Σκάνδαλο υποκλοπών: Η Ευρωβουλή βλέπει Predator στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση δείχνει… τον ουρανό

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η Ευρωβουλή βλέπει Predator στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση δείχνει… τον ουρανό

Χωρίς σχόλιο αλλά με επίκληση του… κυβερνητικού αξιώματος πως καμία κρατική αρχή δεν είχε ούτε έχει καμία σχέση με χρήση του Predator υποδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τη μελέτη του Τμήματος Πολιτικής για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση δέχεται καταιγίδα συνταρακτικών αποκαλύψεων για τη χρήση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης αλλά και της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Η ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας σημαδεύτηκε από την αποκαλυπτική «μη διάψευση» των αποκαλύψεων του Documento για την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε επανηλλειμμένα ερωτήματα, ο Γιάννης Οικονόμου αρνήθηκε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα της εφημερίδας, παραπέμποντας στη «γραμμή της άγνοιας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι πλέον ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης -όπως ο Μάκης Βορίδης- δεν αναπαράγουν το κυβερνητικό αφήγημα συγκάλυψης.

Όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε από το documentonews.gr και ένα ερώτημα για τη μελέτη του Τμήματος Πολιτικής για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα και τη ζήτησε ήδη η αρμόδια επιτροπή PEGA, που αναφέρει μεταξύ άλλων πως λογισμικά παρακολούθησης χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνητικές υπηρεσίες στην περίπτωση της Ελλάδας, για την παρακολούθηση πολιτών. Η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης δεν ήταν αρκετή ούτε σε αυτή την περίπτωση.

Συγκεκριμένα, τίτλος της draft μελέτης είναι «Υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στις χώρες μέλη για την κτήση και χρήση του Pegasus και αντίστοιχων κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και για την δημοκρατική και δικαστική εποπτεία, ένδικα μέσα για την αντιμετώπιση παράνομης χρήσης: συμβατότητα με την ΕΣΔΑ και το Δίκαιο και τη νομολογία της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές».

Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται πως «η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους» καθώς και ότι την ίδια ώρα «η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό. Ακόμη και αν είναι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το χρησιμοποίησε… Το λογισμικό φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ».

«Πως τη σχολιάζετε;» ρωτήσαμε, ενώ υπό το φως των αποκαλύψεων, τον καλέσαμε να επαναλάβει τη γνωστή κυβερνητική «δέσμευση» πως η Ελλάδα δεν έχει χρησιμοποιήσει λογισμικά όπως το Predator.

«Δεν έχω διαβάσει την Έκθεση, αλλά ισχύει αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή σε όλους τους τόνους» ανέφερε αρχικά, συνεχίζοντας με μία ακόμα εκδοχή της κυβερνητικής δέσμευσης.

«Η ελληνική Πολιτεία δεν έχει ποτέ προμηθευτεί και καμία Ελληνική Αρχή Ασφάλειας δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα από αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Και, επίσης, με το Νόμο, που έχει αρχίσει να συζητείται στις Επιτροπές και θα ψηφιστεί την Πέμπτη, η Ελλάδα καθίσταται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία θα υπάρχει καθολική απαγόρευση, χρήση, παραγωγή, εμπορία, λειτουργία αυτών των κακόβουλων λογισμικών» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Καθώς οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, και την ώρα που η Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου φαίνεται να καταφέρνει περισσότερα αποτελέσματα από την ελληνική Δικαιοσύνη, η χθεσινή «δέσμευση» του κυβερνητικού εκπροσώπου μάλλον λαμβάνει συλλεκτική αξία.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελία Πρωτοδικών: Aίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για τα «ίχνη» του Predator μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Η νέα λίστα παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ 

Μέσω ΕΥΠ άκουγε αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων

Oλοκληρωτική εκτροπή – Παρακολουθούσε και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω ΕΥΠ – Στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το Docville

Παρακολουθούσε τον αρχηγό της αστυνομίας, εισαγγελείς και υπουργούς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter