Σκάνδαλο ντόπινγκ και στο ρωσικό ποδόσφαιρο

Σκάνδαλο ντόπινγκ και στο ρωσικό ποδόσφαιρο

Οι υποθέσεις ντόπινγκ συνεχίζουν να κλονίζουν τον ρωσικό αθλητισμό, καθώς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Εθνική ποδοσφαίρου που πήρε μέρος στο Μουντιάλ του 2014 ήταν μέρος του προγράμματος που είχε… κρατικές πλάτες.

Η Daily Mail έφερε την Κυριακή στη δημοσιότητα την πληροφορία ότι η FIFA ερευνά αν η Εθνική Ρωσίας που έλαβε μέρος στο Μουντιάλ του 2014 ήταν μέρος του κρατικού προγράμματος ντόπινγκ και των συγκαλύψεων που ακολούθησαν. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν που ανέλαβε την έρευνα απεφάνθη τον Δεκέμβριο του 2016 ότι πάνω από 1.000 Ρώσοι αθλητές, μεταξύ των οποίων και Ολυμπιονίκες, επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα ντόπινγκ που είχε τη χορηγία του κράτους από το 2011 μέχρι το 2015. Η αναφορά τόνιζε επίσης ότι σε τουλάχιστον 30 αθλήματα, μεταξύ των οποίων και το ποδόσφαιρο, έγιναν απόπειρες συγκάλυψης προκειμένου να αντικατασταθούν τα δείγματα και να βγουν καθαροί οι αθλητές.

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ωστόσο φαίνεται ότι θορυβήθηκε. Παρότι δεν υπήρξαν θετικά δείγματα στο Μουντιάλ του 2014, η Daily Mail αποκάλυψε ότι η 23άδα της «Αρκούδας», μαζί με 11 ακόμα ποδοσφαιριστές από τη χώρα, βρίσκονται ανάμεσα στα 1.000 άτομα που ερευνώνται για ανάμειξη στο σκάνδαλο μεγατόνων. Κι όλα αυτά, την ώρα που διοργανώνει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, που στην ουσία αποτελεί διοργάνωση-πρόβα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Οι πέντε από τους παίκτες είναι μέλη της νυν εθνικής.

«Υπάρχει τεράστια πίεση στη FIFA να φτάσει σε ένα λογικό συμπέρασμα για αυτά τα θέματα πριν λάβει χώρα το Μουντιάλ», τόνισε ο Ντικ Πάουν, πρώην επικεφαλής του WADA. «Ακόμα και για έναν οργανισμό που του έχει μείνει λιγοστή αξιοπιστία, όπως η FIFA, αν είσαι σοβαρός αξιωματούχος δεν θέλεις να αγνοήσεις κάτι τόσο σημαντικό».

Εκπρόσωπος της Παγκόσμια Ομοσπονδίας τόνισε: «Η FIFA απλά επιβεβαίωσε ότι σε στενή συνεργασία με την WADA συνεχίζει να ερευνά τις κατηγορίες που συμπεριλαμβάνουν ποδοσφαιριστές στην αναφορά του Μακ Λάρεν. Όσον αφορά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, κάθε συμμετέχοντας παίκτης έχει υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος και ούρων σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, όσο και εκείνων που έγιναν μετά το ματς είναι αρνητικά».

Ο ίδιος ο Μακ Λάρεν επιβεβαίωσε ότι 33 ποδοσφαιριστές υπήρχαν στην αναφορά του, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσουν άλλες πληροφορίες. «Δεν έχουν υπάρξει και δεν θα υπάρξουν ποτέ προβλήματα με το ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο της χώρας μας. Η ομάδα μας συνεχώς περνάει από ελέγχους, μετά από κάθε ματς», τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βίταλι Μούτκο.

Οι αποκαλύψεις αυτές εγείρουν νέα ερωτήματα για την καταλληλότητα της Ρωσίας να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2018 και το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχουν αρκετά ακόμα επεισόδια…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter