Σκάνδαλο «χρυσών» διαβατηρίων: Ολόκληρη η λίστα των γραφείων που ανέλαβαν τις υποθέσεις πολιτογράφησης

Σκάνδαλο «χρυσών» διαβατηρίων: Ολόκληρη η λίστα των γραφείων που ανέλαβαν τις υποθέσεις πολιτογράφησης

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη καθώς και μελών –νυν και πρώην- του υπουργικού συμβουλίου με την υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων.

Μια υπόθεση που όπως έχει αποκαλύψει το Documento, αφορά το πρόγραμμα πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, το οποίο ήταν διάτρητο εν τη γενέσει του, αφού πολιτογραφήθηκαν και άτομα που βρίσκονταν υπό ποινική διερεύνηση. Η κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή» αποκάλυψε χθες την κρυφή λίστα των παρόχων υπηρεσιών για τα «χρυσά» διαβατήρια, «την οποία αρνήθηκε να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής».

Στη λίστα –βάσει του επίμαχου δημοσιεύματος-, περιλαμβάνονται «τρανταχτά ονόματα δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων, αλλά και γραφεία τα οποία συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα )πρώην και νυν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και βουλευτές)». Στην επίμαχη λίστα εμφανίζονται συνολικά «290 ονόματα και ο αριθμός των αιτήσεων που υπέβαλε το κάθε γραφείο από το 2013 μέχρι το 2019».

Διαβάστε επίσης:  Τον πρόεδρο Αναστασιάδη αγγίζουν τα «χρυσά» διαβατήρια

Από τα συγκεκριμένα γραφεία που χειρίστηκαν υποθέσεις πολιτογράφησης, ξεχωρίζουν αυτό που έχει ιδρύσει ο Νίκος Αναστασιάδης –έχει αποχωρήσει και βασικές μέτοχοι πλέον είναι οι δύο κόρες του-, καθώς και ακόμη τέσσερα που συνδέονται με πρώην και νυν μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, Έμιλυ Γιολίτη, τον βοηθό γενικό εισαγγελέα και πρώην υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Σάββα Αγγελίδη και τον πρώην υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και πρώην υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριο Δημητριάδη.

Όπως προκύπτει από την επίμαχη λίστα, το γραφείο που φέρει ακόμη το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη, ανέλαβε συνολικά 57 υποθέσεις πολιτογράφησης από το 2013 έως το 2019, το γραφείο στο οποίο είναι μέλος ο Κυριάκος Κούσιος ανέλαβε επτά υποθέσεις πολιτογράφησης, το γραφείο Harneys Ltd –συγχώνευσε το γραφείο Αριστόδημου, Λοϊζίδη και Γιολίτη- στο οποίο είναι μέλος η Έμιλυ Γιολίτη ανέλαβε επίσης επτά υποθέσεις πολιτογράφησης, ενώ το γραφείο LLPO LAW FIRM, που ίδρυσε ο Σάββας Αγγελίδης ανέλαβε επτά υποθέσεις πολιτογράφησης.

Διαβάστε επίσης: Τα «χρυσά» διαβατήρια και η εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη

Το πρόσωπο που φαίνεται πως ξεχωρίζει όμως είναι αυτό του πρώην Μάριου Δημητριάδη. Κι αυτό γιατί το γραφείο «Ανδρέας Χρ. Δημητριάδης και Σία Δ.Ε.Π.Ε.», βάσει τις επίμαχης λίστας, ανέλαβε συνολικά 272 υποθέσεις πολιτογράφησης! Το συγκεκριμένο γραφείο φέρεται σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» πως ανήκει στον Ανδρέα Δημητριάδη, πατέρα του πρώην υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων , Μάριου Δημητριάδη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ανδρέας Δημητριάδης υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του ΔΗΚΟ, ενώ έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης.

Το ότι το συγκεκριμένο γραφείο ανήκει στον Ανδρέα Δημητριάδη, αποκάλυψε μέσω δημοσίευσης που πραγματοποίησε στο Twitter και το μέλος του Πολιτικού Γραφείο του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης: «Το σκάνδαλο είναι τεράστιο. Το γραφείο πατέρα υπουργού εξέδωσε 272 διαβατήρια (μυθικά ποσά) τα πλείστα στην παρουσία του. Όπως και τα γραφεία Υπουργών, βουλευτών/ στελεχών κυβερνώντος κόμματος. Έκαναν αιτήσεις, τις ενέκριναν οι ίδιοι, θησαυρίζοντας και ρεζιλεύοντας την Κύπρο», έγραψε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, με νέο του tweet, ο Χρίστος Χριστοφίδης αποκάλυψε πως «επίσης χρυσές δουλειές έκανε γραφείο μιας άγνωστης εν πολλοίς δικηγόρου, η οποία ήταν παρούσα ακόμα και σε διεθνείς συναντήσεις με ξένους επενδυτές. Στη λίστα βέβαια το δικηγορικό του Προέδρου. Πληροφορίες για γραφεία βιτρίνα και άλλους που κινούσαν τα νήματα δεν επιβεβαιώνονται».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Χαραυγής», στη λίστα «περιλαμβάνεται και το γραφείο το οποίο συνδέεται με τον γραμματέα διεθνών σχέσεων του ΔΗΣΥ και στενό συνεργάτη του Αβέρωφ Νεοφύτου, Αλέξανδρο Σίνκα, καθώς και το γραφείο Νεοκλέους». Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ακόμη «τα γραφεία τα οποία συνδέονται με πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονται στο βίντεο του Al Jazeera (Γ.Φ. Πιττάτζιης Δ.Ε.Π.Ε. και Giovani Group)».

Τα ονόματα όμως δεν σταματούν εκεί: «Επιπρόσθετα, στη λίστα περιλαμβάνεται το γραφείο Γεώργιος Κ. Γεωργίου Δ.Ε.Π.Ε., το οποίο συνδέεται με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργο Γεωργίου (σ.σ.: με βάση τη δήλωση πόθεν έσχες έχει το 50%), καθώς και το γραφείο Πανίκος Α. Λεωνίδου & Σία – Δικηγόροι, το οποίο συνδέεται με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου (σ.σ.: με βάση τη δήλωση πόθεν έσχες έχει το 20%). Σημειώνεται επίσης ότι στη λίστα περιλαμβάνεται το Τάσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. (σ.σ.: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αποχώρησε από το γραφείο από το 2011, δηλαδή πριν υποβληθούν οι αιτήσεις, ωστόσο το επισημαίνουμε για σκοπούς πληρότητας)», σημειώνεται στο επίμαχο ρεπορτάζ.

Αξίζει να σημειωθεί πως «στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, η πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής που είχε συσταθεί αρχικά για εξέταση περιπτώσεων πολιτογράφησης επενδυτών, Δήμητρα Καλογήρου, είχε δηλώσει ότι υπήρχαν φάκελοι στους οποίους απεκρύβησαν ουσιώδη γεγονότα και πληροφορίες, ενώ σε άλλους υπάρχει ακόμα και υποψία για συμπερίληψη ψευδών ή και πλαστών στοιχείων». Άλλωστε, «οι αποφάσεις για την παραχώρηση ή όχι “χρυσών” διαβατηρίων, λήφθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο».

Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις, καθώς και «τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη ότι έγινε “κατάχρηση από επιτήδειους”, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο οτιδήποτε μεμπτό και δεν έχει ανακληθεί κανένα διαβατήριο».

Δείτε εδώ ολόκληρη την λίστα:








Πηγή: dialogos.com.cy

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter