Σκέψεις για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου

Σκέψεις για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου

Υπαρκτό πλέον είναι το σενάριο παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το Σεπτέμβριο. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν πολύ σοβαρά την προοπτική της παράτασης έως τα μέσα Σεπτεμβρίου καθότι από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί περί τα 2 εκ φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν κατατεθεί (ηλεκτρονικά στο Τaxisnet) 3.572.526 φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι το σύνολο των φορολογικά υπόχρεων προς κατάθεση φορολογικής δήλωσης ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μόλις το 33% των φορολογουμένων έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση τους. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι υφίστανται δύο θεμελιώδεις διαφορές:

-Το 2020 η σχετική πλατφόρμα προς υποβολή δηλώσεων είχε ανοίξει στις 20 Απριλίου, όταν τα τρέχον έτος άνοιξε στις 7 Ιουνίου

-Πέρυσι δεν καταγράφηκε το φετινό μπάχαλο με την καθυστερημένη έκδοση δικαιολογητικών από την ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους σε αναστολή για το 2020. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι παρόλο τα ποσά των 534 ευρώ δεν φορολογούνται, εντούτοις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των κριτηρίων διαβίωσης. Ως εκ τούτου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν δήλωση χωρίς αυτές τις βεβαιώσεις αφού θα υπερφορολογηθούν.

Τα προβλήματα της παράτασης

Κάτω από αυτά τα δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει δεκτό το αίτημα της κοινότητας των λογιστών να υπάρξει παράταση έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα μόνα που φαίνονται ότι φρενάρουν την απόφαση για παράταση είναι η πιθανότητα να μπλοκάρει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι καθυστερήσεις στην πληρωμή του φόρου (αφού αν δοθεί παράταση θα πρέπει να μεταφερθούν (όπως και πέρυσι και οι δόσεις).

Υπενθυμίζεται ότι όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο. Καθίσταται προφανές ότι το ίδιο (καταβολή διπλής δόσης) θα υπάρξει και στην περίπτωση της παράταση με την καταβολή διπλής δόσης τον Οκτώβριο. Πάντως με βάση το υφιστάμενο καθεστώς όποιος καταβάλει εφάπαξ το φόρο που του αναλογεί μέχρι τέλος Ιουλίου λαμβάνει έκπτωση 3%.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter