Σκάνδαλο Novartis: Παιδική χαρά η διάταξη αρχειοθέτησης για τον Άδωνη – Παραδέχονται μέχρι και άγνωστες τραπεζικές καταθέσεις αλλά είναι αθώος

Σκάνδαλο Novartis: Παιδική χαρά η διάταξη αρχειοθέτησης για τον Άδωνη – Παραδέχονται μέχρι και άγνωστες τραπεζικές καταθέσεις αλλά είναι αθώος

Η διάταξη με την οποία αρχειοθετείται από τον Εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Καψιμάλη, η υπόθεση του Άδωνη Γεωργιάδη που αφορά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο  Novartis, αποτελεί ένα μνημείο ευτελισμού της Δικαιοσύνης και συγκάλυψης.

Το τραγικότερο είναι πως ενώ  η ίδια η Διάταξη αναφέρει όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην Υπουργό Υγείας και κάνει σοβαρές παραδοχές για την ακρίβεια όσων έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά στη συνέχεια με ένα άλμα λογικής, βγάζει από το κάδρο τον Γεωργιάδη και καταλήγει σε απαλλακτικά συμπεράσματα με λογικές παραλόγου.

Για να κατανοήσει και ο πλέον ανίδεος περί τα νομικά για τι είδους πρόκληση μιλάμε, παραθέτω εν πρώτοις το συλλογισμό του κυρίου Εισαγγελέα ο οποίος αποφαίνεται πως δεν υπάρχει δωροδοκία «καθώς άλλως ο δωροδοκηθείς υπουργός, θα είχε φροντίσει να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της δωροδοκούσης εταιρείας». Δηλαδή ένας Εισαγγελέας Εφετών εκθέτει έναν νομικό και όχι μόνο παραλογισμό, σύμφωνα με τον οποίο, αν ένας ληστής εισβάλει σε μια Τράπεζα και αποσπάσει τμήμα όσων φυλάσσονται στο χρηματοκιβώτιο, δεν έκανε ληστεία. Ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν δωροδοκήθηκε γιατί αν το είχε κάνει θα είχε ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα της Novartis. Να το προσέξουν στο μέλλον οι δωροδοκούμενοι υπουργοί, ώστε να μην ικανοποιούν όλα τα αιτήματα προκειμένου να αποφύγουν καταδίκη.

Σε όλη τη διάταξη  αντιστρέφεται το συμπέρασμα των πραγματικών στοιχείων με πρωτοφανή τρόπο. Δεν πρόκειται για κρίση του Εισαγγελέα (η κρίση πατάει σε στοιχεία) αλλά για συμπεράσματα ασύνδετα και κατ αντιπαράθεση όσων στοιχείων καταγράφει η Διάταξη.

Όπως προκύπτει λοιπόν από τη Διάταξη, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Άδωνη Γεωργιάδη, από το 2013 έως το 2017, έχουν κατατεθεί ποσά άγνωστης αιτιολογίας, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ως καταθέτες των ποσών εμφανίζονται η γραμματέας του Κατραβά και συγγενικά πρόσωπα. Κατά τον κύριο Εισαγγελέα όμως, αυτά τα ποσά δεν κατατίθενται από τη  Novartis. Σιγά μην έκοβε και απόδειξη χρηματισμού η φαρμακευτική. Τι αιτιολογίας είναι αυτές οι καταθέσεις που κάνουν συγκεκριμένα (ίδια) πρόσωπα στον Άδωνη; Δεν απαντά ο Εισαγγελέας, ούτε κάλεσε τον Άδωνη να εξηγήσει.

Σύμφωνα με την προστατευόμενη μάρτυρα Κελέση, ο Φρουζής, χρημάτιζε τον Γεωργιάδη παραδίνοντας φακέλους με ποσά στη συνεργάτιδά του Κατραβά.  Προκύπτει τελικώς, πως η συνεργάτης του Άδωνη , πραγματικά του κάνει τμηματικές καταθέσεις. Και αντί ο κύριος Εισαγγελέας να ελέγξει αν οι καταθέσεις της Κατραβά προς τον Άδωνη   είναι οι καταβολές της Novartis τις οποίες τοποθετεί τμηματικά στο τραπεζικό σύστημα, τον βρίσκει αθώο.

Προσέξτε πόσο έγκυρη είναι η Εισαγγελική απόφαση. Η Κελέση στην κατάθεσή της, περιγράφοντας πώς έγινε ο χρηματισμός Άδωνη μέσω της Κατραβά, ερωτάται αν θυμάται λεπτομέρειες από την επίσκεψη στο Υπουργείο μαζί με το Φρουζή. Η μάρτυρας περιγράφει πλήρως το γραφείο του Άδωνη, το μωσαϊκό , το βαμμένο μαλλί της γραμματέως, τη χωροταξία και τα έπιπλα και καταλήγει πως η «Κατραβά παρέλαβε το φάκελο (σ.σ με τα χρήματα) και κινήθηκε προς το γραφείο του Άδωνη».

Τι λέει λοιπόν ο Εισαγγελέας κύριος Καψιμάλης; Θαυμάστε λογική αμφισβήτησης της μαρτυρίας πως η Κελέση συνόδευε το Φρουζή στο χρηματισμό : «δεν χρειαζόταν να τον συνοδεύσει γιατί ο μεταφερόμενος φάκελος δεν ήταν βαρύς». Οποία νομική τεκμηρίωση! Δηλαδή στα πόσα κιλά με πεντακοσάευρα άραγε , απαιτείται βοηθός μεταφοράς μίζας;

Σε άλλο σημείο της διάταξης, ο Εισαγγελέας θεωρεί παράλογο να χρηματιστεί  ο Άδωνης με ποσά πέραν της φερόμενης μίζας των 2.000.000 ευρώ, τα οποία φαίνεται να συνεχίζει να λαμβάνει για επισκευή του σπιτιού του, αφού στο διάστημα που ζητά τα μικροποσά δεν πήρε αποφάσεις υπέρ τη  Novartis. Δηλαδή αθώος ο κατηγορούμενος και όταν έκανε πράξεις υπέρ της Novartis (με τη δικαιολογία πως δεν την ικανοποίησε σε όλα), αθώος και όταν φέρεται να παίρνει ποσά με το επιχείρημα ότι ήδη είχε πάρει 2 εκατομμύρια. Μα για να αθωώσει ο κύριος Εισαγγελέας τον Άδωνη λέγοντας πως δεν πήρε τα μικροποσά, έχει  κάνει την παραδοχή έμμεσα πως είχε ήδη πάρει πολλά άρα δεν τα χρειαζόταν. Τον ενοχοποιεί για να τον αθωώσει!

Η Διάταξη αναφέρεται σε μεγάλη μεταβολή των εισοδημάτων του Γεωργιάδη ανά έτος και σε είσπραξη μερίσματος κερδών από τις εταιρείες του, οι οποίες ωστόσο εμφανίζονται ζημιογόνες.  Θα τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά σύντομα.

Το ερώτημα είναι πώς ο Εισαγγελέας παρέβλεψε και τις ενδείξεις και τα στοιχεία και αρχειοθέτησε την υπόθεση; Βρέθηκαν ποσά στο λογαριασμό του και αντί να ερευνηθεί η πορεία του χρήματος, τεκμαίρεται κατά τον Εισαγγελέα πως δεν προέρχονται από τα ταμεία της Novartis  επειδή δεν τα κατέθεσε η  Novartis με τιμολόγιο και υπογραφές; Ποιος είναι πίσω από τα ποσά αυτά;

Και κάτι ακόμη, αξιοπερίεργο. Γιατί ο κύριος Εισαγγελέας καταλήγει στη Διάταξή του, σημειώνοντας το αυτονόητο κατά το νόμο, πως η υπόθεση μπορεί να ξανανοίξει με νέα στοιχεία;

Συνεχίζεται…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter