Σκάνδαλο Oxfam: Αυστηρή προειδοποίηση Λονδίνου προς μη κυβερνητικές οργανώσεις

Σκάνδαλο Oxfam: Αυστηρή προειδοποίηση Λονδίνου προς μη κυβερνητικές οργανώσεις

Αυστηρή προειδοποίηση διατύπωσε το Λονδίνο προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον απόηχο του σκανδάλου της Oxfam, ότι θα χάνουν τις κρατικές ενισχύσεις που τους χορηγούνται εάν δεν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη του προσωπικού τους.

Η Όξφαμ, η συνομοσπονδία ανθρωπιστικών οργανώσεων με έδρα την Οξφόρδη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θύελλα επικρίσεων μετά τη δημοσίευση την Παρασκευή πληροφοριών κατά τις οποίες στελέχη της είχαν προσλάβει νεαρές ιερόδουλες στην Αϊτή το 2011, κατά τη διάρκεια της αποστολής αρωγής μετά τον καταστροφικό σεισμό που είχε σαρώσει τη χώρα της Καραϊβικής το 2010.

Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε «αληθινά σοκαριστική» από τη Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία ξεκαθάρισε πως αναμένει να διεξαχθεί «κατεπείγουσα» και «πλήρης» έρευνα «για αυτές τις πολύ σοβαρές κατηγορίες».

«Θέλουμε η Όξφαμ να παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της για τα συμβάντα αυτά στην Επιτροπή για τις Φιλανθρωπικές Οργανώσεις» (Charity Commission), τον δημόσιο φορέα που είναι αρμόδιος για την εποπτεία των ΜΚΟ, ανέφερε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

Η Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχε λάβει μια αναφορά της Όξφαμ για την υπόθεση, τον Αύγουστο του 2011. Η αναφορά έκανε λόγο για «ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές, πράξεις εκφοβισμού, παρενόχλησης και εκφοβισμού προσωπικού», αλλά δεν περιείχε στοιχεία για «κακομεταχείριση σε βάρος των ανθρώπων που βοηθούσε» η ΜΚΟ, ούτε για «πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα στα οποία εμπλέκονταν ανήλικες».

Κατά το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID) της Βρετανίας, η ηγεσία της Όξφαμ επέδειξε «έλλειψη κρίσης» στην έρευνα και στη συνεργασία της οργάνωσης με τις αρχές για το ζήτημα.

Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ «επανεξετάζει την τρέχουσα συνεργασία της με την Όξφαμ και ζήτησε μια συνάντηση με την διευθυντική της ομάδα το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μια εκπρόσωπος του DFID.

Εξάλλου, σε ένα δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ, η υπουργός γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε επαφή με διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους ζητά να την ενημερώσουν για τα μέτρα που παίρνουν στο πεδίο αυτό.

Οι ΜΚΟ οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για κάθε ανησυχία που έχουν και για τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία αφορά, συμπλήρωσε η Μόρντοντ.

«Σε ό,τι αφορά την Όξφαμ και κάθε άλλη οργάνωση» που βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα παρόμοια όπως αυτά που καταγράφηκαν στην Όξφαμ, «αναμένουμε ότι θα συνεργάζονται πλήρως με τις (αρμόδιες) αρχές, και θα πάψουμε να χρηματοδοτούμε κάθε οργάνωση η οποία δεν θα το κάνει», διεμήνυσε η υπουργός.

Στο τρέχον φύλλο της, η εφημερίδα The Sunday Times αποκαλύπτει ότι πάνω από 120 στελέχη των κυριότερων βρετανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων κατηγορήθηκαν για υποθέσεις σεξουαλικής φύσης την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση των Τάιμς, στην Όξφαμ καταγράφηκαν 87 τέτοια συμβάντα το 2017, από τα οποία για τα 53 ενημερώθηκε η αστυνομία, ενώ 20 στελέχη της οργάνωσης ή εθελοντές που εργάζονταν για αυτήν απολύθηκαν ή απομακρύνθηκαν από τη ΜΚΟ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter