητικού εκπροσώπου– μπορεί να υποκλέψει αυστηρά προσωπικά δεδομένα από το πρώτο τη τάξει υπουργείο, γνωστοποιήθηκε πως στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία κατά του Κώστα Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών. Σε αυτό τον καμβά το σίγουρο είναι ότι το πολυσυζητημένο εγχείρημα της επιστολικής ψήφου, το οποίο η Ν. Κεραμέως κατάφερε με κοινοβουλευτικές μπαγαποντιές να ψηφιστεί μόνο από τη ΝΔ, έχει καταστεί διάτρητο στα μάτια των εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού. Πολλώ δε μάλλον όταν στην εξίσωση προσμετρούνται τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Palantir και τη Cisco.

Ντόμινο καρατομήσεων

Το πρωί της Παρασκευής γνωστοποιήθηκε η απόσυρση της υποψηφιότητας της Α. Μ. Ασημακοπούλου, η οποία αδυνατούσε εξαρχής να βρει ένα στέρεο αφήγημα για να δικαιολογήσει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων αποδήμων σε συνδυασμό με τον χρονισμό της αποστολής μαζικών newsletters με μερικά λεπτά διαφορά από το ενημερωτικό email του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο. «Καταθέτω σήμερα στην ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), όπως μου ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν το γνωστό θέμα της αποστολής newsletter από το γραφείο μου. Στην πολιτική μου πορεία υπήρξα πάντοτε ένας “στρατιώτης” της μεγάλης παράταξης της ΝΔ και την υπηρέτησα από όποια θέση μου ζητήθηκε. Ως ευρωβουλευτής, επί 5 χρόνια έδωσα πολλές μάχες για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Για όλη αυτή την πορεία προφανώς αξιολογούμαι και κρίνομαι» ανέφερε σε ανάρτησή της και συμπλήρωσε: «Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μη συμμετάσχω ως υποψήφια ευρωβουλευτής στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας».

Κι ενώ η ευρωβουλευτής της ΝΔ ισχυριζόταν ότι επρόκειτο περί λάσπης και πως τα emails τα μάζεψε μόνη της τα τελευταία πέντε χρόνια, ήρθαν οι αλυσιδωτές εξελίξεις με πρωταγωνιστές τους Μ. Σταυριανουδάκη και Ν. Θεοδωρόπουλο για να καταδείξουν πως όλο αυτό το διάστημα κορόιδευε –στην κυριολεξία– τον κόσμο. Η παραίτηση του γγ του υπουργείου Εσωτερικών και η αποπομπή του γραμματέα Aποδήμων της ΝΔ κατέστησαν σαφές ότι σύσσωμη η πλειονότητα υποτιμούσε τη συλλογική νοημοσύνη, τη στιγμή που τόσο η Εισαγγελία Πρωτοδικών όσο και η ΑΠΔΠΧ είχαν παρέμβει.

Μάλιστα, ο Ν. Θεοδωρόπουλος είχε και το θράσος όταν έσκασε το σκάνδαλο να δηλώσει: «Η Νέα Δημοκρατία και η Αννα-Μισέλ δέχονται μια άδικη επίθεση. Προκειμένου να χτυπηθεί η επιστολική ψήφος ορισμένοι είναι διατεθειμένοι να εφεύρουν ιστορίες που πλήττουν τη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς». Τελικά, ο ίδιος αποδείχτηκε ο καλύτερος «εφευρέτης» ψευδών ισχυρισμών και προσπαθειών συλλογικής εξαπάτησης.

Οι… ντετέκτιβ του Μαξίμου

Τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο που το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε χρέη ερευνητή σκανδάλων. «Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια emails φαίνεται ότι έφυγαν –ενώ δεν έπρεπε να φύγουν– μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023 από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη, γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν είχε αυτά τα καθήκοντα από τον Ιούνιο και μετά» είπε ο Παύλος Μαρινάκης στον αέρα του Real FM και συνέχισε λέγοντας: «Και μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι τα (emails) πήγαν, σύμφωνα με αυτά τα οποία προέκυψαν από την έρευνα, στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς εάν η ίδια γνώριζε».

Επισήμανε, επίσης, πως ο Μ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης ισχυριζόμενος: «Γι’ αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές ούτε με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Εν συνεχεία φρόντισε να «αδειάσει» χωρίς περιστροφές την Α. Μ. Ασημακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δόθηκαν στην ευρωβουλευτή «κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του email που έκανε όμως. Το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών».

Επέμενε δε ότι τα στοιχεία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. «Εχει πολύ μεγάλη σημασία να μη γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης: Ενα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα άλλο πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές. Αρα είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ προτού δηλαδή τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Ιουνίου, πόσο μάλλον την ψήφιση της επιστολικής ψήφου» κατέληξε.

Τι απαντά στο Documento

Τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν περισσότερες απορίες από αυτές που έπρεπε να λύσουν. Το Documento επικοινώνησε με τον Π. Μαρινάκη, ο οποίος απάντησε επίσημα στις ερωτήσεις μας. Ως προς το γιατί δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα της συνεργάτιδας του γγ του υπουργείου Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι θέμα της ΑΠΔΠΧ και πως πρόκειται για «μετακλητή υπάλληλο του κ. Σταυριανουδάκη».

«Εχει παραδεχτεί η υπάλληλος την πράξη;» επανήλθαμε, με τον Π. Μαρινάκη να απαντά καταφατικά και να προσθέτει πως «στην έρευνα που κάναμε προέκυπτε και από τις δυο πλευρές ότι από εκεί έγινε η αποστολή». «Πού και ποιοι κάνατε την έρευνα;» ήταν το επόμενο ερώτημα, στο οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι έγινε μια έρευνα από συνεργάτες στο Μαξίμου, «με ερωτήσεις στους εμπλεκόμενους. Δεν έγινε καμία ανάκριση».

Οταν του επισημάναμε πως δεν είθισται το Μαξίμου να κάνει τέτοιου είδους… έρευνες, εκείνος επικαλέστηκε την πολιτική διάσταση της υπόθεσης για να αιτιολογήσει τα νέα καθήκοντα που ανέλαβαν τα κυβερνητικά στελέχη επί της Ηρώδου Αττικού. «Ρωτήσαμε ξεκινώντας από την κ. Ασημακοπούλου τι έχει γίνει. Μας είπε, τέλος πάντων, από πού έλαβε συνολικά λίστες και δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί άκρη. Ηταν τον Μάιο από συγκεκριμένο άτομο μέσω τρίτου ανθρώπου» υπογράμμισε, εκθέτοντας επί της ουσίας για ακόμη μια φορά την ευρωβουλευτή που ισχυριζόταν ότι μάζεψε τα emails μόνη της.

«Μπορεί τόσο εύκολα ένας μετακλητός υπάλληλος να έχει πρόσβαση σε τόσο αυστηρά προσωπικά δεδομένα; Eπειτα από όσα έχουν γίνει γνωστά δεν είναι εύλογο ένας πολίτης να ανησυχεί σε σχέση με τα προσωπικά του δεδομένα στην ΑΑΔΕ ή σε άλλες υπηρεσίες;» ρωτήσαμε, με τον Π. Μαρινάκη να θυμίζει αρχικά την αυστηροποίηση της κείμενης νομοθεσίας το 2019, βάσει της οποίας θα κριθεί η υπόθεση. «Εμείς επιληφθήκαμε γιατί υπάρχει πολιτική διάσταση. Σε όλους μας έχουν έρθει emails από εταιρείες που δεν ξέραμε ποτέ. Από πολιτικούς που μπορεί να είναι σε άλλα κόμματα από αυτά που ανήκουμε, μηνύματα κ.λπ.» συμπλήρωσε, με αποτέλεσμα να σχολιάσουμε πως τα παραδείγματα που παρέθεσε δεν αφορούν διαρροή από κάποιο υπουργείο. «Γι’ αυτό και είχαμε άμεση απομάκρυνση και των συνεργατών. Ο γγ παίρνει μαζί του και τους συνεργάτες που έχει ορίσει. Η άμυνα που έχουμε είναι τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να μην επηρεάζονται οι εκλογικές διαδικασίες. Δεν ψηφίζεις με το email σου. Η εκλογική διαδικασία είναι κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει καταγγελία από κάποιον –γιατί μόνο με καταγγελία διαπιστώνεται– αυτομάτως και το καταλαβαίνουμε εμείς, πριν από την οποιαδήποτε απόφαση οποιασδήποτε αρχής, εμείς φερόμαστε με τον συγκεκριμένο τρόπο. Σκεφτείτε ότι εδώ μένουν (σ.σ.: στο πολιτικό προσκήνιο) άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος επειδή χειραγώγησαν τα Μέσα και μένουν ως βουλευτές και συνεργάτες προέδρων. Σκεφτείτε να είχαμε εμείς έναν καταδικασμένο στη Δικαιοσύνη και να τον είχαμε στην πρώτη γραμμή. Εμείς έχουμε μια αρχή. Οταν γίνεται κάτι και είναι δεδομένο και διαπιστωμένο να αντιδράσεις και δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε απομακρύνσεις και παραιτήσεις. Είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο αδίκημα όπως είναι για έναν πολιτικό η απιστία και η παράβαση καθήκοντος. Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν κάναμε εκπτώσεις» ήταν η απάντησή του.

Οταν θυμίσαμε στον εκπρόσωπο την περίπτωση του Νίκου Γεωργιάδη, ο οποίος ύστερα από αποκαλύψεις του Hot Doc καταδικάστηκε πρωτόδικα για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στη Μολδαβία, με τον πρώην στενό συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει ενώπιον του δικαστηρίου πως ο σημερινός πρωθυπουργός τού είπε να μείνει λίγο πίσω μέχρι να ξεφουσκώσει το θέμα, εκείνος απάντησε ότι «πέρασαν οκτώ χρόνια και δεν έχει μπει ούτε μπροστά ούτε πίσω».

Υπότροπη η κυβέρνηση

Εκτός από το σκάνδαλο των παρακρατικών παρακολουθήσεων με έδρα την Ηρώδου Αττικού, η κυβέρνηση είναι υπότροπη τόσο για την παραχώρηση προσωπικών δεδομένων ασθενών με Covid-19 στη σκοτεινή εταιρεία Palantir, η οποία είχε εμπλοκή στη δυσώδη υπόθεση χειραγώγησης πολιτών με πρωταγωνίστρια την Cambridge Analytica. Διεθνή μέσα ενημέρωσης την περιέγραψαν ως «μία από τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες στον κόσμο», καθώς ξεπήδησε από τη μήτρα της CIA. Μετά τις αντιδράσεις εξαιτίας της εξόρυξης τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων ιατρικού χαρακτήρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη τερμάτισε τη συνεργασία. Επιπλέον, η Ν. Κεραμέως είχε δώσει δείγματα γραφής με την «κρυφή σύμβαση» ύψους 2 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει με τον κολοσσό Cisco (πάλι την περίοδο της πανδημίας), διοχετεύοντας τα προσωπικά δεδομένα μαθητών, δασκάλων και καθηγητών με όχημα ή και πρόσχημα την τηλεκπαίδευση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter