Σκάνδαλο Novartis: Από παρανομία σε παρανομία η ανακριτική διαδικασία

Σκάνδαλο Novartis: Από παρανομία σε παρανομία η ανακριτική διαδικασία

Οχι μόνο υπεκφεύγει να απαντήσει στο αίτημα που έχει καταθέσει ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης για συμπληρωματική απολογία, μετά και τα κραυγαλέα ψεύδη που κατέθεσε ο Νίκος Μανιαδάκης, αλλά παράλληλα εξακολουθεί να βαδίζει από παρανομία σε παρανομία κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας για τη δήθεν σκευωρία της Novartis. Ο λόγος για την ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία διαρκώς αποδεικνύει ότι είναι πρόθυμη να «ενορχηστρώσει» την κυβερνητική συνωμοσία σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη, εκχωρώντας τη νομική αξιοπιστία της στη σύνταξη ενός κατά παραγγελία κακοστημένου και κατάπτυστου κατηγορητηρίου.

Μετά την πρωτοφανή στάση της Κ. Αλεβιζοπούλου κατά την κατάθεση του Ν. Μανιαδάκη, κατά την οποία δεν του έκανε την παραμικρή ερώτηση για τους ισχυρισμούς του περί εκβιασμού του από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, η ανακρίτρια αφενός κωλυσιεργεί να απαντήσει στο αίτημα Βαξεβάνη για συμπληρωματική απολογία, αφετέρου αρνείται να υλοποιήσει το αίτημα του εκδότη του Documento για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Μανιαδάκη. Είναι εντυπωσιακό ότι μια ανακρίτρια, και μάλιστα του ειδικού δικαστηρίου, κωφεύει στη διενέργεια ανακριτικών πράξεων που θα ρίξουν φως σε κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου Novartis και κανονικά θα έπρεπε να οδηγήσουν στο εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης.

Ολα αυτά διαδραματίζονται λίγο πριν από τις τοποθετήσεις των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ο διορισμός των οποίων θα αποδείξει, όπως ισχυρίζονται οι… κακές γλώσσες παροικούντων στον Αρειο Πάγο, για ποιο λόγο η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου βαδίζει από παρανομία σε παρανομία, εξυπηρετώντας σε βάρος της νομικής της εγκυρότητας το κυβερνητικό αφήγημα της δήθεν σκευωρίας.

Ψευδείς ισχυρισμοί Μανιαδάκη στην ανακρίτρια

Ο Κ. Βαξεβάνης κατέθεσε μέσω των συνηγόρων του Γιάννη Μαντζουράνη και Βασίλη Καπερνάρου αίτημα προς την ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου για συμπληρωματική απολογία μετά και τη νέα κατάθεση Μανιαδάκη ενώπιόν της. Ο δημοσιογράφος έχει έναν… άσο στο μανίκι. Πρόκειται για τις πραγματογνωμοσύνες που έχουν διενεργηθεί σχετικά με τα ηχητικά ντοκουμέντα των συνομιλιών του με τον Μανιαδάκη, οι οποίες αποδεικνύουν τη γνησιότητά τους. Στις συνομιλίες αυτές, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μανιαδάκης έδινε στον δημοσιογράφο σημαντικά στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο παραδεχόταν ότι η υπόθεση ήταν καραμπινάτο σκάνδαλο με εμπλοκή συγκεκριμένων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά παράλληλα έκανε λόγο για εκβιασμό που φερόταν να είχε υποστεί από τον Γ. Στουρνάρα.

Οπως επισημαίνει στην αίτησή του ο Κ. Βαξεβάνης, η κατάθεση Μανιαδάκη ενώπιον της ανακρίτριας Αλεβιζοπούλου «περιέχει σωρεία παντελώς ψευδών ισχυρισμών, οι οποίοι δεν ετέθησαν υπό τον αναγκαίο και κατάλληλο ανακριτικό έλεγχο».

«Ζητώ να κληθώ, ώστε να απολογηθώ συμπληρωματικώς, προκειμένου να αποδείξω το παντελώς ψευδές και δόλιον του περιεχομένου αυτής, με την προσκόμιση και άλλων αποδεικτικών στοιχείων, που συνειδητώς επέλεξα να χρησιμοποιήσω εν αναμονή της εν λόγω ένορκης μαρτυρικής κατάθεσης του ευμενώς αντιμετωπιζομένου από την ανάκριση κ. Ν. Μανιαδάκη, τα οποία μάλιστα δεν επιδέχονται οποιασδήποτε αμφισβήτησης, αφού είναι αδύνατον να αρνηθεί τη φωνή του ακόμη και ο πλέον αποδεσμευμένος κάθε ορίου και φραγμού άνθρωπος» υπογραμμίζεται στην αίτηση Βαξεβάνη.

Ειδικότερα, ο Κ. Βαξεβάνης αναμένεται να προσκομίσει στην ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου ηχητικό ντοκουμέντο –ενσωματωμένο σε ψηφιακό μέσο τύπου USB stick– που περιέχει μαγνητοφωνημένη συνομιλία με τον Ν. Μανιαδάκη, καθώς και έκθεση εργαστηριακής ανάλυσης πραγματογνώμονα που αποδεικνύει τη γνησιότητα του ηχητικού ντοκουμέντου, μαζί με την έκθεση απομαγνητοφώνησης της συνομιλίας.

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με Μανιαδάκη

Από τις πρώτες ημέρες της απολογίας του ο Κ. Βαξεβάνης είχε προκαλέσει «σεισμό» με τις αποκαλύψεις του για τον Ν. Μανιαδάκη δίνοντας νέα τροπή στο σκάνδαλο Novartis, καθώς απογύμνωνε κάθε επιχειρηματολογία περί αθωότητας πολλών από τους «αρχειοθετημένους» πολιτικούς παράγοντες.

Ο Κ. Βαξεβάνης είχε αποκαλύψει ότι μία από τις πηγές του στην υπόθεση Novartis ήταν ο διαχρονικός σύμβουλος υπουργών Υγείας επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ Ν. Μανιαδάκης. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του είχε καταθέσει στην ανακρίτρια απομαγνητοφωνημένο υλικό από συναντήσεις με τον Ν. Μανιαδάκη αλλά και γραπτά μηνύματα από τις μεταξύ τους επικοινωνίες. Σε αυτά ο Μανιαδάκης υποστήριζε ότι την περίοδο που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας εκβιαζόταν από τον Γ. Στουρνάρα, ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν ερευνηθεί για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis. Κατά τον Ν. Μανιαδάκη, ο Γ. Στουρνάρας φέρεται να του είχε πει πως «όταν έρθει η ΝΔ στην εξουσία θα γαμήσουν τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη». O εκβιασμός από τον κεντρικό τραπεζίτη φερόταν μάλιστα να ήταν σε γνώση του Αντώνη Σαµαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως έλεγε ο ίδιος ο Μανιαδάκης.

Την ίδια περίοδο ο Βαξεβάνης είχε καταθέσει επίσης αίτημα προς την ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου προκειμένου να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Ν. Μανιαδάκη. Επρόκειτο για νομική κίνηση-κλειδί προκειμένου να αποδειχτεί η αλήθεια των ισχυρισμών του αλλά και να δώσει απαντήσεις ο Μανιαδάκης για τον φερόμενο εκβιασμό που υπέστη. Το αίτημα ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε.

Τα εύλογα ερωτήματα που δεν απηύθυνε η ανακρίτρια

Η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τις αποκαλύψεις Βαξεβάνη αναγκάστηκε να καλέσει τον Ν. Μανιαδάκη για κατάθεση. Ο Μανιαδάκης επιβεβαίωσε τις συνομιλίες που είχε με τον Κ. Βαξεβάνη. Ωστόσο σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του περί εκβιασμού του από τον Γ. Στουρνάρα στην κατάθεσή του ενώπιον της ανακρίτριας, δεν τους διέψευσε αλλά τους… στρογγύλεψε, ωραιοποιώντας με τη χρήση «κομψών εκφράσεων» τις πραγματικές απειλές Στουρνάρα. Οπως είπε στην Κ. Αλεβιζοπούλου, ο Γ. Στουρνάρας του μετέφερε ότι «χαίρομαι που δεν είσαι ψευδομάρτυρας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταθέσει ψεύδη και ανυπόστατα πράγματα για ένα σωρό αθώους ανθρώπους και είμαι σίγουρος ότι όταν έρθει η ώρα η Δικαιοσύνη θα επιληφθεί».

Κατά περίεργο λόγο η ανακρίτρια δεν επέμεινε καθόλου στο σημείο αυτό της κατάθεσης Μανιαδάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν του κάνει καμία ερώτηση για τους καταγγελλόμενους από τον ίδιο εκβιασμούς. Λες και για κάποιο λόγο θέλει να προσπεράσει αυτό το σημείο, το οποίο όχι μόνο είναι κομβικής σημασίας αλλά παράλληλα δίνει νέα διάσταση στο σκάνδαλο Novartis, καθώς αποκαλύπτει πιέσεις από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα σε πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση, αλλά και ένορκες ψευδομαρτυρίες του ίδιου του Μανιαδάκη, ακόμη και ενώπιον της Βουλής.

Η αξιοπερίεργη στάση όμως της ανακρίτριας συνεχίστηκε. Κατά την κατάθεσή του ο Ν. Μανιαδάκης αποκάλυψε ότι ο ίδιος ήταν ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατέθεσαν ατράνταχτα στοιχεία βάσει των οποίων η Novartis αναγκάστηκε να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές 350 εκατ. δολάρια μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού. Με απλά λόγια, ο Μανιαδάκης παραδέχτηκε, άθελά του ή ηθελημένα, τον διπλό ρόλο του στο σκάνδαλο Novartis. Από τη μια δηλαδή στις ΗΠΑ αποκάλυπτε πτυχές και λεπτομέρειες του σκανδάλου, όπως έκανε αρχικά και ως προστατευόμενος μάρτυρας στην Ελλάδα. Στη συνέχεια όμως στη χώρα μας άλλαξε στάση εξαιτίας των πιέσεων που φαίνεται ότι του ασκήθηκαν. Κι έτσι διαβεβαίωνε τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα –όπως τον Γ. Στουρνάρα και τον Αδωνη Γεωργιάδη– ότι δεν έχει καταθέσει κάτι εναντίον τους στις αμερικανικές αρχές. Η ανακρίτρια όμως δεν τον ρωτά κάτι επ’ αυτού. Το προσπερνά σαν να μη σημαίνει τίποτε.

Οι διαρκείς παρανομίες κατά την ανάκριση

Εκτός από τις υπεκφυγές της ανακρίτριας στα αιτήματα του Κ. Βαξεβάνη, εντύπωση προκαλούν και οι διαρκείς παρανομίες κατά την ανακριτική διαδικασία απέναντι όχι μόνο στον Κ. Βαξεβάνη αλλά και σε άλλους κατηγορούμενους.

Ενα από αυτά τα σημεία έχει να κάνει με το κακοστημένο σε βάρος του κατηγορητήριο. Οπως απέδειξε ο Βαξεβάνης κατά την απολογία του, ένα κομμάτι του κατηγορητηρίου ήταν copy/paste από τη μήνυση που είχε καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Δηλαδή η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου χρησιμοποίησε απόσπασμα της μήνυσης ενός πολιτικού προσώπου που είχε ερευνηθεί για τη Novartis προκειμένου να αποδώσει κατηγορίες κατά του Κ. Βαξεβάνη.

Ειδικότερα, η Κ. Αλεβιζοπούλου στο κατηγορητήριο που συνέταξε σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη ανέφερε ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2018 το Documento είχε δημοσιοποιήσει κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρα «Αικατερίνης Κελέση», η οποία όμως δεν είχε δοθεί ακόμη στη Δικαιοσύνη, αλλά δόθηκε στις 18.50 το απόγευμα της ίδιας μέρας κι ενώ η ύλη για το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας είχε κλείσει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από στοιχεία και έγγραφα, όσα δημοσιοποίησε το Documento τα είχε καταθέσει η «Κελέση» στην τότε εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη εβδομάδες πριν και συγκεκριμένα στις 1, 11 και 29 Δεκεμβρίου 2017 και στις 5 και 28 Ιανουαρίου 2018, ενώ άλλος μάρτυρας είχε καταθέσει επίσης μέρος όσων δημοσίευσε το Documento στις 17 Ιανουαρίου 2018.

Ακόμη ένα σημείο έχει να κάνει με την κατηγορία σε βάρος του Βαξεβάνη για δημοσίευση μιας δήθεν «αβάσιμης» αναφοράς της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα κατά της εισαγγελέα εφετών Ελένης Ράικου. Πρόκειται για την περιβόητη αναφορά Ζαμανίκα προς τον τότε επόπτη των ανακριτών, εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Σύμφωνα με την αναφορά η τότε εισαγγελέας διαφθοράς Ελ. Ράικου φέρεται να μην είχε διαβιβάσει στην ανακρίτρια 250.000 έγγραφα από τη δικογραφία για τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο. Η δημοσιοποίηση της αναφοράς από το Documento προκάλεσε την παραίτηση της Ράικου από τη θέση της εισαγγελέα διαφθοράς. Η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση της «αβάσιμης» αναφοράς έγινε για να εξυπηρετηθεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε κατά την ανακριτική διαδικασία, η Κ. Αλεβιζοπούλου συνέταξε το κατηγορητήριο σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη στις 19 Ιανουαρίου 2022 δίχως η αναφορά Ζαμανίκα να είναι μέρος αυτής της δικογραφίας. Απίστευτο και όμως αληθινό.

Τα ίδια και στις διώξεις κατά Γιάννας Παπαδάκου

Το ίδιο μοτίβο ακολούθησε η ανακρίτρια και στην περίπτωση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου. Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος της δημοσιογράφου Ιπποκράτης Μυλωνάς, η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου άσκησε δίωξη στη Γ. Παπαδάκου μεταξύ άλλων και για το περιεχόμενο της τηλεοπτικής εκπομπής «Check point» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στις 29.11.2015 που παρουσίαζε η ίδια. Η συγκεκριμένη εκπομπή ωστόσο δεν υπήρχε στη δικογραφία. Παρ’ όλα αυτά, η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου άσκησε δίωξη. Μάλιστα, το ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν όχι τραγελαφικό, ήρθε στη συνέχεια. Επειτα από αίτημα του Ιππ. Μυλωνά η ανακρίτρια ζήτησε να της χορηγηθεί η επίμαχη εκπομπή από τον Alpha, όπως και έγινε. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον συνήγορο της Γ. Παπαδάκου προκειμένου να λάβει το αιτηθέν αντίγραφο της εκπομπής. Ωστόσο, αντί για την επίμαχη εκπομπή, έκπληκτος ο Ιππ. Μυλωνάς διαπίστωσε ότι επρόκειτο για άλλη εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Με απλά λόγια, η ανακρίτρια δεν είχε καν δει την εκπομπή ούτε εκ των υστέρων.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter