Σκάνδαλο υποκλοπών: Εννέα δημοσιογραφικές οργανώσεις ζητούν την απόσυρση των SLAPPs εναντίον δημοσιογράφων

Σκάνδαλο υποκλοπών: Εννέα δημοσιογραφικές οργανώσεις ζητούν την απόσυρση των SLAPPs εναντίον δημοσιογράφων

Την απόσυρση των SLAPPs κατά δημοσιογράφων για ρεπορτάζ σχετικά με το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητούν διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και οι υπογράφοντες διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με αφορμή τη μήνυση που είχε κατατεθεί κατά Ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΜΕ από τον Γρηγόρη Δημητριάδη για συκοφαντική δυσφήμιση, ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου.

Οι Διεθνείς Οργανώσεις επαναλαμβάνουν ότι το εν λόγω SLAPP αποτελεί «άλλη μία εξοργιστική προσπάθεια για φίμωση του ερευνητικού ρεπορτάζ σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Μετά την κατάθεση της μήνυσης, «πολλοί από τους διεθνείς οργανισμούς για την ελευθερία του Τύπου χαρακτήρισαν την αγωγή αυτή ως χαρακτηριστικό παράδειγμα SLAPP και απόπειρα καταστολής του ερευνητικού ρεπορτάζ για ένα σημαντικό θέμα.  Στην κοινή ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Οργανώσεις συναντήθηκαν με δημοσιογράφους τον περασμένο Σεπτέμβριο ώστε να συζητήσουν περί της αγωγής».

Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εμφάνιση «ενός ενοχλητικού μοτίβου από νομικές ενέργειες ώστε να «πνιγούν» οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών» και καλούν τον Γρηγόρη Δημητριάδη να αποσύρει την αγωγή κατά δημοσιογράφων της ΕΦΣΥΝ, του Reporters United αλλά και του Θανάση Κουκάκη».

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να καταγράφουμε επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Επίσης θα προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε τις υποθέσεις SLAPPs ως μείζον θέμα που αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι δημοσιογράφοι να μην φιμώνονται από τέτοιου είδους αγωγές. Ζητούμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να κρίνει τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, προτού λάβει τις όποιες αποφάσεις», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής οργανώσεις:

  • International Press Institute (IPI)
  • ARTICLE 19 Europe (A19)
  • Committee to Protect Journalists (CPJ)
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • Free Press Unlimited (FPU)
  • OBC Transeuropa (OBCT)
  • Reporters Without Borders (RSF)
  • South East Europe Media Organisation (SEEMO)

Διαβάστε επίσης: «Χαστούκι» από IPI: «Απόπειρα λογοκρισίας» το πρόστιμο στο Documento

Έκθετη η κυβέρνηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Καταπέλτης η Σόφι Ιν’τ Βέλντ με μήνυμα στα ελληνικά – «Δε σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter