Σκάνδαλο Folli Follie: Για 19 Ιανουαρίου διεκόπη η δίκη – Η ακατάλληλη αίθουσα, ο Κινέζος κατηγορούμενος και το 18μηνο που λήγει

Σκάνδαλο Folli Follie: Για 19 Ιανουαρίου διεκόπη η δίκη – Η ακατάλληλη αίθουσα, ο Κινέζος κατηγορούμενος και το 18μηνο που λήγει

Ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε μια ακατάλληλη – λόγω μεγέθους και υγειονομικών μέτρων για την πανδημία – αίθουσα, η δίκη για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie.

Το ζήτημα της ακαταλληλότητας της αίθουσας έθιξε από την πρώτη στιγμή η υπεράσπιση και ζήτησε την μεταφορά της διαδικασίας, πράγμα που εντέλει αποφάσισε η έδρα μεταφέροντας την πολύκροτη αυτή δίκη σε μεγαλύτερη και καταλληλότερη αίθουσα.

Από τους κατηγορούμενους, στην αίθουσα βρέθηκαν οι δύο προσωρινά κρατούμενοι στους οποίους αποδίδεται και «αρχηγικός» ρόλος στην εγκληματική οργάνωση, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Το παρών έδωσε και η Καίτη Κουτσολιούτσου και έξι ακόμη κατηγορούμενοι ενώ σε ό,τι αφορά στους εμπλεκόμενους που καταζητούνται αυτοί εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, δηλώθηκαν παραστάσεις πολιτικής αγωγής προς υποστήριξης της κατηγορίας από την προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε τη πρώτη μήνυση για την υπόθεση, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΟΠΥ, την Alpha Bank, από διάφορες εταιρείες, εκ των μια από αυτές συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς και μεμονωμένους επενδυτές.

Κοινό σημείο όλων των αιτημάτων πολίτικης αγωγής είναι η ζημία που, όπως υποστήριξαν, έχουν υποστεί από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους και η εξαπάτησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ίδιοι επιφυλάχθηκαν μάλιστα να προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για την ικανοποίηση τους.

Από τους 13 κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η εισαγγελία Εφετών παρέπεμψε τελικά στο ακροατήριο τους 12, καθώς ο 13ος κατηγορούμενους με Κινέζικη καταγωγή ήταν αγνώστου διαμονής. Έτσι, σήμερα με την έναρξη της δίκης εμφανίστηκε στο ακροατήριο ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιαw και υπέβαλε αίτημα να δικαστεί και εκείνος.

Ο Αλ.Κούγιας ζήτησε να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα ώστε να γνωρίζει ο εντολέας του γιατί κατηγορείται και ότι παραιτείται από άλλες ενστάσεις. Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα. Οι πρώτοι συνήγοροι υπεράσπισης που έλαβαν τον λόγο, μεταξύ αυτών και οι συνήγοροι των Τζώρτζη και Δημήτρη Κουτσολιούτσου ζήτησαν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να δικαστεί σε αυτό το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα ο συνήγορος του Τζ. Κουτσολιούτσου αιτιολόγησε την αναγκαιότητα ο κατηγορούμενος να δικαστεί σε αυτο το δικαστήριο καθώς φέρεται ως φυσικός αυτουργούς για πράξεις για τις οποίες ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο εντολέας του. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Παράλληλα, σήμερα, η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie υπέβαλλε αίτημα στο δικαστήριο να διατάξει την αποδέσμευση επτά ακινήτων προκειμένου (τους παραπέμψε στο ακροατήριο το δικαστικό συμβούλιο) προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί η συμφωνία με τους ομολογιούχους και τους δανειστές. Η εν λόγω συμφωνία αφορά σε κούρεμα χρέους ώστε οι πιστωτές και οι ομολογιούχοι να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Ωστόσο, όπως σχολίασαν συνήγοροι υπεράσπισης έχουν δηλώσεις παραστάσεις πολιτικής αγωγής και οι μικρομέτοχοι που εμφανίζονται ως εξαπαντηθέντες. Και ανακύπτει το έξης νομικό ζήτημα, όπως έλεγαν: Πως το δικαστήριο θα αποφασίσει αποδέσμευση σε περίπτωση που αποδειχθεί κατά τη διαδικασία ότι και αυτοί εξαπατήθηκαν. Από δηλαδή θα διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν από την οικονομική απώλεια.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης η έδρα ανακοίνωσε τις συνεδριάσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο με τους δικηγόρους της υπεράσπισης να ζητούν να μειωθούν και την έδρα να επιμένει πως η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και δεν πρέπει να υπάρξει χρονοτριβή. Απευθυνόμενη μάλιστα στους συνήγορους η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε πως «μετά θα φταίει η Δικαιοσύνη που καθυστερεί» και έκανε αναφορά στο 18μηνο που αναμένεται να συμπληρωθεί τον Μάρτιο για τους δύο προφυλακισμένους κατηγορούμενους, προκαλώντας έτσι την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι μίλησαν για πιέσεις και διοικητική σκοπιμότητα ενώ τόνισαν ότι «δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι».

Εν τέλει η έδρα αποχώρησε προκειμένου να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα και αποφάσισε να αφαιρέσει κάποιες ημερομηνίες από τον μήνα Φεβρουάριο.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, προκειμένου το δικαστήριο να αποφανθεί αν θα δικάσει τον Κινέζο κατηγορούμενο αλλά και για νομιμοποιηθεί η υπεράσπιση ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter