ΣΚΑΝΔΑΛΟ ENERGA: Το email που καίει τον ανιψιό του πρωθυπουργού, αυτή την Κυριακή στο Documento – Μαζί το HotDoc History και το Docville

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ENERGA: Το email που καίει τον ανιψιό του πρωθυπουργού, αυτή την Κυριακή στο Documento – Μαζί το HotDoc History και το Docville

Νέα αποκάλυψη για τον προσωπάρχη του Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη

Ο δικηγόρος που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν εμφανίζει τον ανιψιό του Μητσοτάκη και συνεργάτη του Άρη Φλώρου να έχει αλλάξει την κατάθεσή του προς όφελος του επιχειρηματία.

IN MEMORIAM: Θάνος Μικρούτσικος [1947-2019] ΓΡΑΦΟΥΝ: Δημήτρης Κουτσούμπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Φώντας Λάδης, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Μεράντζας, Θοδωρής Οικονόμου, Πέτρος Βαγιόπουλος, Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Γιάννης Οικονόμου, Αντώνης Μποσκοΐτης, χρύσα Κακατσάκη

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Η πριγκίπισσα που έγινε μαγείρισσα.

Ο Ι.Σ. Καριώτης γράφει για την Πασιονάρια του Πολυτεχνείου και μετά μπλε επίτροπο που καταλήγει γαλάζιο φλερτ τυο Κυριάκου

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Με σύνεση και ενότητα κατά της τουρκικής προκλητικότητας”. Συνέντευξη του ευρωβουλευτή της ΝΔ

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ EAST MED: Τι αλλάζει με τον αγωγό στη μεσόγειο και την ελληνική πολιτική σκηνή

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Καμιά ελάφρυνση για τη μεσαία τάξη

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Βιομηχανία Vs φύση στα Άγραφα

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙ: Μπουρλότο Τραμπ στη Μέση ανατολή

ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ: Όλα όσα δεν δείχνει η TV

ΝΙΖΑΡ ΑΛ ΜΠΑΝΤΡ: Πετροβολώντας τον πόλεμο! Ο Σύριος καλλιτέχνης μιλά για την ειρήνη φτιάχνοντας συνθέσεις με πετραδάκια.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ: Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός, Θόδωρος Τσίκας, Ελένη Αρασαββίδου

Και αυτή την Κυριακή υπάρχει Documento

Το Hot.Doc History της Κυριακής αφιερωμένο στη γερμανική αντίφαση

Στη Γερμανία η οποία μετρά μόλις 149 χρόνια κρατικού βίου είναι αφιερωμένο το Hot.Doc History που κυκλοφορεί με το Documento την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020.

Το τεύχος ανατρέχει τη μακρά «προϊστορία» των γερμανικών φύλων –Βισιγότθους, Οστρογότθους κ.α.- που γκρέμισαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και επέκτειναν την κυριαρχία τους από άκρη σε άκρη της Ευρώπης, από τον Δούναβη ως τον Ντον και από τη Μαύρη θάλασσα ως τη Βαλτική.

Αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στην χιλιετή Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του γερμανικού έθνους και την όσμωση του με το Βυζάντιο.

Στη Χανσεατική Λίγκα, μια εμπορική και τελωνειακή ένωση, πρόπλασμα των σημερινών οικονομικών ολοκληρώσεων. Κάνει ειδική αναφορά στους Τεύτονες ιππότες οι οποίοι αφού περιπλανήθηκαν σε όλη την ανατολική Ευρώπη, ανακάλυψαν στην Πρωσία τη «γη της επαγγελίας». Στη φεουδαρχική και μιλιταριστική Πρωσία του Φρειδερίκου Β΄ του Μεγάλου.

Όταν το 1806 ο Ναπολέων κατέλυσε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο γερμανικός εθνικισμός αναζήτησε άλλες διεξόδους. Τις βρήκε στο έργο του Γιόχαν Φίχτε «Λόγοι προς το Γερμανικό Έθνος», τον καταστατικό χάρτη του εθνικισμού –με τις φαντασιώσεις περί «αίματος» και «φυλής»- ο οποίος τόσο επικίνδυνος αποδείχτηκε τον επόμενο αιώνα.

Η αποτυχία της γερμανικής «άνοιξης» του 1848 έπέτεινε τη «γερμανική αντίφαση» και σηματοδότησε την οριστική συντηρητικοποίηση της γερμανικής Ιστορίας.

Ετσι η Πρωσία αναδείχτηκε σε ενοποιητικό παράγοντα του γερμανικού κράτους όταν ο υπερσυντηρητικός πολιτικός Μπίσμαρκ είδε μέσα από τον γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 την ευκαιρία κρατικής ενοποίησης 37 κρατιδίων υπό την ηγεσία του. Δεν δίστασε να λάβει κατασταλτικά μέτρα εναντίον των μαρξιστών και της -επαναστατικής τότε- γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και να προωθήσει μέτρα κοινωνικής πρόνοιας· περισσότερο για λόγους αντιμετώπισης της Αριστεράς αλλά και φυλετικής βελτίωσης των λιμοκτονούντων γερμανόπαιδων.

Ειδική αναφορά γίνεται στο αντιφατικό αισθητικό κίνημα του γερμανικού ρομαντισμού «Θύελλα και Ορμή» που εκτροχιάστηκε, σε μεγάλο βαθμό, σε μια νοσταλγική και αντιδραστική αναζήτηση που δίπλα στην «Ηρωϊκή» του Μπετόβεν έδωσε και το «Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» του Βάγκνερ.

Μεγάλο αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο – Στο Docville που κυκλοφορεί με το Documento αυτή την Κυριακή

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει το πρωτοποριακό και συνάμα βαθιά λαϊκό έργο του Θάνου Μικρούτσικου.

Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου αποχαιρετά τον λατρευτό της φίλο με την ζεστασιά των τραγουδιών του και μερικές τρυφερές εικόνες από τις συναντήσεις τους.

Ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας τονίζει πως σ’ έναν τέτοιο μαχητή δεν ταιριάζουν επικήδειοι αφού «ο Θάνος Μικρούτσικος θα είναι παρών, όχι μόνο με το έργο του, αλλά και το αφήγημα της ζωής του».

Ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης θυμάται τον ορμητικό, οραματιστή, τρυφερό, μεθοδικό και μαρξιστή Θάνο που γνώρισε.

Ο τραγουδιστής Γιώργος Μεράντζας γράφει για τον φίλο που γνώρισε πριν από 45 χρόνια και θυμάται τις πιο δυνατές συνεργασίες τους.

Ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος καταγράφει στιγμιότυπα από μια συνεπή και ειλικρινή πορεία ενός καλλιτέχνη που προσπαθούσε πάντα για το καλύτερο.

Ο δημοσιογράφος, στιχουργός και συγγραφέας Φώντας Λάδης μιλάει για τον μεγάλο καλλιτέχνη και άνθρωπο που «από την αρχή ξεχώρισε».

Η σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Βούλγαρη ξετυλίγει προσωπικές μνήμες που ξεκινούν από την παιδική ηλικία με σταθερή εικόνα τον μουσικοσυνθέτη να παίζει πιάνο στο σπίτι τους.

Ο Γιάννης Οικονόμου, μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταφέρει το σοκ της είδησης του χαμού του αγαπημένου του συνθέτη όπως το βίωσε στην επαρχία του Santi Spíritu στην Αβάνα.

O συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου γράφει για τον Θάνο Μικρούτσικο οτι: «αυτό που θα του λείψει είναι η αίσθηση πατρικής σιγουριάς που απέπνεε».

Η φιλόλογος- ιστορικός τέχνης Χρύσα Κακατσάκη γράφει για τη σημασία της στάσης του Μικρούτσικου στο να απενοχοποιηθεί ο καρκίνος και να μην τον αντιμετωπίζουμε σαν κατάρα ή σαν αδιέξοδο.

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης γράφει για την γενναιοψυχία και τη γενναιοδωρία του πρώτου μεγάλου ροκ συνθέτη της Ελλάδας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter