Σκάνδαλο υποκλοπών: Βάζει μπροστά τους ελέγχους η ΑΔΑΕ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Βάζει μπροστά τους ελέγχους η ΑΔΑΕ

Ο κύβος ερρίφθη. Κατά τις πληροφορίες του Documento, η ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε την Τετάρτη να διεξαγάγει αυτεπάγγελτους ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας με βάση τις λίστες που αποκάλυψε το Documento για τους παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η ικανοποίηση του αιτήματος –σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία– του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει γνώση για τις διατάξεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου της τελευταίας τριετίας που αφορούν πρόσωπα αυξημένης ευθύνης. Ητοι υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Διότι η εκ του συντάγματος αρμόδια αρχή αναλαμβάνει αυτοβούλως να πράξει όσα η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων του παράκεντρου της ΕΥΠ με έδρα το Μαξίμου αρνείται να της ζητήσει. Ειδικότερα, η ΑΔΑΕ δεν έχει δεχτεί οχλήσεις για τη διεξαγωγή σχετικού ελέγχου από τη συντριπτική πλειονότητα όσων είδαν το όνομά τους να παρελαύνει στα δημοσιεύματα της εφημερίδας, γεγονός που αξιοποιείται από όσους με πείσμα προσπαθούν να σαμποτάρουν το κρίσιμο έργο της αρχής.

Κι αν για όσους αποτελούν μέρος του κυβερνητικού ή κρατικού μηχανισμού η εξήγηση είναι ότι τελούν υπό πολιτικό ή μη εκβιασμό, για δημοσιογράφους όπως ο Αλέξης Παπαχελάς η αιτία ποια είναι; Μήπως για να μην κλονιστεί η αξιοπιστία των πηγών που χρησιμοποιούνται για το ρεπορτάζ; Κι αν οι πηγές είναι παράλληλα ωτακουστές; Για να μην παρεξηγηθούμε, ο διευθυντής της «Καθημερινής» παρατίθεται εν είδει παραδείγματος, ώστε να καταστεί σαφές ότι οι παρακολουθούμενοι δεν πρέπει να παριστάνουν τους στωικούς παρατηρητές του ζόφου. Πάντως το ερώτημα που απευθύνεται στον Αλ. Παπαχελά είναι εάν απλώς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Παναγιώτη Πικραμμένο, με τον οποίο συναντήθηκαν και συνέφαγαν στη Βαρβάκειο αγορά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Η «νάρκη» Ντογιάκου

Οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ αναμένεται να διαλευκάνουν και να αποσαφηνίσουν την πλήρη έκταση της παρακρατικής δράσης της υπηρεσίας υπό μία προϋπόθεση. Σύμφωνα με πηγές του Αρείου Πάγου, με αφορμή την προαναφερθείσα απόφαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ ο Ισίδωρος Ντογιάκος φέρεται να επισπεύδει την έκδοση γραπτής γνωμοδότησης για να καταστήσει παράνομους τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, την οποία ενδέχεται μάλιστα να «φορτώσει» σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αποδέκτες της γνωμοδότησης θα είναι οι πάροχοι, με μοναδικό σκοπό τη ναρκοθέτηση των επικείμενων ελέγχων της αρχής. Για παράδειγμα, όταν κλιμάκιο της ΑΔΑΕ επισκεφτεί ξανά την Cosmote η νομική σύμβουλος του ομίλου Ειρήνη Νικολαΐδου θα παρουσιαστεί στην είσοδο με τη γνωμοδότηση στο χέρι, αρνούμενη τη συνεργασία με τη συνταγματικά αρμόδια αρχή. Ωστόσο, όπως έχει προειδοποιήσει από βήματος Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, η άρνηση δύναται να επιφέρει βαρύτατες κυρώσεις για τους παρόχους που μπορούν να δρομολογηθούν από την ίδια την ΑΔΑΕ.

Να σημειωθεί πως στην επικοινωνία που είχε το documentonews.gr με τον Ισ. Ντογιάκο μετά την αποκάλυψη του Euractiv ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφενός μεν δεν αρνήθηκε ότι επικοινώνησε με την υπόλογη και ερευνώμενη ΕΥΠ, αφετέρου δε δήλωσε πως εκτιμά ως παράνομο τον έλεγχο της αρχής στην Cosmote. Αδυνατούμε πάντως να πιστέψουμε όσα μας εκμυστηρεύτηκαν για τον πρωτοφανή τρόπο με τον οποίο φέρεται να καταφέρθηκε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εις βάρος επικεφαλής ενός εκ των δύο κλιμακίων που έκαναν έλεγχο στον συγκεκριμένο πάροχο.

Κυβερνητικό σαμποτάζ

Το μεσημέρι της Πέμπτης το φως της δημοσιότητας είδαν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου απεργάζεται την «εκπαραθύρωση» του Χρήστου Ράμμου από την ΑΔΑΕ. Το Documento επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος διέψευσε τα εν λόγω δημοσιεύματα. «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να παρέμβει στη θητεία ή στο πρόσωπο του προέδρου της αρχής» ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου.

Απ’ ό,τι φαίνεται η παροιμία για το παλικάρι που ξέρει κι άλλο μονοπάτι δεν αφορά μόνο όσους έχουν αγαθές προθέσεις. Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής την περασμένη Τετάρτη κατέστη σαφής η πρόθεση της πλειοψηφίας να προχωρήσει τάχιστα στις αντικαταστάσεις μελών ανεξάρτητων αρχών των οποίων η θητεία έχει λήξει. Πρόκειται για το ΕΣΡ, τον Συνήγορο του Πολίτη και –φυσικά– την ΑΔΑΕ. Το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογεί λοιπόν την ανατροπή των συσχετισμών στην ολομέλεια της αρχής, προσδοκώντας την αντικατάσταση «ενοχλητικών» μελών που με ακεραιότητα και αίσθηση καθήκοντος αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους σε αυτή την κρίσιμη για τη δημοκρατία συγκυρία.

Οπως εκμυστηρεύτηκαν υψηλά ιστάμενες πηγές του κοινοβουλίου, πρόθεση της συμπολίτευσης είναι να έχει ξεμπερδέψει με αυτό τον «μπελά» έως τα τέλη Ιανουαρίου, εκκινώντας τη διαδικασία αμέσως μετά το άνοιγμα των εργασιών της Βουλής. «Εχουμε ψιλοκαταλήξει στα ονόματα» είπαν οι πηγές. Εν προκειμένω, το επίδικο είναι η εξασφάλιση του συσχετισμού των 3/5. Η συνταγματική απαίτηση για 4/5 σε σχέση με τον διορισμό μελών ανεξάρτητων αρχών τροποποιήθηκε στην πρόσφατη συνταγματική μεταρρύθμιση, ρίχνοντας τον πήχη στα 3/5.

Τούτων δοθέντων, «γαλάζια» κοινοβουλευτικά στελέχη απάντησαν σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας ότι η σύμφωνη ψήφος –λόγου χάρη– του αντιπροέδρου της Βουλής από το κόμμα της Ελληνικής Λύσης αρκεί για να εγκριθεί μια κυβερνητική πρόταση. Βέβαια, κατά τις πληροφορίες το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου δεν προτίθεται να συμβάλει στις μηχανορραφίες της ΝΔ.

Πάντως, στην περίπτωση που οι μύχιες επιδιώξεις του Μαξίμου υλοποιηθούν, θα πρόκειται για ακόμη ένα κυβερνητικό «χτύπημα» στην αρχή. Διότι βοούν τα δημοσιογραφικά στέκια για την ύπαρξη ενός σκιώδους τριγώνου, μέρη του οποίου αποτελούν άτομο με θέση ευθύνης στην αρχή, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης και κάποια συγκεκριμένα δημοσιογραφικά χέρια που δημοσιεύουν απειλητικές προαναγγελίες περί «αυτόφωρων αδικημάτων κακουργηματικής μορφής».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter