Με σκανδαλώδη διάταξη καταργούν τον έλεγχο για προκλητικές αναθέσεις του υπουργείου Υγείας

Με σκανδαλώδη διάταξη καταργούν τον έλεγχο για προκλητικές αναθέσεις του υπουργείου Υγείας

Ενώ νομιμοποιούν προκλητικές αναθέσεις για Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Σε εμβόλιμη διάταξη, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, που συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, προβλέπεται ότι:

«Δαπάνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), τηρουμένων οπωσδήποτε των προϋποθέσεων της παρ. 2 του άρθρου τρίτου της από 25.2.2020 ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α΄ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων, από τις οικείες Δ.Υ.Πε. κατά τη χρονική περίοδο από 26.2.2020 έως και 30.4.2020 είναι νόμιμες ως προς τις παραληφθείσες ποσότητες παραδοτέων ΜΑΠ μέχρι και 30.4.2020, ανεξαρτήτως του εάν τηρήθηκε η υπαγωγή στον έλεγχο του άρθρου 35 του ν. 4129/2013 (Α΄ 52)».

Η διάταξη αυτή (άρθρο 31 του σ/ν) ουσιαστικά νομιμοποιεί εκ των υστέρων, όλες τις δαπάνες που έγιναν για προμήθεια ΜΑΠ, ανεξαρτήτως της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων από πλευράς των αναδόχων ως προς τις παραληφθείσες ποσότητες παραδοτέων.

Με άλλα λόγια, δεν μας ενδιαφέρει τι παρελήφθη, πότε παρελήφθη και αν πληρούνται οι συμβατικές προδιαγραφές των παραδοτέων. Όλα καλώς καμωμένα.

Το κυριότερο καταργείται αναδρομικά ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι δαπάνες θεωρούνται νόμιμες ακόμη και αν δεν έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. (Επισημαίνεται ότι, οι συμβάσεις άνω των 500.000€ ελέγχονται υποχρεωτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν τη σύναψή τους.

Πρόκειται για μία ακόμη σκανδαλώδη διάταξη – πλυντήριο των αρίστων της ΝΔ, που προφανώς έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων διάφορες περίεργες αναθέσεις του Υπουργείου Υγείας.

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταγγέλλοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποσκοπεί σε κάλυψη από πλευράς της κυβέρνησης, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, σε σχέση με υπερκοστολογημένες αναθέσεις ΜΑΠ στις οποίες προέβη.

«Σας καλώ να αποσύρετε τη διάταξη ή να το επιβάλλετε σε όλα τα Υπουργεία. Ουσιαστικά δίνετε νομική κάλυψη στον κ. Καρβέλη! Το γεγονός ότι παρήγγειλε στολές υψηλής προστασίας με 18 € (ενώ στην 1η ΥΠΕ έκαναν το ίδιο με 8 €) και έλεγε πως θα τις φέρει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν τις έφερε, του δώσατε παράταση και τώρα νομιμοποιείται να μην τα έχει φέρει ακόμα και τώρα! Αυτό είναι βάζω πλάτη στο πλυντήριο», ανέφερε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο κ. Πολάκης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter