Σκάνδαλο μεγατόνων στη Βρετανία: Πάμπλουτος επιχειρηματίας κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Σκάνδαλο μεγατόνων στη Βρετανία: Πάμπλουτος επιχειρηματίας κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Η ταυτότητα ενός πάμπλουτου Βρετανού επιχειρηματία, που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για να μείνει ανώνυμος, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση, αποκαλύφθηκε σήμερα από έναν βουλευτή, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη χώρα.

Ο βουλευτής των Εργατικών Πίτερ Χέιν, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, είπε ότι ο εν λόγω ύποπτος είναι ο Φίλιπ Γκριν, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης μιας αυτοκρατορίας καταστημάτων χονδρεμπορίου και ειδών ένδυσης, μεταξύ των οποίων και το Top Shop. Ο Χέιν διευκρίνισε ότι τον προσέγγισε ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση και ο ίδιος εκτίμησε ότι ήταν “καθήκον” του και “προς το δημόσιο συμφέρον” να αποκαλύψει την ταυτότητα του Γκριν. Τόνισε μάλιστα ότι ο επιχειρηματίας “δαπάνησε σημαντικά ποσά για να κρύψει την αλήθεια για τις πράξεις του, τις επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τη ρατσιστική συμπεριφορά του”.

Ο Γκριν είχε προσφύγει στα δικαστήρια και πέτυχε να απαγορευτεί η δημοσιοποίηση του ονόματός του από τη συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αγανάκτηση στη Βρετανία, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έκριναν ότι δίνεται με τον τρόπο αυτό η “άδεια” στους πλούσιους να γλιτώνουν από τα σκάνδαλα.

“Το βρετανικό σκάνδαλο #MeToo που δεν επιτρέπεται να αποκαλυφθεί” έγραφε χθες στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα. Σημείωσε επίσης ότι, μετά από έρευνες οκτώ μηνών, με δικαστική απόφαση της απαγορεύτηκε να αποκαλύψει τις κατηγορίες που είχαν διατυπώσει σε βάρος του επιχειρηματία πολλοί εργαζόμενοι.

Το Εφετείο, όπου προσέφυγε με στρατιά δικηγόρων ο Γκριν, ανέστειλε προσωρινά την δημοσίευση του ρεπορτάζ, εν αναμονή της δίκης. Στο σκεπτικό του αναφερόταν ότι οι πληροφορίες προέρχονταν κυρίως από τις εμπιστευτικές συμφωνίες που είχαν υπογράψει πέντε υπάλληλοι με τον επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την Telegraph, που υπάκουσε και δεν δημοσιοποίησε το όνομά του, ο Γκριν δαπάνησε περίπου 500.000 λίρες για να εκπροσωπηθεί από μια ομάδα τουλάχιστον επτά δικηγόρων, του λονδρέζικου γραφείου Schillings. Πελάτης του ίδιου δικηγορικού γραφείου είναι και ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο που πρόσφατα κατηγορήθηκε για βιασμό.

“Φαίνεται ότι οι νόμοι μας επιτρέπουν στους πλούσιους και τους ισχυρούς να κάνουν ό,τι θέλουν αρκεί να πληρώνουν για να το αποσιωπούμε” δήλωσε οργισμένη η βουλευτίνα των Εργατικών Τζες Φίλιπς χθες.

“Εντολή μη δημοσίευσης για τους πλούσιους” έγραψε σήμερα η ταμπλόιντ The Sun.

Μετά τον σάλο, ο Πίτερ Χέιν αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να σιωπήσει πλέον: χρησιμοποίησε το “βουλευτικό προνόμιό” του: με βάση τη βρετανική νομοθεσία, τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν να μιλούν ελεύθερα και τα σχόλιά τους, όποια και αν είναι αυτά, επιτρέπεται να μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γκριν διέψευσε ότι παραβίασε τον νόμο και είπε ότι οι εταιρείες του έχουν ερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες των εργαζομένων, ενώ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης ή ρατσιστικής συμπεριφοράς εκ μέρους του. Υποστήριξε επίσης ότι ο όμιλος Arcadia κάποιες φορές προβαίνει σε εμπιστευτικούς διακανονισμούς με υπαλλήλους που διατυπώνουν παράπονα, μια τακτική που ακολουθούν πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Ο 66χρονος Γκριν αγόρασε τον όμιλο πολυκαταστημάτων BHS το 2000 και τον Arcadia το 2002. Ο επιχειρηματίας, που έχει χρισθεί ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν κάποτε γνωστός ως “ο βασιλιάς του εμπορικού δρόμου”, όμως η φήμη του αμαυρώθηκε από την κατάρρευση της BHS, αφού πούλησε την αλυσίδα για 1 λίρα το 2015, σε έναν επιχειρηματία που είχε πτωχεύσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter