Σκάνδαλο Novartis: Ο ίδιος ο Γεωργιάδης καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Οικονομικής Εισαγγελίας για την αρχειοθέτηση

Σκάνδαλο Novartis: Ο ίδιος ο Γεωργιάδης καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Οικονομικής Εισαγγελίας για την αρχειοθέτηση

Σε μια δημόσια παραδοχή η οποία εκθέτει τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Καψιμάλη για το σκεπτικό της πράξης αρχειοθέτησης που εξέδωσε για τον Άδωνη Γεωργιάδη και τη Novartis, είχε προχωρήσει το Μάρτιο του 2018 ο ίδιος ο Άδωνης Γεωργιάδης. Πρόκειται για δημόσια παραδοχή του Γεωργιάδη σε κανάλι των Ιωαννίνων, ότι ο ίδιος είχε την ευθύνη του φαρμάκου και όχι ο Αντώνης Μπέζας που ως υφυπουργός είχε υπογράψει δελτίο τιμών τον Αύγουστο του 2013. Ωστόσο στην πράξη αρχειοθέτησης ο Παναγιώτης Καψιμάλης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για τα δελτία τιμών του Αυγούστου του 2013, δεν φέρει ευθύνη ο Άδωνης Γεωργιάδης διότι τα δελτία τιμών ήταν αρμοδιότητας…Μπέζα. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παραδοχή του Γεωργιάδη που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τον εισαγγελέα του Άρειο Πάγου Βασίλη Πλιώτα και να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο.

Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 2018 όταν ο τότε αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόρασης.

Κατά την παρέμβασή του ο Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον Αντώνη Μπέζα και όσα είχαν υποστηρίξει προστατευόμενοι μάρτυρες για το δελτίο τιμών του φαρμάκου του Αυγούστου του 2013. Ότι δηλαδή ο Γεωργιάδης έβαλε το Μπέζα να υπογράψει για «ξεκάρφωμα», ενώ είχε την αρμοδιότητα ο ίδιος. Ο Αδωνης Γεωργιάδης είναι κάθετος. Την ευθύνη όπως λέει για το φάρμακο την είχε ο ίδιος και όχι ο Μπέζας.

«Στην αναφορά ενός εκ των μαρτύρων ότι εγώ έβαλα τον Μπέζα να υπογράψει το επίμαχο δελτίο τιμών του Αυγούστου 2013, ότι το έκανα διότι ήθελα να ξεκαρφωθώ και ενώ είχα την αρμοδιότητα έβαλα τον Αντώνη Μπέζα να υπογράψει, απάντησα πως αυτό δείχνει την πλημμέλεια της Εισαγγελέως, διότι στο συγκεκριμένο δελτίο την αρμοδιότητα τυπικά την είχε ο κ. Μπέζας.

Τονίζω τη λέξη τυπικά, διότι από την αρχή εγώ είχα πάρει το φάρμακο, εγώ είχα την πολιτική ευθύνη, σε κανένα απολύτως σημείο δεν είχε την ευθύνη του φαρμάκου ο κ. Μπέζας, απλά υπέγραψε το συγκεκριμένο δελτίο ο κ. Μπέζας γιατί αυτός είχε εκείνη την περίοδο τυπικά την αρμοδιότητα για το δελτίο φαρμάκου.

Γι’ αυτό είπα στη συνέχεια στη Βουλή ότι δεν έχει τίποτα το κακό αυτό το δελτίο. Το δελτίο το οποίο λέγεται επίμαχο λόγω της αναφοράς του ψευδομάρτυρα, είναι μια χαρά δελτίο, εγώ έχω την ευθύνη του δελτίου και όχι ο κ. Μπέζας, ο κ. Μπέζας το υπογράφει όμως, γιατί είχε την τυπική αρμοδιότητα».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Γεωργιάδη:

«Αρμοδιότητας Μπέζα και τα δελτία τιμών που… δεν εφαρμόστηκαν»

Ο Μπέζας υπέγραψε τελικά δύο δελτία τιμών, το ένα στις 6 Αυγούστου 2013 και το δεύτερο στις 30 Αυγούστου 2013. Κανένα από αυτά όμως δεν ίσχυσε αφού, όπως αναγράφεται στην πράξη αρχειοθέτησης, «τα ανωτέρω δύο ΔΤΦ δεν τέθηκαν σε ισχύ… γιατί ακολούθησε το Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης 30-8-2013… με ισχύ από 2-9-2013 το οποίο εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας Σπυρίδωνα-Αδωνι Γεωργιάδη». Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην υπουργός Υγείας δεν φέρει ευθύνη διότι τα δελτία τιμών –τελικά δεν τέθηκαν σε ισχύ– ήταν αρμοδιότητας Μπέζα, ο οποίος φαίνεται ότι έχει αρμοδιότητα για το φάρμακο για ελάχιστο χρονικό διάστημα, αλλά καρπώνεται όλη την ευθύνη σύμφωνα με τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.

Παράλληλα, ο Π. Καψιμάλης έκρινε πως σε ό,τι αφορά τα επίμαχα δελτία τιμών φαρμάκων «πέραν του ότι εξ ουδενός στοιχείου προκύπτει οιαδήποτε παρέμβαση του Α. Γεωργιάδη, δεν μπορούμε και να διαπιστώσουμε την αναμενόμενη κατά τα ανωτέρω ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρίας Novartis».

Είναι εμφανές ότι το νομικό σκεπτικό του εισαγγελέα Καψιμάλη όχι μόνο πάσχει αλλά και παράλληλα αντιφάσκει με όσα παραδέχεται δημοσίως ο Άδωνης Γεωργιάδης το 2018 κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter