Σκάνδαλο Novartis: Δώστε στη δημοσιότητα την αρχειοθέτηση Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου

Σκάνδαλο Novartis: Δώστε στη δημοσιότητα την αρχειοθέτηση Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου

Την ώρα που δημοσιογράφοι διώκονται με κακουργήματα γιατί αποκάλυψαν τις πρακτικές για τις οποίες η Novartis αναγκάστηκε να καταβάλλει στις ΗΠΑ με 350 εκατ. ευρώ, η εμπλοκή δύο ερευνώμενων πολιτικών προσώπων (Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος) τίθεται στο αρχείο, ενώ για τον διωκόμενο Ανδρέα Λοβέρδο καταγράφηκε μία απόπειρα απαλλαγής λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες του ΚΙΝΑΛ. Όλα αυτά εν κρυπτώ, χωρίς η κοινή γνώμη να μπορεί να διασαφηνίσει τους λόγους που οδήγησαν τους δικαστικούς λειτουργούς σε αυτές τις αποφάσεις.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ο υπουργός Ανάπτυξης και ο τέως Επίτροπος είναι δημόσια πρόσωπα και τα πεπραγμένα τους στο υπουργείο Υγείας απασχόλησαν έντονα ένα πολύκροτο σκάνδαλο με διεθνείς προεκτάσεις. Η συμπερίληψη των ονομάτων τους στη δαιδαλώδη δικογραφία δεν ήταν απόρροια κάποιας δημοσιογραφικής εμμονής ή της ρεβανσιστικής διάθεσης πολιτικών αντιπάλων. Ειδικά για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, τα ραβασάκια που έστελνε η ελβετική φαρμακευτική εν είδει υπουργικών αποφάσεων, το Harvard Project που ήταν το όχημα εισαγωγής δέκα φαρμάκων στην ελληνική αγορά και οι καταθέσεις των βραβευμένων από το Ευρωκοινοβούλιο προστατευόμενων μαρτύρων είχαν ως αποτέλεσμα την εμπλοκή του ονόματός του.

Από τη μέρα γνωστοποίησης της αρχειοθετήσης με τη μορφή «αποκλειστικού» των «Παραπολιτικών», της εφημερίδας δηλαδή που ο εκδότης γνώριζε την κλήση Βαξεβάνη πριν τον Βαξεβάνη, ο Δ. Αβραμόπουλος τηρεί σιγή ιχθύος. Ταυτόχρονα, ο υπουργός επί της Αναπτύξεως παρουσιάζεται ταπεινός και συνεσταλμένος, χαρακτηριστικά που αν μη τι άλλο δεν είναι σήμα κατατεθέν του. Θα εικάσει κανείς ότι πρόκειται για τη βεβαιότητα που παρέχει η ασφάλεια της αρχειοθέτησης. Όποια κι αν είναι αιτία αυτής της πρωτοφανούς συστολής του υπουργού που έχει ταυτιστεί με τη ρητορική της τσιρίδας και του αναψοκοκκινισμένου προσώπου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αδ. Γεωργιάδης έχει κάνει επιλεκτική χρήση της εισαγγελικής διάταξης που οδηγεί την εμπλοκή του στο αρχείο.

Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται το μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον που ενέχει η εμπλοκή του και «νομιμοποιεί» τη δημοσιοποίηση όλης της διάταξης του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Καψιμάλη, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέλαβε τη δικογραφία μετά την πολιτικά εκδικητική κατάργηση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Με δεδομένο ότι έχει καταστεί γνωστό πως η απόφαση αρχειοθέτησής του δεν ήταν ομόφωνη εξαιτίας της διαφωνίας της εισαγγελέως Αντωνίας Γεωργίου, ο υπουργός που θα έγδερνε και θα ανασκαλοπούσε όσους τον ενέπλεξαν σε αυτήν τη… σκευωρία, οφείλει να δημοσιοποιήσει ολόκληρη τη διάταξη και όχι να αναρτά κωμικοτραγικά σημεία που τον καθιστούν «πάλλευκο» λόγω αδυναμίας αντίληψης.

Εάν ο κ. Γεωργιάδης επιδείξει απροθυμία, τότε θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα καχυποψία που επικρατεί. Παράλληλα, η Οικονομική Εισαγγελία πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων μπροστά σε ένα μεγάλο ζήτημα δημοσίου συμφέροντος. Τούτων δοθέντων, καλούμε τον υπουργό και την αρμόδια Εισαγγελία να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά. Η κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει όλο το σκεπτικό της αρχειοθέτησης, όπως επίσης τους λόγους που η έτερη εισαγγελέας διαφώνησε με την πράξη αυτή. Τι ζητούσε να διερευνηθεί η κ. Γεωργίου; Υπάρχουν στοιχεία στο σκέλος της δικογραφίας που αφορά τον κ. Γεωργιάδη και τα οποία έμειναν στην αφάνεια; Στο φινάλε, φοβάται κάτι ο υπουργός;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter