Σκάνδαλο Novartis: Στον εισαγγελέα για κακουργήματα ο γιατρός, σύζυγος της Ελένης Ράικου

Σκάνδαλο Novartis: Στον εισαγγελέα για κακουργήματα ο γιατρός, σύζυγος της Ελένης Ράικου

Στοιχεία – σοκ για διάπραξη κακουργημάτων σε βάρος του γιατρού, Λάζαρου Καρνέση, συζύγου της Ελένης Ράικου, αποκαλύπτονται από επίσημο πόρισμα του ΕΟΠΥΥ.

Ο σύζυγος της τέως εισαγγελέως διαφθοράς, θα ελεγχθεί ποινικά για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση με τη ζημιά σε βάρος του Δημοσίου να προσδιορίζεται στο 1,7 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν βρεθεί σε βάρος του, εξέδιδε σωρεία συνταγών για ασθενείς που δεν είχε εξετάσει ποτέ. Συγκεκριμένα σε σύνολο 1033 ασθενών για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους 5 από αυτούς.

Ελέγχεται πλέον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και παθητική δωροδοκία. Από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί προκύπτει ότι η συνταγογράφηση του κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Στην Βουλή έχουν διαβιβαστεί όλα τα σε βάρος του στοιχεία στο πλαίσιο εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis (σ.σ. και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες είναι η παραγγελία της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που είχε ξεκινήσει με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis) .

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία πέραν των τυχόν σοβαρών ποινικών ευθυνών του εν λόγω γιατρού εγείρουν κι ένα τεράστιο θέμα, και ηθικής τάξης, σε ότι αφορά την σύζυγο του τέως εισαγγελέα της διαφθοράς, Ελένη Ράικου,η οποία διερευνούσε το σκάνδαλο Novartis κι άλλων εταιρειών ενώ ο σύζυγος της ήταν στην λίστα των γιατρών που συνεργάζονταν επ΄ αμοιβή με την φαρμακοβιομηχανία.

Τα νεότερα ευρήματα για τον κ.Καρνέση ,που δείχνουν ότι δεν είχε συνεργασία μόνο με την Νοvartis αλλά φέρεται να “επαιζε γερή μπάλᨔ και με άλλες φαρμακοβιομηχανίες περιλαμβάνονται σε πόρισμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) .

Η εν λόγω υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο ελέγχων διαπίστωσε ότι υπήρξε εκ μέρους του συγκεκριμένου γιατρού,Λάζαρου Καρνέση, κατευθυνόμενη συνταγογράφηση προσδιορίζοντας το ύψος της εκτιμώμενης ζημιάς του Δημοσίου σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία για τον σύζυγο της τέως εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Ράικου, η οποία υπήρξε από τους βασικούς κατήγορους του Δημ.Παπαγγελόπουλου , έφτασαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση NOVARTIS

Το επίμαχο πόρισμα στάλθηκε από την υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ που διενήργησε την έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, η οποία με τη σειρά της το διαβίβασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να συσχετιστεί με την σε εξέλιξη υπόθεση NOVARTIS η οποία είναι διευρυμένη και προς άλλες φαρμακοβιομηχανίες σε σχέση και με την εμπλοκή γιατρών.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διαβίβασε τη σχηματισθείσα δικογραφία που περιλαμβάνει το εν λόγω πόρισμα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να συσχετιστεί με τον φάκελο της NOVARTIS.

Παράλληλα κρατάει αντίγραφο προκειμένου να προχωρήσει η ποινική προκαταρκτική εξέταση με ερευνόμενα αδικήματα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την απάτη και την παθητική δωροδοκία. Αναμένεται η κλήτευση του κ.Καρνέση προκειμένου να εξεταστεί ως ύποπτος για τη διάπραξη των αδικημάτων αυτών που πέρα από την ποινική έχουν και μεγάλη ηθική απαξία δεδομένης της ιδιότητας του όχι μόνο ως γιατρού αλλά και ως συζύγου ανώτερης εισαγγελέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ αναφέρει στο πόρισμα της ότι:

  • Η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους που ο συνταγογράφων γιατρός δεν εξετάζει και συνεπώς δεν γνωρίζει αναλυτικά το ιατρικό τους ιστορικό αποτελεί σοβαρό και ενδεχόμενο επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα.
  • Η συνταγογράφηση του ιατρού κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες εταιρείες.
  • Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση των διατάξεων του ΕΟΠΥΥ.

Οι σχέσεις με NOVARTIS

Το όνομά του Λάζαρου Καρνέση συμπεριλαμβανόταν στους 4.200 γιατρούς που εξεταζόταν από την εισαγγελία Διαφθοράς -ήδη επί θητείας της συζύγου του, Ελένης Ράικου– για το κατά πόσο αυτοί πραγματοποιούσαν εικονικές μελέτες για λογαριασμό της Novartis και έπειτα εισέπρατταν χρήματα από αυτήν.

Όταν το θέμα είχε πρωτοέρθει στην δημοσιότητα τόσο ο κ. Καρνέσης όσο και η εισαγγελέας συζυγος του είχαν αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση του με την Novartιs και είχαν κινηθεί δικαστικά σε βάρος όσων είχαν αναφερθεί και σε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά που είχε γραφτεί ότι είχαν μπει σε κοινό λογαριασμό τους από μελέτες του για την φαρμακοβιομηχναία.

Το περασμένο Γενάρη όμως τα εμβάσματα της Novartis και της Αstellas Pharmaceuticals στον σύζυγο της Ελένης Ράικου, Λάζαρο Καρνέση, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδικαιούχος ήταν και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. ήρθαν στο φως. Κατά το ενημερωτικό σημείωμα που διαβίβασε στην Προανακριτική Επιτροπή η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στις 15/12/2008 η Novartis καταθέτει 1.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του συζύγου της εισαγγελέως Εφετών. Στις 27/9/2010 από τον ίδιο λογαριασμό της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας πιστώνονται άλλα 1.000 ευρώ στον Λ. Καρνέση. Επίσης, στις 19/2/2014 σε λογαριασμό που διατηρεί ο σύζυγος της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στην τράπεζα Eurobank, η φαρμακευτική Αstellas Pharmaceuticals καταθέτει 3.000 ευρώ.

Η ιστορία βεβαίως που αποκαλύπτεται σήμερα και οδηγεί στο κατώφλι του εισαγγελέα τον κ.Καρνέση 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter