Σκάνδαλο Novartis: Αγωγή αποζημίωσης με καθυστέρηση και αφού εκτέθηκαν – Bλάβη 214 εκατ. ευρώ αλλά… μόνο από τους γιατρούς

Σκάνδαλο Novartis: Αγωγή αποζημίωσης με καθυστέρηση και αφού εκτέθηκαν – Bλάβη 214 εκατ. ευρώ αλλά… μόνο από τους γιατρούς

Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ για το φαρμακευτικό σκάνδαλο στη χώρα μας και συνεχή πίεση με δημοσιεύματα προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της Novartis για την ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. Ναι καλά διαβάσατε. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αφού πρώτα είχε εκτεθεί, καθώς όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσανατολιζόταν να κλείσει το θέμα με εξωδικαστικό συμβιβασμό και όχι με αγωγή. Κάτι που σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ευνοούσε δικαστικά την εταιρεία και όχι το ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης «το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis διεκδικώντας ποσό 214 εκ. ευρώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών» όπως αναφέρεται. Με απλά λόγια η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis αλλά όχι για τα πολιτικά πρόσωπα. Παρά το γεγονός ότι σε έγγραφα του FBI που απεστάλησαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής γινόταν η παραδοχή ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος για παράδειγμα ως υπουργός Υγείας ήταν αποδέκτης μίζας. Και παρά το γεγονός ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ δεν μιλά μόνο για χρηματισμούς γιατρών αλλά και ελλήνων αξιωματούχων. Τους οποίους στη συνέχεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να παρουσιάσει ότι είναι οι γιατροί. Τώρα βέβαια από πότε οι γιατροί σε μια χώρα θεωρούνται ως «αξιωματούχοι» αυτό είναι κάτι που μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να το απαντήσει.

214 εκατ. βλάβη, με κατηγορούμενους μόλις δύο γιατρούς

Εδώ όμως τίθενται μία σειρά από ερωτήματα. Το ύψος της βλάβης που επικαλείται ο Θάνος Πλεύρης, δηλαδή τα 214 εκατ. ευρώ, αποδεικνύουν το ασύλληπτο μέγεθος του σκανδάλου. Πως είναι δυνατόν να έχει υποστεί το Δημόσιο τόσο μεγάλη ζημία, μόνο από τις πράξεις γιατρών, όταν για το σκάνδαλο Novartis έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μόλις δύο γιατροί; Είναι ένα εύλογο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ότι αφορά τους εισαγγελείς Διαφθοράς και τις ποινικές διώξεις που τους έχουν ασκηθεί για τα πολιτικά πρόσωπα, ότι δήθεν δηλαδή έστησαν σκευωρία σε βάρος τους, τίθεται ένα ερώτημα για το κατά πόσο αυτό θα αξιοποιηθεί από το νομικό επιτελείο της εταιρείας προς το συμφέρον της.

Σημειώνεται ότι στη δήλωσή του ο υπουργός Υγείας «επιφυλάσσεται να καταθέσει και νεότερη αγωγή για την διεκδίκηση της ζημίας» και θα εφαρμοστούν «όλες οι κυρώσεις κατά της εταιρείας Novartis για τις παράνομες πρακτικές της».

Ήθελαν να βρουν εξωδικαστικά αλλά εκτέθηκαν

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καθυστερήσει αρκετά στο να καταθέσει αγωγή στη Novartis για τις πρακτικές διαφθοράς που ακολούθησε στη χώρα μας και παραδέχτηκε στις ΗΠΑ πληρώνοντας 315 εκατ. δολάρια. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ ΗΠΑ – Novartis ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε γνωμοδότηση του προς το υπουργείο Οικονομικών άναψε το «πράσινο» φως προκειμένου το Δημόσιο να προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες κατά της Novartis αναφορικά με τη ζημία που υπέστη από τη σκανδαλώδη λειτουργία της εταιρείας στην Ελλάδα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Ιούνιο του 2022 για να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση την κατάθεση αγωγής και αφού πρώτα εκτέθηκε. Στα μέσα του περασμένου Μαΐου ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Άγγελος Προβολισιάνος κάλεσε τον υπουργό Υγείας προκειμένου να λάβει απαντήσεις σε σχέση με την υπουργική απόφαση (αρ. Πρωτ: Α1β/Γ.Π. οικ. 26220) που αφορά τη συγκρότηση της «Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τη Novartis Hellas AEBE». Έργο της εν λόγω Επιτροπής ήταν «η επίτευξη εξωδικαστικής συμβιβαστικής επίλυσης» με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία. Με απλά λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήθελε να καταθέσει αγωγή αλλά να τα βρει εξωδικαστικά κάτι που ήταν προς το συμφέρον της εταιρείας. Μετά το δημοσίευμα ξέσπασε σάλος. Ένα μήνα μετά κακήν κακώς η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τελικά αγωγή. Ασθμαίνοντας και κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης μετά και την κριτική που δέχτηκε για τις «αδιευκρίνιστες» αρχειοθετήσεις για Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο και τις αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη για το Νίκο Μανιαδάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter