Σκάνδαλο υποκλοπών: Επιχείρηση εκφοβισμού καταγγέλλουν οι Reporters United

Σκάνδαλο υποκλοπών: Επιχείρηση εκφοβισμού καταγγέλλουν οι Reporters United

Για επιχείρηση εκφοβισμού τους κάνουν λόγο οι Reporters United, την ώρα που το σκάνδαλο υποκλοπών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά και τις αποκαλύψεις του Documento.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ τους καταγγέλλουν ότι πηγή με καλή γνώση του κυκλώματος των παρακολουθήσεων τους προειδοποίησε ότι «σας ψάχνουν». Όπως τονίζει η ερευνητική ομάδα δημοσιογράφων, στις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με «πηγή με καλή γνώση του σκανδάλου και του κυκλώματος των υποκλοπών» η οποία τους προειδοποίησε ότι «σας ψάχνουν» άτομα που συνδέονται με το κράτος.

Σε λιγότερο από δύο μέρες μετά την συνάντηση με την πηγή δέχτηκαν όπως αναφέρουν ένα περίεργο e-mail από κάποιον «δήθεν» ρεπόρτερ άγνωστης ιστοσελίδας που υποτίθεται ότι έκανε «έρευνα» για το Reporters United.

Σχετικά με τον αποστολέα σημειώνουν ότι «γνώριζε με εξαντλητική ακρίβεια (μέχρι δεκαδικού ψηφίου) φορολογικά δεδομένα του Reporters United που δεν είναι δημόσια, και άρα η πρόσβαση σε αυτά θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο εκ των έσω, μέσω του συστήματος Τaxis και της ΑΑΔΕ».

Οι δημοσιογράφοι ερεύνησαν την ιστοσελίδα σελίδα «DW Free Journal», που δήθεν κάνει «έρευνα» για τους ίδιους, και διέκριναν ότι δημιουργήθηκε στις 11 Νοεμβρίου και ότι δεν έχει δημοσιεύσει ούτε μία έρευνα. Στις 11/11 επίσης ελήφθη και το εν λόγω e-mail.

Έτσι, οι Reporters United οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια επιχείρηση «spear phishing»: «Σε αντίθεση με το συνηθισμένο phishing, στο spear (δόρυ) phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) η ηλεκτρονική επίθεση γίνεται με σκοπό να πλήξει, να εξαπατήσει ή να αποσταθεροποιήσει συγκεκριμένο στόχο, οργανισμό ή πρόσωπο».

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι για να στηθεί και να υπηρετηθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, δαπανήθηκαν χρήματα και εργατοώρες σε έξι διαφορετικά επίπεδα: έρευνα των οικονομικών και νομικών δεδομένων του Reporters United, έρευνα στις δραστηριότητες και στα δίκτυα κοινωνικών επαφών των μελών του, πρόσβαση σε φορολογικά δεδομένα της ΑΑΔΕ που δεν είναι δημοσίως προσβάσιμα, στήσιμο ιστοσελίδας, αποστολή ερωτημάτων και απόδοσή τους στα αγγλικά, προσπάθεια απόκρυψης των ψηφιακών ιχνών της όλης επιχείρησης», γράφει το Reporters United.

Τέλος, η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα ψάχνοντας τον δημοσιογράφο, παρά το γεγονός ότι το e-mail ήταν ανώνυμο διαπίστωσαν ότι στην ιστοσελίδα της η «DW Free Journal» αναφέρεται ο «έμπειρος δημοσιογράφος με 18ετή εμπειρία στην ερευνητική δημοσιογραφία σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ» Dave Woods. Αν και έστειλαν απαντητικό e-mail με σκοπό να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

«Επειδή η δύναμη του Reporters United είναι η διαφάνεια και η ανεξαρτησία του, σύντομα θα παραθέσουμε μεταφρασμένα στα ελληνικά τα ερωτήματα του φανταστικού “συναδέλφου” μας και θα τα απαντήσουμε, ένα προς ένα» τονίζει καταλήγοντας η δημοσιογραφική ομάδα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter