Σκάνδαλο υποκλοπών: Ψήφισμα κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου – Ανεπαρκής η αντίδραση της ΕΕ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ψήφισμα κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου – Ανεπαρκής η αντίδραση της ΕΕ

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει την αντίδρασή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα ψήφισμα κόλαφο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ό,τι αφορά τα λογισμικά παρακολούθησης, ενώ ζητά να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα επιβολής της νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι μπούμερανγκ σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου μπορεί να γίνει προτεινόμενος νόμος της ΕΕ που υποτίθεται ότι στοχεύει να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να παραβιάζουν τηλέφωνα δημοσιογράφων και να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Συγκεκριμένα, με 425 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 23 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την έλλειψη νομοθετικής συνέχειας στις προτάσεις του, τις οποίες συνέταξαν οι ευρωβουλευτές μετά την ολοκλήρωση του έργου της εξεταστικής επιτροπής και αφορούν στη χρήση του Pegasus και άλλων λογισμικών παρακολούθησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «παρά το γεγονός ότι το ΕΚ έχει ζητήσει ορισμένες νομοθετικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της κατάχρησης λογισμικών κατασκοπείας στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σχέδιο για το πώς προτίθεται να αντιδράσει στις απειλές αυτές για τους ανθρώπους και τη δημοκρατία».

Παράλληλα, καλεί την Επιτροπή να σεβαστεί τη σχετική διοργανική συμφωνία, και ζητά να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα επιβολής της νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται στη σύσταση που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει έως το τέλος Νοεμβρίου κατά πόσον η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις νέες περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας στην Ευρώπη μετά την έγκριση των τελικών τους συστάσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί για την πρόληψη της κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας. Σημειώνουν ότι το λογισμικό Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί κατά της εξόριστης στη Γερμανία δημοσιογράφου Galina Timchenko και ότι οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές έχουν στοχοποιηθεί.

Αναφερόμενοι στις πρόσφατες εξελίξεις στις έρευνες στα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι στην Ελλάδα δύο αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αντιμετώπισε αιφνίδιες αλλαγές στο πλαίσιο της σχετικής έρευνάς της, αλλά και ότι οι φάκελοι διαβιβάστηκαν σε άλλον εισαγγελέα. Στην Πολωνία, η εθνική εξεταστική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν με κατασκοπευτικό λογισμικό για πολιτικούς λόγους, ενώ στην Ισπανία η έρευνα ανεστάλη προσωρινά λόγω έλλειψης συνεργασίας από τις ισραηλινές αρχές.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Αντί για την προστασία από τις υποκλοπές, παζαρεύουν… άλλοθι για κυβερνήσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter