Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέο «άδειασμα» Μαξίμου από την ΑΔΑΕ για το νομοσχέδιο περί απορρήτου επικοινωνιών

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέο «άδειασμα» Μαξίμου από την ΑΔΑΕ για το νομοσχέδιο περί απορρήτου επικοινωνιών

Νέο «άδειασμα» επιφύλασσε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς με ανακοίνωσή της αναδεικνύει την πλήρη παράκαμψή της σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο-πρόκληση για το απόρρητο των επικοινωνιών, που μεταξύ άλλων προβλέπει πως η ενημέρωση των παρακολουθούμενων θα γίνεται μετά από τρία χρόνια και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΑΔΑΕ σε ανακοίνωσή της, «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι  ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος». Παράλληλα, η ΑΔΑΕ εκφράζει την «κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη». Την ίδια στιγμή στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι παρά ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ακολουθείται, θα «διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

Η τοποθέτηση της ΑΔΑΕ έρχεται μετά την αποκαλυπτική έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το 2021, που περιγράφει πώς γίνονταν οι παρακολουθήσεις, βγάζοντας στη «σέντρα» το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό που ισχυρίζονται πως -δήθεν- δεν γνώριζαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ:

Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι  ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.

Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη.

Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί  διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Διαβάστε επίσης:

«Πυρά» Ραγκούση κατά Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο-πρόκληση για τις υποκλοπές

Σκάνδαλο υποκλοπών: Φως στο σύστημα Μητσοτάκη από την ΑΔΑΕ -Πώς πέτυχαν την…ομερτά

«Βέλη» Κοντιάδη κατά του νομοσχεδίου Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νομοσχέδιο-πρόκληση από την κυβέρνηση-Μετά από 3 χρόνια θα ενημερώνει τους παρακολουθούμενους η ΑΔΑΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter