Σκάνδαλο υποκλοπών: Τουλάχιστον 300 SMS με Predator σε περίπου 100 άτομα – Οι τοποθετήσεις Ράμμου, Μενουδάκου στην PEGA

Σκάνδαλο υποκλοπών: Τουλάχιστον 300 SMS με Predator σε περίπου 100 άτομα – Οι τοποθετήσεις Ράμμου, Μενουδάκου στην PEGA

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη ετέθη ξανά στο «μικροσκόπιο» του Ευρωκοινοβουλίου, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Documento, καθώς ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του που διερευνά τις υποκλοπές, τη γνωστή PEGA, βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Όπως τόνισε ο Κων. Μενουδάκος έχουν αποσταλεί τουλάχιστον 300 SMS που φαίνεται να σχετίζονται με Predator σε περίπου 100 παραλήπτες.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Χρήστος Ράμμος τόνισε πως ομόφωνα πως και μετά την ψήφιση του νέου νόμου 5002/2022, η ΑΔΑΕ θεωρεί πως και με τον εξακολουθούν να υφίστανται οι αρμοδιότητες της Αρχής να κάνει ελέγχους είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε αυτεπάγγελτα. «Και προχωρεί ως προς την κατεύθυνση αυτή», είπε. «Η ΑΔΑΕ έχει ενημερώσει τη Δικαιοσύνη», ανέφερε.

Στο μεταξύ, μετά από ερώτηση της Σόφι Ιν’τ Βελντ, υπογράμμισε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, στις 7 Ιανουαρίου 2023 εξέδωσε γνωμοδότηση ύστερα από αίτημα εταιρείας κινητής και διατυπώνει την άποψη ότι μετά την ψήφιση του καινούριου νόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του νόμου 5002/2022, «η ΑΔΑΕ πλέον δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει ελέγχους επί των αιτήσεων και καταγγελιών, και αφορούν αιτήματα πολιτών να ενημερωθούν αν έχουν παρακολουθηθεί με νομότυπο τρόπο στα τηλέφωνά τους».

Και συνέχισε: «Όταν βγήκε αυτή η γνωμοδότηση εγώ αντέδρασα» και συνέχισε λέγοντας πως η προληπτική επέμβαση ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού στη λειτουργία και δραστηριότητα ανεξάρτητης Αρχής δεν είναι επιτρεπτή κατά το ελληνικό Σύνταγμα.

«Δεν είναι υπεράνω του νόμου η ΑΔΑΕ» είπε και συνέχισε σημειώνοντας όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά όχι εκ των προτέρων ένας εισαγγελέας. «Η ΑΔΑΕ εφαρμόζει σχολαστικά τον νόμο», τόνισε.

Για την ολοκλήρωση των ελέγχων σημείωσε: «έχουμε δεκάδες καταγγελίες. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες που έχουν συσσωρευτεί. Οι δυνατότητες της ΑΔΑΕ είναι περιορισμένες. Η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου δημιούργησε ασάφειες για το πώς θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και τι συσχετισμό θα έχει η διαδικασία των ελέγχων με τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών. Και αυτό δημιούργησε την ανάγκη αλληλογραφίας της ΑΔΑΕ», είπε.

Ακόμα, άφησε αιχμή για την επιλογή για συγκρότηση τριμελούς επιτροπής που θα κρίνει ποιος πολίτης θα ενημερώνεται και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η αρμοδιότητα αυτή πρέπει να δοθεί στην ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητη Αρχή».

Επιπροσθέτως, αναφορικά με τη στοχοποίηση των πολιτών με spyware, τόνισε πως οι έρευνες της ΑΔΑΕ σε μία συγκεκριμένη περίπτωση εντόπισαν αριθμό τηλεφώνου από το οποίο φαινόταν να προέρχεται το λινκ που ήταν ο φορέας του Predator. Έπειτα, μέσα από σειρά ελέγχων «φτάσαμε σε συγκεκριμένο αριθμό, προχωρήσαμε πολύ. Βρήκαμε τραπεζικό λογαριασμό του προσώπου που τον έχει χρησιμοποιήσει. Ενημερώσαμε την Εισαγγελία Πρωτοδικών, γιατί αυτό είναι κακουργηματική πράξη. Συνεχίζουμε περαιτέρω και σε αυτή την περίπτωση για να βρούμε και περαιτέρω στοιχεία».

«Έχουμε μόνο δύο περιπτώσεις» spyware είπε. Ξεκαθάρισε πως η ΑΔΑΕ γνωρίζει δύο περιπτώσεις προσώπων που έχουν στοχοποιηθεί ταυτόχρονα από άρση απορρήτου με εισαγγελική διάταξη. Ωστόσο, δήλωσε πως όσο προχωρά η έρευνα «δεν αποκλείεται στη διαδρομή να βρούμε και άλλα».

«Το κατασκοπευτικό αυτό λογισμικό είναι τεράστιος κίνδυνος και για το απόρρητο των επικοινωνιών και για τη Δημοκρατία, δεν νομίζω ότι μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είναι σαφές ότι είτε στα χέρια κρατικής υπηρεσίας είτε στα χέρια ιδιώτη μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία θα λειτουργεί η τακτική του εκβιασμού. Θα μαζεύονται αθέμιτα πληροφορίες για πρόσωπα, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να τεθεί θέμα νόθευσης του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι απολύτως σαφές ότι είναι πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ράμμος.

Μενουδάκος: Τουλάχιστον 300 SMS με Predator σε περίπου 100 άτομα

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, αφού αναφέρθηκε στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη υπογράμμισε πως δεν ήταν μεμονωμένα επεισόδια αλλά θα μπορούσε να είχε ευρύτερες διαστάσεις.

«Ήδη έχει επιβληθεί στην εταιρεία Intellexa πρόστιμο 50.000 ευρώ λόγω μη συνεργασίας η οποία εκδηλώθηκε αφενός με την αρκετή καθυστερημένη υποβολή στοιχείων αλλά αφετέρου με μη υποβολή ορισμένων από αυτά τα στοιχεία», είπε.

Όσον αφορά τα μηνύματα που περιείχαν Predator, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν αποσταλεί, περί τα 300 μηνύματα SMS που απευθύνονται σε περίπου 100 γιατί πολλά έχουν αποσταλεί στον ίδιο παραλήπτη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης των παραληπτών των μηνυμάτων. Για τη διαδικασία είναι ενήμερες και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα, η Αρχή εξέδωσε εντολές μη καταστροφής δεδομένων σε συγκεκριμένες εταιρείες αφού εντόπισε τα κέντρα SMS μέσω των οποίων είχαν διέλθει τα μηνύματα. Αφού τα εντόπισε, λοιπόν, διεύρυνε την έρευνά της αναζητώντας όλα τα μηνύματα SMS τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με το λογισμικό Predator. Αναζήτησε επίσης τους λογαριασμούς χρηστών μέσω των οποίων είχε γίνει η αποστολή αυτών των μηνυμάτων. Με τη μέθοδο αυτή, μέχρι στιγμής, κατά την οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν αποσταλεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περί τα 300 μηνύματα SMS που απευθύνονται, όχι σε 300 παραλήπτες, αλλά σε περίπου 100 γιατί πολλά έχουν αποσταλεί στον ίδιο παραλήπτη».

Πρόσθεσε, επίσης: «Στο στάδιο που βρισκόμαστε η Αρχή προσπαθεί να βεβαιωθεί ποιοι είναι οι παραλήπτες και να εντοπιστούν όλοι και αφού το κάνει αυτό να κρίνει αν και με ποιον τρόπο πρέπει να ενημερωθούν και τελικώς να ανεβρεθούν οι αποστολείς των μηνυμάτων».

 

.

 

Δείτε επίσης: Την Τρίτη ενώπιον της PEGA Ράμμος και Μενουδάκος για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Να σημειωθεί πως η πρόσκληση των δύο Ελλήνων αξιωματούχων προέκυψε μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για το εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων και την τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής για την παρακολούθηση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.

Και ο Ανδρουλάκης

Περίπου στις 11 το πρωί ξεκίνησε και η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Επιτροπή εκπροσωπώντας τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Στην PEGA στις 28 Φεβρουαρίου Ράμμος και Μενουδάκος για τις υποκλοπές

Εκκωφαντική σιωπή Μαξίμου για τις απειλές Intellexa και… αμήχανη αλληλεγγύη Οικονόμου στην PEGA

Με εξώδικο η Intellexa επιχειρεί να μπλοκάρει την PEGA

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter