Σκάνδαλο Novartis: Απολογήθηκαν μέχρι ο ΣΚΑΪ και η Καθημερινή, αλλά στο ΑΠΕ «πέρα βρέχει»

Σκάνδαλο Novartis: Απολογήθηκαν μέχρι ο ΣΚΑΪ και η Καθημερινή, αλλά στο ΑΠΕ «πέρα βρέχει»

Σε ιταμότερο σημείο ακόμα και από τα φιλοκυβερνητικά ΣΚΑΪ, Καθημερινή και in.gr βρέθηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο για μία ακόμα φορά, αφού σε αντίθεση με τα ιδιωτικά ΜΜΕ, το κρατικό πρακτορείο που ελέγχεται απευθείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Οικονόμου δεν έχει ανασκευάσει τα ψεύδη περί παραπομπής για τη «σκευωρία Novartis» που διέσπειρε από το βράδυ της Πέμπτης.

Στο σημείο να ζητήσουν συγγνώμη έφτασαν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μετά την αποκάλυψη πως η παραπομπή της πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δεν αφορά επ’ ουδενί τη «σκευωρία Novartis», αφού προηγουμένως είχαν διασπείρει ψευδώς πως συνέβη το αντίθετο.

Την ίδια ώρα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο έχει δύο δημοσιεύματα αναρτημένα. Το ένα έγινε στις 22.48 το βράδυ της Πέμπτης με τίτλο «Με βούλευμα παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση της Novartis ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη».

Αναλυτικά το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του ΑΠΕ:

«Αργά σήμερα το βράδυ με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, για κακουργηματικά αδικημάτα τα οποία διέπραξαν στην υπόθεση της Novartis, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Τουλουπάκη.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται και δεν παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, οι δύο συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, όπως απαλλάσσονται οι εκδότες Γιάννης Φιλιππάκης και Κώστας Βαξεβάνης, καθώς και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας.

Το βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, αποδέχεται εν μέρει την 365 σελίδων πρόταση της εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ελένης Μετσοβίτου – Φουρλή, πρόταση η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο ηθικό αυτουργό της όλης σκευωρίας της Novartis, στην οποία ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργούς και παράλληλα αποδίδεται το ίδιο αδίκημα (της ηθικής αυτουργίας) στην κατάχρηση εξουσίας των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς».

Το δεύτερο δημοσίευμα, το μεσημέρι της Παρασκευής στις 13.48 και αφού το documentonews.gr ξεγύμνωσε την κυβερνητική προπαγάνδα δημοσιεύοντας τα σχετικά μέρη του βουλεύματος. Ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος είναι «Εκτός Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών παραμένει ο βασικός πυρήνας στην υπόθεση της Novartis-Τι περιέχει το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Ε. Τουλουπάκη».

Αναλυτικά το σημερινό δημοσίευμα του ΑΠΕ:

«Έγινε γνωστό σήμερα το περιεχόμενο του βουλεύματος του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Το εν λόγω βούλευμα δεν θίγει τον πυρήνα της υπόθεση της Novartis, στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα κ.λπ.

Ειδικότερα, το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με το βούλευμα που δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ δεν καταλαμβάνει το βασικό σκέλος της υπόθεσης της Novartis (πολιτικά πρόσωπα, κουκουλοφόρους μάρτυρες κ.λπ.), αλλά παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Παπαγγελόπουλο και την κ. Τουλουπάκη, για δευτερεύοντα ζητήματα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα, του οποίου το περιεχόμενο σήμερα έγινε γνωστό, η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του κ. Παπαγγελόπουλου είναι ομόφωνη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) για τον τότε υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και είχε καταγγελθεί για την υπόθεση της Novartis.

Για την ίδια παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουμπλή» παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο η κ. Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας κατά πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ και δύο κατά (μειοψήφησαν Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου και Βασίλης Ανδρουλάκης).

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ΄ εξακολούθηση για τις πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε στους εισαγγελείς Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί πριν από την Ελένη Τουλουπάκη το φάκελο της Novartis, και παραιτήθηκε πριν από την ενοχοποίηση των πολιτικών προσώπων, αλλά και για τις παρεμβάσεις του στους εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου για φορολογικούς ελέγχους στον ιδιοκτήτη του Σκάι Γιάννη Αλαφούζο πριν από τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και για τις παρεμβάσεις του στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Κατά το βούλευμα, η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου ως ηθικού αυτουργού σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την κ. Τουλουπάκη, αφορά στη μη αμελλητί, κατά το Σύνταγμα, αποστολή στη Βουλή μήνυσης 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (το 2017) με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015».

Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο δημοσίευσε το δεύτερο άρθρο με εντελώς αντικρουόμενη πληροφόρηση από αυτή του πρώτου, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην προηγούμενη παραπληροφόρηση, και φυσικά, δίχως την οποιαδήποτε απολογία ή ανάληψη ευθύνης.

Τουλάχιστον, στις περιπτώσεις του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής υπήρξε δημόσια «απολογία» για την τερατώδη παραπληροφόρηση, ενώ και το in.gr επιχείρησε μια κάποια ανάληψη ευθύνης για την «ανατροπή». Στο Αθηναϊκό Πρακτορείο του Μητσοτάκη και του Οικονόμου όμως έχουν αποδείξει πως δεν ιδρώνει το αυτί τους, κρατώντας και τα δύο δημοσιεύματα, και χωρίς έστω μία δημόσια δήλωση απολογίας για τα ψεύδη που διασπείρουν.

Δεν είναι τυχαία η 108η θέση διεθνώς στην ελευθερία του Τύπου…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter