Σκάνδαλο υποκλοπών – Βέρα Γιούροβα: «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν γιατί παρακολουθούνται»

Σκάνδαλο υποκλοπών – Βέρα Γιούροβα: «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν γιατί παρακολουθούνται»

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν έχει τεθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να το αποσιωπήσει. Κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα η Βέρα Γιούροβα έδωσε συνέντευξη στο Inside Story, μετά τη συνάντηση, με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Κώστα Τσιάρα, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας τόνισε ότι επισήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως όσοι παρακολουθούνται για «λόγους εθνικής ασφάλειας» θα πρέπει να μπορούν να γνωρίζουν εκ των υστέρων γιατί παρακολουθήθηκαν.

Δείτε επίσης: Βέρα Γιούροβα για υποκλοπές: «Πρέπει να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν» – Τι είπε για τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Μάλιστα, όπως τονίζει, εφόσον ο λόγος έχει παύσει να υφίσταται και επίσης να έχουν την ευκαιρία για κάποιου είδους αποζημίωση, αν θεωρούν ότι βλάπτηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του οποίου κατήργησε αυτή τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών τροποποιώντας τον Μάρτιο του 2021 νόμο του 1994, είχε πει στη Βέρα Γιούροβα «ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκτείνει και πάλι τα δικαιώματα των πολιτών».

Το Inside Story ζήτησε από τη Βέρα Γιούροβα να σχολιάσει την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν θέλει να παρέμβει στις εσωτερικές διαδικασίες για το ποιος πρέπει να κληθεί στην έρευνα και ποιος όχι.

Ερωτηθείσα για την περίπτωση Κουκάκη, απάντησε: «Συμμερίζομαι την ανησυχία του ελληνικού λαού ότι κανείς δεν πρέπει να παρακολουθείται ή να κατασκοπεύεται παράνομα. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Δεύτερο θέμα είναι πως δεν έχω αυτή τη στιγμή κανένα στοιχείο για το ποιος χρησιμοποιούσε τι και τι ήταν παράνομο. Δεν έρχομαι εδώ ως δικαστής, είμαι αποδέκτης των ειδήσεων και των αξιόπιστων, ελπίζω, αποτελεσμάτων των ερευνών και της αντίδρασης που θα ακολουθήσει. Μου υποσχέθηκαν εχθές ότι θα μπει ένα φρένο στην κατάσταση και θα δοθεί ισχυρή εγγύηση στον ελληνικό λαό ότι δεν θα γίνεται αντικείμενο παράνομης κατασκοπίας. Οπότε πρέπει να περιμένω όπως κάθε άλλος άνθρωπος, δεν θέλω να παρέμβω λέγοντας ποιος πρέπει να κληθεί ή όχι στην έρευνα, αυτό είναι θέμα των εθνικών φορέων. Καθώς όμως υπάρχει η υποψία ότι υπήρξε παράνομη κατασκοπία, επαναλαμβάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε την αλήθεια, τι συνέβη».

Πηγή: InsideStory.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter