Σκάνδαλο υποκλοπών: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να κρύβεται πίσω από τη Δικαιοσύνη (Video)

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να κρύβεται πίσω από τη Δικαιοσύνη (Video)

Σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε λέξη δεν ψέλλισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις επανειλημμένες ερωτήσεις του documentonews.gr για τους λόγους που παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον Γιώργο Κύρτσο και τον Τάσο Τέλλογλου.

«Για ποιον λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου ως επικίνδυνους για την εθνική ασφάλεια;» ήταν η ερώτηση που θέσαμε ξανά και ξανά στον Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Τετάρτης, με τις απαντήσεις του να προδίδουν τη δεινή θέση του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις του Euractiv για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις Κύρτσου-Τέλλογλου.

«Έχω απαντήσει πολλές φορές σε αυτού του είδους τα ερωτήματα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος παρότι δεν έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας δημόσια μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, αλλά και μετά τη σημερινή μήνυση του ευρωβουλευτή κατά Κοντολέωντα, Βλάχου, Γεωργακοπούλου.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από την «ανοιχτή δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη», υποστηρίζοντας πως αυτή «θα μας απαντήσει στο τι από όλα αυτά είναι πραγματικότητα και θα μας φωτίσει κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης. Ισχύει η απάντηση που δίνω σταθερά σε αυτού του είδους τα ερωτήματα και είναι η μοναδική θεσμική προσέγγιση που μπορεί να γίνει από μια σοβαρή και συντεταγμένη πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα και ερωτήματα» κατέληξε.

Αφού στην πρώτη ερώτηση δεν λάβαμε απάντηση, στη συνέχεια το documentonews.gr έθεσε εκ νέου το ερώτημα.

«Το καλοκαίρι, όταν ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ βγήκε ο πρωθυπουργός μίλησε στον κόσμο, ανέλαβε την ευθύνη, την απέδωσε στον κ. Δημητριάδη και τον κ. Κοντολέωντα και προχώρησε σε πρωτοβουλίες και ούτω καθεξής. Σήμερα δεν έχουμε ακούσει λέξη. Ξαναρωτάω, για ποιον λόγο παρακολουθούνταν ο κ. Κύρτσος και ο κ. Τέλλογλου ως επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια;» ρωτήσαμε ξανά, με τον Γ. Οικονόμου να επιχειρεί αυτή τη φορά να αμφισβητήσει τόσο τα λεγόμενά μας όσο και τα γεγονότα, αφού η ερώτηση αφορούσε την ενημέρωση του κ. Ανδρουλάκη, ενώ το καλοκαίρι πράγματι η ΑΔΑΕ είχε εκδώσει και ανακοίνωση με την οποία επί της ουσίας επιβεβαίωνε την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Παραχάραξη των εξελίξεων

«Έχω απαντήσει ξανά, αλλά μπορείτε να μου πείτε που ακριβώς είναι η ενημέρωση της ΑΔΑΕ στον κ. Ανδρουλάκη για τον καλοκαίρι; Διότι κάνουμε διάφορες υπερβάσεις; Υπήρξε κάποια ενημέρωση της ΑΔΑΕ σε κάποιο πρόσωπο για κάτι συγκεκριμένο; Το καλοκαίρι ήρθε με κάποιον τρόπο σε γνώση του πρωθυπουργού ότι υπήρξε αυτή η νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και υπήρξε η γνωστή αντίδραση του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή» υποστήριξε στην απάντησή του ο Γ. Οικονόμου, περιγράφοντας στη συνέχεια τις «πρωτοβουλίες» Μητσοτάκη για τη σχετική νομοθέτηση, συνεχίζοντας με… μαθήματα τοποθέτησης των γεγονότων στην «πραγματική τους διάσταση».

«Εμένα προσωπικά δεν είναι σε γνώση μου κάποιο έγγραφο, κάποια πληροφορία, κάποια δημόσια ανακοίνωση της ΑΔΑΕ για οτιδήποτε τέτοιο. Οποιοσδήποτε είναι σε γνώση του, δηλαδή δεν ξέρω εάν του έχει πει κάποιος στο αυτί… Αλλά εν πάσει περιπτώσει, δημόσια δεν υπάρχει κάτι. Να το δούμε και να τοποθετηθούμε σε αυτό» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου, ανοίγοντας όμως τον ασκό του Αιόλου στην αίθουσα του briefing.

«Η ΑΔΑΕ όντως δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση. Έχει εκδώσει όμως η Cosmote, η εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας, γιατί αυτό λέει σήμερα ο κ. Κύρτσος στη μήνυση που έχει υποβάλλει, η οποία αναφέρει ότι ο κ. Ντογιάκος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση, έχει παρέμβει ευθέως σε αυτή την υπόθεση. Έχετε κάποιο σχόλιο γι’ αυτό;» ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας αρχικά πως δεν έχει σχόλιο για «ενέργειες που κάνουν οι παράγοντες της Δικαιοσύνης».

«Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι όταν κάποιος θέλει να μην μείνει καμία σκιά, αφήνει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ούτε την επαινεί ούτε την καταδικάζει. Οι κραυγές, οι αλλαλαγμοί και τα σχόλια δεν βοηθούν σε ότι αφορά την ενέργεια της Δικαιοσύνης. Κατά τη δική μας εκτίμηση δεν βοηθούν στη διαλεύκανση, οδηγούν στη συσκότιση. Εμείς είμαστε εκείνοι που θέλουμε να μην μείνει καμία σκιά στη συγκεκριμένη υπόθεση, και δεν θα μείνει καμία σκιά. Η ελληνική Δικαιοσύνη το εγγυάται αυτό, όπως το εγγυούνται και οι θεσμικές παρεμβάσεις που η κυβέρνηση έχει κάνει» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, ενώ ακόμα παραμένουν στον αέρα οι απειλές Ντογιάκου κατά μέσων ενημέρωσης μη αρεστών στον ίδιο.

Και κάλυψη σε Ντογιάκο

Για τον λόγο αυτό και άμεσα ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο εάν «είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να καλεί σε φορολογικούς ελέγχους ή να ζητά αυστηροποίηση του πλαισίου της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ, όπως έκανε ο κ. Ντογιάκος το σαββατοκύριακο;», με την απάντησή του και πάλι να αποφεύγει την ουσία της ερώτησης.

«Δουλειά της Δικαιοσύνης είναι να μεριμνά για να τηρούνται οι νόμοι και οι πρόνοιες του ελληνικού κράτους, σε ότι αφορά όλες τις διαστάσεις της λειτουργίας μας και να απαντά σε τεκμηριωμένες καταγγελίες, και σε ισχυρισμούς που έχουν βάση. Να τους διερευνά. Αυτή είναι η δουλειά της Δικαιοσύνης» περιέγραψε ο εκπρόσωπος, δίνοντας έτσι εμμέσως κάλυψη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που στη δημόσια παρέμβαση του περασμένου Σαββάτου αναπαρήγαγε επί της ουσίας το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου.

Η… κόλαση του σημερινού briefing όμως δεν σταμάτησε εδώ, αφού στη συνέχεια ο Γ. Οικονόμου κλήθηκε εκ νέου να δώσει εξηγήσεις για τη διαφορά αντιμετώπισης της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ σε σχέση με του ευρωβουλευτή Κύρτσου.

«Σας είπα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία. Αυτή είναι και η πολύ μεγάλη ουσιαστική διαφορά με τα γεγονότα του περασμένου Αυγούστου με αυτό που έχουμε τώρα. Τότε δεν είχαμε σε εξέλιξη κάποια ανοιχτή διαδικασία. Περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού το συγκεκριμένο θέμα και τα πράγματα ακολούθησαν τη ροή που ακολούθησαν. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία στη Δικαιοσύνη, και ανάλογα με την κατάληξή της θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες προσεγγίσεις και τοποθετήσεις. Σε κάτι όμως που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη οφείλουμε όλοι να δούμε την κατάληξη αυτή και βεβαίως να απαιτήσουμε την πλήρη διαλεύκανση» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου για τη «σύγκριση» των δύο υποθέσεων, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις.

Ακριβώς όπως η απάντηση που επεφύλασσε και σε ακόμα ένα ξεκάθαρο και απλό ερώτημα, για το εάν «αυτή τη στιγμή που μιλάμε είστε σε θέση να μας πείτε κατηγορηματικά ένα ναι ή ένα όχι, εάν γίνονται παρακολουθήσεις σήμερα σε πολιτικά στελέχη ή δημοσιογράφους».

«Δεν μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή η κυβέρνηση να γνωρίζει αυτό. Με ρωτάτε κάτι που έχουμε απαντήσει πολλές φορές. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι και διαδικασίες με τους οποίους λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες. Εκείνο που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι εξαιτίας του νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή μας είναι ότι πλέον για να παρακολουθείται οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο απαιτείται μια σειρά από πιο αυστηρές δικλείδες και αυστηρά φίλτρα. Μεριμνήσαμε και νομοθετήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο, νομίζω το πιο αυστηρό στην Ευρώπη στο πλαίσιο αυτό, που έχει ισχυρά φίλτρα σε ότι αφορά την πιθανότητα παρακολούθησης πολιτικών προσώπων» με την απάντησή του να προδίδει πως παρά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις, τα όσα κρύβει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ακόμα περισσότερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter