Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Πρόταση για σύσταση προανακριτική επιτροπής για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ουσιαστικά, οι ΚΟ ζητούν την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τον πρώην Υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου.

Πρώτος υπογράφων είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόταση αφορά αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν κατά κύριο λόγο από το 2001 έως το 2004 και βασίζονται σε 6 δικογραφίες που έχουν κατατεθεί στην Βουλή. Την ύπαρξη των δικογραφιών αυτών ειχε αποκαλύψει η εφημερίδα Documento στο φύλο της 11ης Δεκεμβρίου 2016.

Όπως επισημαίνεται στην πρόταση «πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90). Κάτω από κανονικές συνθήκες, ήτοι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η παραγραφή την οποία εισάγει το άρθρο 86 του Συντάγματος, οι πράξεις και παραλείψεις που αποδίδονται στο συγκεκριμένο πρόσωπο θα μπορούσαν να εξεταστούν από τον φυσικό δικαστή και να αποδοθούν, εφόσον συντρέχουν ευθύνες, ενώ τώρα αυτή η εξέταση φαίνεται να κωλύεται, με εξαίρεση συνοδευτικές πράξεις για την ύπαρξη των οποίων υφίστανται ισχυρές ενδείξεις, όπως αναλύεται διεξοδικά στη συνέχεια αυτής της πρότασης».

Στο κείμενο επισημαίνεται πως «στην συγκεκριμένη περίπτωση τα εγκλήματα της απιστίας φέρεται να έχουν τελεστεί κατά το 2001 με 2004, ενώ η δεύτερη τακτική σύνοδος της ΙΑ βουλευτικής περιόδου (07.03.2004 -18.08.2007), περατώθηκε την 28.09.2006 (Σύνοδος Β’ :03.10.2005 – 28.09.2006)». Όμως οι Κ.Ο των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επισημαίνουν πως «από τα παραπάνω επίσης προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια με πλείονες τρόπους (περιπτώσεις α, β, γ, δ, ε,) που περιγράφονται στα αντίστοιχα ως άνω εδάφια της διάταξης, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν». Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν παραγράφεται. Παράλληλα τονίζεται πως «οι πλείστοι τρόποι τέλεσης τους εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν από τη λήξη της διάρκειάς τους».

Η διαδικασία

Στην πρόταση αναφέρεται και η διαδικασία: «Κατά το άρθρο 86 παρ.3. του Συντάγματος: Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Για τα ζητήματα αυτά η ψηφοφορία στην Βουλή είναι μυστική. Η σχετική συνεδρίαση πρέπει να πραγματοποιηθεί 15 ημέρες μετά την κατάθεση της πρότασης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της τοποθέτησης του εγκαλούμενου είτε με την φυσική του παρουσία είτε με υπόμνημα.

Εφόσον συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή αυτή «εχει όλες τις αρμοδιοτητες του εισαγγελέα πλημελιοδικών όταν αυτός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση» ενώ στελεχώνεται κατ’ αναλογία από όλα τα κόμματα. Η Βουλή ορίζει τον χρόνο υποβολής του πορίσματος στην επιτροπή. Έφοσον το πόρισμα υποβληθεί συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και στην συνέχεια παραπέμπεται σε τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο. Το εν λόγω όργανο αποφαίνεται για την συνέχεια της υπόθεσης και μένει ανοιχτό το αν θα εισηγηθεί την σύσταση ειδικού δικαστηρίου ή την παραπομπή του αδικήματος στον φυσικό δικαστή.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα απαντήσουμε στο αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατέθεσαν πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον τ. Υπουργό Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, στον οποίο αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου.

“Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα, ζήτημα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο και στο παρελθόν, με διάχυτη την αίσθηση της συγκάλυψης των ευθυνών. Η υπόθεση αυτή, όπως και άλλες, αφορά στα χρήματα του ελληνικού λαού, που λεηλατήθηκαν τα χρόνια της «ανάπτυξης», στερώντας από τη χώρα πολύτιμους πόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πράξη τη δέσμευση του για εξέταση όλων των υποθέσεων διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, θα απαντήσει στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη, διαφάνεια και απόδοση ευθυνών”, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Ναι” από το Ποτάμι

Ναι στην πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το Ποτάμι μέσω twitter. Σε ανάρτησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει: ” Το Ποτάμι λέει ναι στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση”.

Συμφωνεί το ΚΚΕ

«Ναι» στη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλώνει το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, πριν από λίγο, αναφέρεται ότι «η ΚΟ του ΚΚΕ θα ψηφίσει το αίτημα σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν».

Θετικά ανταποκρίνεται η Ένωση Κεντρώων

Θετικά ανταποκρίνεται η Ένωση Κεντρώων στην πρόταση περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος.

Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ

  «Λέμε ναι στην πρόταση σας για προανακριτική επιτροπή για τα εξοπλιστικά για όποια έτη θέλετε. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να υπερασπιστούμε κανέναν» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος. Υποστήριξε πάντως ότι «δεν χρειάζεται η Βουλή και η προανακριτική. Πας κατευθείαν στον εισαγγελέα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα»

«Λέμε “ναι” στην προανακριτική, “ναι” στην πρόταση για την έρευνα στα εξοπλιστικά για όσα έτη θέλετε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υπερασπιστούμε κανέναν. Λέμε “ναι”, όπως είπαμε “ναι” στην εξεταστική για τα ΜΜΕ και για τα κόμματα. Κι όπως λέγαμε “ναι” να έρθουν κι άλλοι μάρτυρες. Όπως λέγαμε “ναι” στην εξεταστική ή στην προανακριτική για τον Βαρουφάκη και για τους συμμετόχους. Λέμε “ναι” στην προανακριτική και για την Τράπεζα Αττικής. Λέμε “ναι” σε κάθε εξέταση για κάθε θέμα. Είπατε “όχι” στην εξεταστική για τον Βαρουφάκη και για τα γεγονότα του 2015, για τις ευθύνες σε ό,τι αφορά τα μνημόνια πριν το 2009 και σε ό,τι έχει κάνει με την πραγματική εξέταση και φέρνετε τώρα», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

​ “Ναι” αναμένεται να πει και η Νέα Δημοκρατία στην πρόταση για προανακριτική, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter