Σκάνδαλο ENERGA: Ο δήμος Αθηναίων διεκδικεί οφειλές 2,5 εκατομμυρίων ευρώ

Σκάνδαλο ENERGA: Ο δήμος Αθηναίων διεκδικεί οφειλές 2,5 εκατομμυρίων ευρώ

Στο προσκήνιο επανέρχεται, με νομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις, το σκάνδαλο Energa. 

Ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ασκήσει αναίρεση κατά της τελεσίδικης απόφασης του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, διεκδικώντας οφειλές από την εταιρεία παροχής ενέργειας Energa, για έσοδα που παρακράτησε και δεν απέδωσε.

Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 2533/09.12.2019 είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικά στους εμπλεκόμενους, καταδίκασε σε πέντε έτη φυλάκιση τον Αριστείδη Φλώρο με τριετή αναστολή (είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως με ποινή κάθειρξης 20 ετών), αθωώθηκαν πέντε άλλοι κατηγορούμενοι, ενώ δεν εκρίθησαν ένοχοι για υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΑΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Η διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει πριν από περίπου εννιά χρόνια. Οι εταιρείες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power κατηγορούνταν γιατί ενώ εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ από τους καταναλωτές δεν απέδωσαν όσα όφειλαν προς δημόσιο και δήμους, παρακρατώντας ποσά από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, τα οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους.

Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη είχε προσφύγει δικαστικά για διεκδίκηση οφειλών. Ήδη ο Δήμος Αθηναίων έχει εισπράξει 4.350.000 ευρώ που εκδικάστηκαν για την υπόθεση και διεκδικεί επίσης περίπου 2.500.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συγκάλεσε σε συνεδρίαση ως πρόεδρός της, την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου χθες, Δευτέρα (9.3.2020), με θέμα την ποινική υπόθεση της ENERGA. Τα μέλη της Επιτροπής που εξέτασαν το ζήτημα, είχαν στα χέρια τους και την γνωμοδότηση της Νομικής Διεύθυνσης, (Τμήμα Δικαστικό), του Δήμου Αθηναίων η οποία είχε εκδοθεί την περασμένη Πέμπτη.

Έτσι, αποφάσισαν ότι η Οικονομική Επιτροπή «εγκρίνει την άσκηση αναίρεσης κατά της τελειωτικής με αριθμό 2533/9.12.2019 τελεσίδικης απόφασης του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών (ποινική υπόθεση ENERGA). Η καθ’ ύλην αρμόδια Δ/νση εξουσιοδοτείται όπως προβεί σε κάθε τυχόν περαιτέρω ενέργεια επί σκοπώ υλοποίησης του εν θέματι αντικειμένου». Την απόφαση υπογράφουν ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο γραμματέας Ν. Καρανικόλας και επτά μέλη της Επιτροπής που είχαν προσέλθει και ήταν οι Νίκος Αβραμίδης, Ελευθέριος Σκιαδάς, Βασίλειος Αξιώτης, Εμμανουήλ Καλαμπόκας, Γ.Χ.Αποστολόπουλος από την παράταξη της πλειοψηφίας, Κώστας Αλεξίου από την Ανοιχτή Πόλη –παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και Στέλιος Λάμπρου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι είναι δέκα τα τακτικά μέλη της Επιτροπής – δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση, αν και είχαν προσκληθεί, τα τρία τακτικά μέλη Γιώργος Μπρούλιας από την παράταξη «Αθήνα είσαι εσύ» του Παύλου Γερουλάνου, Μελίνα Δασκαλάκη από την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη και ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης.

Εκτός άλλων, η απόφαση έχει και πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς αυτή έχει τη σφραγίδα του Κώστα Μπακογιάννη. Η υπόθεση Energa είχε λάβει μεγάλη διάσταση, με δεδομένο ότι είχαν εμπλακεί επιχειρηματίες που κινούνταν πολιτικά στο χώρο της δεξιάς. Παράλληλα, για ένα διάστημα, είχε βρεθεί στη δίνη της υπόθεσης ο δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στενός συνεργάτης του και σήμερα Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού. Το δικηγορικό γραφείο του ασχολείτο με τις νομικές υποθέσεις της εταιρείας Energa, μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, οπότε διέκοψε τη συνεργασία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter