Σκάνδαλο Novartis – ΚΕΕΛΠΝΟ

Σκάνδαλο Novartis – ΚΕΕΛΠΝΟ

Το σκάνδαλο της Novartis δεν είναι μια έκρηξη διαφθοράς μέσα στο ελληνικό σύστημα υγείας. Αντιθέτως, είναι η χρήση από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας ενός διεφθαρμένου συστήματος πολιτικών, γιατρών και κρατικών υπαλλήλων που δομήθηκε ανεξάρτητα από τη Novartis και τη συνάντησε στον δρόμο της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. 

Το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε γύρω από το ΚΕΕΛΠΝΟ και γρήγορα εξυπηρέτησε και την πολυεθνική του φαρμάκου.

Η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στοιχείων για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis δεν είναι ούτε συγκυρία ούτε προσπάθεια κάποιου να δημιουργήσει μεθοδευμένα κλίμα. Απλώς το σύστημα που απομύζησε δημόσιο χρήμα κάνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ κατέρρευσε μπροστά στον πρώτο σοβαρό έλεγχο που έγινε αποκαλύπτοντας το πάρτι και τους πρωταγωνιστές.

Το Documento, μετά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε πριν από έναν χρόνο, είχε διατυπώσει το συμπέρασμα ότι ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis αποτελούν τεμνόμενους κύκλους του ίδιου σκανδάλου. Η αποκάλυψη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη πως έχουν γίνει άφαντα 230 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φανερώνει νέους ήρωες στο σκάνδαλο. Οδηγεί στα παλιά πρόσωπα που χειρίστηκαν τον τομέα της υγείας και δημιούργησαν το χάος μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η διαφθορά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο από το 2007 έως το 2014 διαχειρίστηκε κοντά στο 1 δισ. ευρώ, δεν είχε στο λογιστήριό του ένα κοινό πρόγραμμα λογιστικής που θα επέτρεπε τον στοιχειώδη έλεγχο και τη διαμόρφωση εικόνας για το πού πήγαν τα χρήματα, τα οποία εν τω μεταξύ εισέπρατταν κλητήρες με τσάντες από τις τράπεζες.

Η συνάντηση των δύο σκανδάλων γίνεται στα ίδια πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη, στις ίδιες εταιρείες που διακίνησαν το χρήμα μέσω εικονικής διαφήμισης και φυσικά στο μαύρο πολιτικό χρήμα που κατέληξε σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και στις δύο περιπτώσεις. Η αποκάλυψη της τομής των δύο σκανδάλων κάνει εμφανές ότι μια συμμορία διασπάθισε δημόσιο χρήμα χρησιμοποιώντας κυνικά ως κάλυψη και κυρίως ως εργαλείο την ίδια την υγεία των πολιτών.

Ιδιοι υπουργοί, ίδια τακτική

Στο ΚΕΕΛΝΠΟ δημιουργήθηκε μια νησίδα διαχείρισης δημόσιου χρήματος εκτός κάθε λογιστικού ελέγχου, αυτό που ο υπουργός Π. Πολάκης αποκάλεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής «offshore του δημοσίου». Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν για το πού διέθετε τα χρήματα που είχε στον προϋπολογισμό του, ενώ έκανε προσλήψεις εκτός συστήματος ΑΣΕΠ. Το επιχείρημα γι’ αυτήν τη διαδικασία ήταν η φύση της λειτουργίας του, δηλαδή η ευελιξία που έπρεπε να έχει προκειμένου να αντιμετωπίζει περιστατικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Το αποτέλεσμα ήταν να χρησιμοποιηθεί για να μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διαφήμισης σε ΜΜΕ. Πολλά από αυτά δεν υπάρχουν στον χάρτη.

Ολο το σύστημα ήταν υπό τη διαδοχική πολιτική εποπτεία των υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Αδωνη Γεωργιάδη. Ολοι τους είναι εμπλεκόμενοι και ερευνώμενοι στο σκάνδαλο της Novartis. Το επιχείρημα για να εξυπηρετηθούν διάφοροι με τεράστια ποσά τόσο από ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και από τη Novartis είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και της υγείας του. Το ΚΕΕΛΠΝΟ προμηθεύεται υπερκοστολογημένα αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο του αίματος (κυρίως Novartis) και εμβόλια για τον ιό Η1Ν1 (κυρίως Novartis) επί Αβραμόπουλου γιατί κινδυνεύει η Ελλάδα. Με το ίδιο τρόπο ο Αδ. Γεωργιάδης θέτει σε κυκλοφορία φάρμακα της Novartis για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Πρόκειται φυσικά για επιχείρημα που, όπως ομολογεί η ίδια η Novartis στα έγγραφά της, είναι προσχηματικό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ γνώρισε τη Novartis στο σύστημά του

Η γιγάντωση της Novartis προέκυψε όταν άρχισε να εξυπηρετείται μέσα από το σύστημα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, η γνωριμία του «ισόβιου» διευθυντή του ΚΕΕΛΝΠΟ Θόδωρου Παπαδημητρίου με τον Κώστα Φρουζή της Novartis οδήγησε στη γιγάντωση της φαρμακοβιομηχανίας. Μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ γίνονται προμήθειες (στο όνομα της μεγάλης ανάγκης και του κινδύνου) αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του αίματος και τα εμβόλια για τον Η1Ν1. Το κόστος πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Μετά τις συγκεκριμένες αποφάσεις η Novartis, εξασφαλίζοντας μέσω των συμβάσεων τεράστια ποσά, γίνεται ηγεμόνας στην ελληνική αγορά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ ο Φρουζής γνωρίζει το σύστημα των προσώπων που θα τον βοηθήσουν στο ξέπλυμα του χρήματος και στις επαφές.

Κοινές εταιρείες ξεπλύματος και πρόσωπα εξυπηρέτησης

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Novartis χρησιμοποιούν τα ίδια πρόσωπα και τις εταιρείες τους είτε για να ξεπλύνουν χρήμα είτε για να διοχετεύσουν μαύρο χρήμα μέσα από εικονική διαφήμιση. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, στα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα πακέτα της διαφήμισης είχαν καταχωρημένα ονόματα πολιτικών δίπλα σε κάθε «εξυπηρέτηση» διαφήμισης, ενώ διαφήμιση διοχετεύεται σε ανύπαρκτα σάιτ ή σε σάιτ που ανοίγουν, απορροφούν τη διαφήμιση και κλείνουν. Με ανάλογο τρόπο, όπως περιγράφουν οι εκθέσεις του FBI για τη Novartis, η εταιρεία διοχέτευε μέσω media shop εικονική διαφήμιση σε σάιτ προκειμένου να εισπραχθεί το χρήμα που πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα.

Το σύστημα της Novartis συναντιέται κάποια στιγμή το 2008 (σύμφωνα με τους μάρτυρες) με τον Κυριάκο Γριβέα, ο οποίος διοργανώνει εκδηλώσεις ιατρικού ενδιαφέροντος. Ο Γριβέας, υπόδικος για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εξυπηρετεί και το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis ξεπλένοντας το μαύρο χρήμα που παίρνει για «διοργάνωση εκδηλώσεων». Την επίμαχη περίοδο στέλεχος της εταιρείας του Γριβέα είναι η κ. Λίνα Νικολοπούλου-Στουρνάρα (σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα) η οποία δημιουργεί μια οικογενειακή εταιρεία για ιατρικές εκδηλώσεις. Λίγο αφού ο Γριβέας διαφεύγει στο Λονδίνο, αναλαμβάνει διοργάνωση εκδηλώσεων τις οποίες πριν διοργάνωνε ο Γριβέας. Η κ. Νικολοπούλου (σύμφωνα με το FBI υπερτιμολογεί εκδηλώσεις και τα χρήματα καταλήγουν σε χρηματιζόμενους) παίρνει δουλειές από το ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμη και με ανάθεση. Σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει χορηγός με μεγάλα ποσά είναι η Novartis. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, οι χορηγίες αυτές δεν ήταν τίποτε άλλο παρά χρηματισμός.

Στο ξέπλυμα του χρήματος των συστημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis συμμετέχει ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, ο οποίος απορροφά τεράστια ποσά σε διαφήμιση για μέσα ενημέρωσης με χαμηλές κυκλοφορίες. Ο Μαυρίκος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του αυτοανεφλέγη στην Αττική Οδό. Πολλές ακόμη εταιρείες που περιγράφονται από τους μάρτυρες και το FBI ως εταιρείες διακίνησης μαύρου χρήματος μέσα από παροχή εικονικών υπηρεσιών συναντώνται και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στη Novartis.

Ο ρόλος των media και η καταστροφή του κόσμου

Συστηματικά, οι ίδιοι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης εισπράττουν διαφήμιση και από το ΚΕΕΛΠΝΟ και από τη Novartis. Ως αντάλλαγμα προσφέρουν υπηρεσίες στα δύο συστήματα. Ανάμεσα στις υπηρεσίες τους είναι η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και καταστροφής προκειμένου να δικαιολογηθούν οι επιλογές που κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ ή η φαρμακοβιομηχανία. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της προμήθειας των εμβολίων Η1Ν1, όπου με τη βοήθεια των ΜΜΕ η Ελλάδα εμφανίστηκε να ψυχορραγεί λόγω του ιού.

Σε πολλές περιπτώσεις δημοσιεύματα σε εφημερίδες, όπως το «Βήμα», εμφανίζουν ως επικίνδυνες διάφορες καταστάσεις, για την εκτόνωση των οποίων απαιτείται να προμηθευτούμε φάρμακα, φυσικά, Novartis. Η κυκλοφορία νέων φαρμάκων την περίοδο υπουργίας Λοβέρδου δικαιολογήθηκε, σύμφωνα με τους μάρτυρες, με πιέσεις δημοσιευμάτων. Στην περίπτωση προμήθειας αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, το «Βήμα» πάλι εμφάνισε μεταχρονολογημένα περίπτωση παιδιού που μολύνθηκε από AIDS κατά τη μετάγγιση, για να προχωρήσει το υπουργείο και το ΚΕΕΛΠΝΟ σε προμήθεια αντιδραστηρίων σε δεκαπλάσιες τιμές από τη Novartis.

Οταν το 2015 έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις των υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι υπουργοί δέχθηκαν επιθέσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου από δημοσιογράφους που ανήκαν στο σύστημα προώθησης ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis. Σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις για τη Novartis, τα ίδια Μέσα επιχειρούν να παρουσιάσουν την υπόθεση ως σκευωρία.

Οι υπουργικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι του συστήματος

Το σύστημα ΚΕΕΛΠΝΟ – Novartis ανακυκλώνει άτομα τα οποία εμφανίζονται με επιστημονικές ιδιότητες και καταλήγουν στα γραφεία υπουργών ως σύμβουλοι, εξυπηρετώντας όμως ουσιαστικά το σύστημα. Μία περίπτωση ήταν του συμβούλου του Αδ. Γεωργιάδη, Μιχάλη Πιτσιλίδη, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis μέσω ιατρικών περιοδικών και ειδικών εκδόσεων. Σύμφωνα με το FBI, ο Μιχ. Πιτσιλίδης ξέπλενε χρήμα της Novartis αλλά ήταν σύμβουλος του Γεωργιάδη για το φάρμακο.

Ενας ακόμη σύμβουλος του Γεωργιάδη, ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης, ήταν άνθρωπος που υλοποιούσε project της Novartis και ήταν βασικός υπεύθυνος ενός προγράμματος που κατέληγε (σύμφωνα με τους μάρτυρες) σε χρηματισμό πολιτικών. Ο Σουλιώτης αποτελεί την επιστημονική κάλυψη όσων κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανάμεσα στα οποία εκδηλώσεις για την Υγεία. Επίσης άνθρωποι που προέρχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ καταλήγουν στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είναι εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Novartis.

Θανατηφόρες συμπτώσεις

Τρεις άνθρωποι που είχαν σχέση με το κύκλωμα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ ή ενδεχομένως γνώριζαν είναι νεκροί. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, γνώστης του συστήματος ξεπλύματος χρήματος, σκοτώθηκε σε περίεργο τροχαίο. Ο σύμβουλος του Γεωργιάδη και επίσης σχετιζόμενος με το μαύρο χρήμα Μιχάλης Πιτσιλίδης είναι επίσης νεκρός από καρδιακή προσβολή. Ενας ακόμη, όπως αποκάλυψε το Documento, ο 28άχρονος Γιώργος Χατζηδάκης, οδηγός του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρου Παπαδημητρίου, ο οποίος, σύμφωνα με τους γονείς του, γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις, κάηκε σε τροχαίο πανομοιότυπο με αυτό του Μαυρίκου, με αυτοανάφλεξη της μηχανής του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter