Σκάνδαλο Novartis: Στο αρχείο οι δικογραφίες για Άδωνη και Αβραμόπουλο, διώκουν για κακουργήματα δημοσιογράφους

Σκάνδαλο Novartis: Στο αρχείο οι δικογραφίες για Άδωνη και Αβραμόπουλο, διώκουν για κακουργήματα δημοσιογράφους

Σε μια προκλητική απόφαση προχώρησε η Οικονομική Εισαγγελία σε ότι αφορά τις έρευνες για την εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis των Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου, την ώρα που διώκουν με κακουργήματα τον Κώστα Βαξεβάνη και τη Γιάννα Παπαδάκου επειδή αποκάλυψαν πτυχές του σκανδάλου.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης έθεσε στο αρχείο την δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος των δύο πολιτικών προσώπων με ένα πρωτοφανές νομικό σκεπτικό που αντιβαίνει στην κοινή λογική, σύμφωνα με το οποίο δεν βρέθηκαν χρήματα στις εταιρείες του Αδωνη Γεωργιάδη από την Novartis. Την ίδια ώρα βέβαια η Δικαιοσύνη στη χώρα μας θεωρεί ότι θα πρέπει να διωχτούν οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο, για το οποίο η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλλει στις ΗΠΑ περί τα 340 εκατομμύρια δολάρια για πρακτικές διαφθοράς που ακολούθησε στη χώρα μας.

Ειδικότερα, οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «αυξομείωση των πιστώσεων στους λογαριασμούς των εταιρειών (συμφερόντων Άδωνη Γεωργιάδη) δεν αποτελούν στοιχείο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς οι πιστώσεις καλύπτονται από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών». Κατά τους εισαγγελείς «τα εισπραχθέντα ανά ημέρα χρηματικά ποσά από πωλήσεις, καλύπτονται αναγκαστικά από την έκδοση των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων. Δεδομένου ότι δεν αφορούν σε ποσά πέραν των ακαθάριστων εσόδων η όποια υπόνοια νομιμοποιήσεως παραθέτει αναγκαστικά την ύπαρξη εικονικών φορολογικών στοιχείων ισόποσων των παράνομων εσόδων».

Επίσης, όπως αναφέρουν «δεν υπάρχει ένδειξη εκδόσεως εικονικών φορολογικών στοιχείων για τις εταιρείες συμφερόντων του Άδωνη Γεωργιάδη, ώστε να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της προελεύσεως των κατατεθέντων χρημάτων. Εκ των υπαρχόντων στοιχείων δεν προκύπτουν οικονομικές συναλλαγές ή και νομιμοποίηση οποιουδήποτε εσόδου το οποίο να προήλθε από πράξεις δωροδοκίας ή απιστίας».

«..Συνεπώς, εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, που να δύναται να συσχετιστούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας – δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων..» επισημαίνουν στην πράξη αρχειοθέτησης οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Η απόφαση αυτή των εισαγγελέων εγείρει πολλά ερωτήματα. Την ώρα που διώκονται δημοσιογράφοι για κακουργήματα στη χώρα μας, επειδή αποκάλυψαν πτυχές του σκανδάλου Novartis αρχειοθετούνται οι έρευνες με το σκεπτικό ότι δεν βρέθηκαν χρήματα από τη φαρμακευτική στους λογαριασμούς των εταιρειών συμφερόντων Γεωργιάδη.

Μια εκ των εισαγγελεων δεν ηθελε αρχειοθετηση

Αξίζει πἀντως να σημειωθεί οτι μια εκ των επίκουρων εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος είχε την άποψη ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο Άδωνης Γεωργιάδης σε εξηγήσεις, άποψη που δεν υποστηρίχθηκε από τους άλλους δύο επίκουρους, ούτε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας αλλά και από τον εποπτεύοντα την έρευνα κ.κ. Μπαρδάκη και Καψιμάλη , αντίστοιχα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter