Σκέφτεστε τις διακοπές; Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλές σπίτι κατά την απουσία σας

Σκέφτεστε τις διακοπές; Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλές σπίτι κατά την απουσία σας

Στο βουνό ή στη θάλασσα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, οι διακοπές είναι αυτό που περιμένουμε όλη την χρονιά.

Είτε πρόκειται για τριήμερο αργίας είτε για καλοκαιρινές διακοπές, αυτό που όλοι θέλουμε είναι να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, όσον αφορά στην ασφάλεια του σπιτιού μας.

Και βέβαια, από τις πρώτες αιτίες ανησυχίας είναι πάντοτε το ενδεχόμενο διάρρηξης, οι οποίες είναι στα… πάνω τους κατά τους μήνες των διακοπών.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι απόπειρες κλοπών και διαρρήξεων έφθασαν, το 2014, τις 1.957, ενώ οι απόπειρες ληστείας τις 73, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 2013. 

Γι αυτό και πριν φύγουμε από το σπίτι, δεν πρέπει να ξεχνάμε βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως να ενεργοποιήσουμε τον συναγερμό –αν διαθέτουμε- και να κλειδώσουμε προσεκτικά όλες τις εισόδους του σπιτιού.

Προσοχή όμως, δεν αφήνουμε ποτέ κλειδιά για «ώρα ανάγκης» σε σημεία όπως γλάστρες ή κάτω από τα χαλάκια, γιατί είναι από τα πρώτα μέρη που θα ψάξει κάποιος.

Μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε ένα σύστημα αυτόματου φωτισμού, ώστε να φαίνεται ότι είστε στο σπίτι, κρατώντας μακριά επίδοξους διαρρήκτες.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να είναι καλά φωτισμένος και ο χώρος γύρω από το σπίτι, ώστε να αποτρέπει όσους τυχόν το έχουν… βάλει στο μάτι.

Και φυσικά, η καλύτερη λύση έρχεται πάντοτε από τους φίλους. Ζητήστε από κάποιο άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας να επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σπίτι σας, για να ελέγχει πως είναι όλα καλά. Επίσης, θα βοηθούσε να αφαιρούνται τυχόν διαφημιστικά φυλλάδια από την είσοδο της κατοικίας.

Εκτός από τον κίνδυνο της διάρρηξης δυο
επιπλέον κίνδυνοι είναι η πυρκαγιά, ειδικά για εξοχικές κατοικίες, καθώς και η
διάρρηξη σωληνώσεων.

 Πριν από κάθε σας απόδραση, θα πρέπει να αφαιρείτε τις ευαίσθητες ηλεκτρικές συσκευές (πχ. φορτιστές, σεσουάρ κλπ.) από τις πρίζες και να καθαρίζετε τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού – αν υπάρχει – από ξερά χόρτα και φύλλα.

Καλό θα ήταν να κλείνετε την παροχή του νερού, ιδιαίτερα από το πλυντήριο ρούχων και ιδανικά και από τα καζανάκια. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι όλες οι βρύσες του σπιτιού σας είναι κλειστές.

Ακολουθώντας τις χρήσιμες αυτές συμβουλές θα απολαύσετε σίγουρα καλύτερα τις διακοπές σας!

Για περισσότερες απορίες, θα σας φανεί χρήσιμη η σελίδα της AIG – Ασφάλεια κατοικίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter