Σκάνδαλο Novartis: Κοινή ανακοίνωση 4 διεθνών οργανώσεων – «Εμβληματική υπόθεση για την ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα»

Σκάνδαλο Novartis: Κοινή ανακοίνωση 4 διεθνών οργανώσεων – «Εμβληματική υπόθεση για την ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα»

Σε εκτενή ανακοίνωση που συνυπογράφουν τέσσερις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου εκφράζεται η ικανοποίηση της παγκόσμιας δημοσιογραφικής κοινότητας για την κατάρρευση του ανυπόστατου κατηγορητηρίου κατά του Κώστα Βαξεβάνη και άλλων δημοσιογράφων. Παράλληλα, την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη δήλωσαν και οι Ρερπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που συνυπογράφουν το IPI, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το ECPMF και το OBC Transeuropa, τα οποία συσπειρώνονται κάτω από το MFRR, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι έπαυσαν οι κατηγορίες κατά των οι τεσσάρων δημοσιογράφων «που αντιμετώπιζαν κακουργηματικές κατηγορίες και πιθανές μεγάλες ποινές φυλάκισης, που θα σχετίζονταν με τα μέσα ενημέρωσής τους και την ερευνητική δημοσιογραφία που αποκάλυψε το σκάνδαλο της φαρμακευτικής Novartis.

Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι όλα αυτά συνέβησαν «σε μια περίοδο που η Ελλάδα ήταν ήδη στο επίκεντρο, λόγω της πτώσης του επιπέδου της ελευθερίας του Τύπου υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». «Αυτές οι ποινικές διώξεις ήταν από τις πιο σοβαρές που επιβλήθηκαν εναντίον μελών του Τύπου οπουδήποτε στην ΕΕ εκείνη την εποχή».

Ωστόσο, οι οργανώσεις του MFRR δεν σταματούν εκεί, αφού στο κείμενό τους συνεχίζουν την αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τις απαράδεκτες εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει κατά δημοσιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής.

«Ενώ η είδηση ​​της αθώωσής τους είναι ευπρόσδεκτη, μας ανησυχεί βαθιά η πίεση που δέχονται οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Τα σχόλια ορισμένων πολιτικών και ειδικότερα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη –ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένους δημοσιογράφους ως «συμμορία» στη Βουλή– ήταν βαθιά λυπηρά. Αυτή η πίεση έχει προκαλέσει σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο σε όλους τους εμπλεκόμενους. Εν τω μεταξύ, ένας ευρωβουλευτής που μίλησε δημόσια κατά των ποινικών κατηγοριών και εξέφρασε ανησυχία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης διαγράφηκε από το κόμμα», αναφέρουν χαρακτηριστκά, με την τελευταία φράση να αναφέρεται στον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο.

«Κατά την άποψή μας, αυτή η υπόθεση είναι εμβληματική για πολύ ευρύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η άσκηση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Όπως περιγράφεται στην πρόσφατη έκθεσή μας για την αποστολή του MFRR, οι νομικές απειλές κατά του Τύπου είναι μόνο μία από τις πολλές πιέσεις που έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τη δημοσιογραφία κοινού συμφέροντος και υπονομεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Ενώ η υπογραφή ενός μνημονίου με στόχο την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων είναι –αν εφαρμοστεί σωστά– ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα προς τα εμπρός, η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Προχωρώντας προς τα εμπρός, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προώθηση ενός τοπίου μέσων ενημέρωσης στο οποίο θα επιτρέπεται να ανθίσει το είδος της γενναίας φύλακα δημοσιογραφίας που παρουσιάζεται σε αυτήν την περίπτωση».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα μέλη του MFRR:

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Άμεση αντίδραση και από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Άμεση ήταν και η αντίδραση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι με ανάρτησή τους στο twitter στα αγγλικά και τα γαλλικά όπου αναφέρεται ότι οι RSF χαιρετίζουν την ελπιδοφόρα απόφαση, «σε μια χώρα που κατετάγη στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάταξη των RSF.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Κώστας Βαξεβάνης είχε στείλει ευχαριστήρια επιστολή σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου για την αμέριστη στήριξη που παρείχαν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, ανακοινώνοντάς τους ταυτόχρονα τη θετική εξέλιξη που έγινε γνωστή χθες το βράδυ.

Πηγή: koutipandoras.gr

Σκάνδαλο Novartis: Ευχαριστήρια επιστολή Βαξεβάνη στις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις για τη στήριξή τους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter