Σκάνδαλο Novartis: Eλεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ ο Φρουζής για δωροδοκίες γιατρών

Σκάνδαλο Novartis: Eλεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ ο Φρουζής για δωροδοκίες γιατρών

Ελεύθερος με εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis Κ. Φρουζής σχετικά με την εμπλοκή του σε δωροδοκίες γιατρών.

Πρόκειται για ένα από τα σκέλη τα οποία αφορούν στην υπόθεση Novartis για την οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις στον Κ. Φρουζή και σε πρώην ανώτατα στελέχη της εταιρείας αλλά και γιατρούς από την πρώην εισαγγελέα καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και καταδεικνύει τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας.

Οι ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί από την Ελένη Τουλουπάκη στον Κ. Φρουζή και ακόμη επτά στελέχη της Novartis Hellas αφορούσαν στα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία προέρχεται από πράξεις χρηματισμού όπως επίσης και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος επτά γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr σε άλλα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα επιβλήθηκαν από την ανακρίτρια και ακόμη μεγαλύτερες εγγυήσεις που έφτασαν τα 20.000 ευρώ.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν σε 10 προγράμματα της Novartis την περίοδο 2008 – 2015. Πρόκειται για δήθεν προγράμματα και επιστημονικές μελέτες της εταιρείας μέσω των οποίων δωροδοκούνταν γιατροί στη χώρα μας, με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης. Ένας καλυμμένος τρόπος δωροδοκίας των γιατρών προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr τον Σεπτέμβριο του 2019, μεταξύ των προγραμμάτων που είχαν εντοπίσει την περίοδο εκείνη ήταν τα «Market Project», «Surge 2010», «Extra PP», «Focus Group», «Extreme», «Exess», «Interviews», «With Experts», «Frozen», «CV Risk», «Credo», «Rise II», «Pulse Pressure», «Exist», «Diovan Group». Εκτός από αυτά, οι Ελληνες εισαγγελείς διαφθοράς είχαν εντοπίσει ακόμη ένα πρόγραμμα: το «Exactly» του 2009. Πρόκειται για το περιβόητο πρόγραμμα για το οποίο η Novartis παραδέχτηκε στις ΗΠΑ τις δωροδοκίες γιατρών, γεγονός που καταδεικνύει ότι και οι έλληνες εισαγγελείς είχαν προχωρήσει σε βάθος στην έρευνά τους.

Οι εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε Φρουζή

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η μοναδική δίωξη που έχει ασκηθεί από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κατά του Κωνσταντίνου Φρουζή. Συγκεκριμένα το 2018 ασκήθηκε κατά του πρώην Mr Novartis ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες και παραλείψεις που αντίκεινται στα καθήκοντα των υπαλλήλων, στραφείσα κατά του Δημοσίου με όφελος άνω των 150.000 ευρώ.

Το Μάιο του 2019 ασκήθηκε από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μία ακόμη δίωξη για ηθική αυτουργία σε ψεύδη βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Η δίωξη αφορούσε σε υπερτιμολόγηση φαρμάκου το 2008, η οποία φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.

Διαβάστε επίσης:

Τι λέει το κατηγορητήριο του Φρουζή – Tι ζήτησε ο ίδιος για την απαγόρευση εξόδου του

Και νέα ποινική δίωξη κατά του Κωνσταντίνου Φρουζή της Novartis

Σκάνδαλο Novartis: Εργαλεία χρηματισμού τα αμαρτωλά Lucentis και «Exactly»

Η Novartis είχε στήσει 14 προγράμματα… μίζας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter