Σκέψου καλά πριν τρέξεις στην παγωνιά…

Σκέψου καλά πριν τρέξεις στην παγωνιά…

Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, για τις βλάβες που προκαλεί στους πνεύμονες η άσκηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και φυσιολόγο Michael Kennedy, η υψηλής έντασης άσκηση ή το έντονο τρέξιμο μια ημέρα με παγωνιά «θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σας». Και όχι προς το καλύτερο…

Η άσκηση σε συνθήκες ακραίου ψύχους είναι επικίνδυνη για την υγεία των πνευμόνων, οι οποίοι δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν τις βασικές λειτουργίες, να ζεσταίνουν δηλαδή και να υγραίνουν τον εισπνεόμενο αέρα, με συνακόλουθη την πρόκληση ξηρότητας στους αεραγωγούς και πιθανές ανεπανόρθωτες βλάβες.

Η ιδέα για τη μελέτη προέκυψε από παλαιότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Salt Lake City το 2002, όπου οι ερευνητές εξέτασαν 40 Αμερικανούς αθλητές χειμερινών σπορ και συνέκριναν την υγεία τους μετά από άσκηση σε πραγματικές συνθήκες και σε εργαστηριακό περιβάλλον. Στην πρώτη περίπτωση, περισσότεροι αθλητές εμφάνισαν άσθμα σχετιζόμενο με την άθληση.

Με βάση τις προηγούμενες έρευνες του εργαστηρίου, που απέδειξαν ότι οι αθλητές που ασκήθηκαν σε θερμοκρασίες κάτω των -15° C έθεσαν τους πνεύμονές τους σε κίνδυνο σοβαρής βρογχοσυστολής, ο καθηγητής Κennedy, για να ολοκληρώσει το πείραμα, συνέκρινε τα αποτελέσματα άσκησης αθλητών χειμερινών σπορ σε συνθήκες εργαστηριακού ελέγχου (με εισπνοή ξηρού αέρα τεχνητά ώστε να προκληθεί η συστολή) με αθλητές που έτρεξαν μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων σε φυσικό περιβάλλον και θερμοκρασία -15° C.

«Υπάρχει πρόβλημα», είπε ο επικεφαλής της έρευνας. «Σε μελέτη που έγινε σε σκιέρ υψηλού επιπέδου, βρήκαμε ότι έπασχαν από χρόνιο βήχα και σοβαρή μειωμένη πνευμονική λειτουργία μετά τη συνταξιοδότηση».

Οι πνεύμονες, όπως και άλλα όργανα (η καρδιά), σε καταστάσεις σωματικού στρες ενδυναμώνουν και τελικά γίνονται πιο αποτελεσματικοί. «Όταν οι πνεύμονες εκτίθενται σε αντίστοιχες καταστάσεις όπως το κρύο, δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Αντιθέτως η λειτουργία τους επιδεινώνεται σταδιακά- ειδικά κατά την άσκηση».

Τέλος, η έρευνα ανέδειξε τη σημασία του μεγέθους των πνευμόνων, αφού διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με μικρότερο ανάστημα είναι πιθανότερο να υποστούν βρογχοσυστολή.

Σύμφωνα και με τον καθηγητή, εφόσον επιμένετε να ασκηθείτε στο κρύο, μια καλή ιδέα είναι η προθέρμανση στο σπίτι, ενώ βοηθητική έχει αποδειχθεί και η κάλυψη του στόματος με ένα μαντήλι την ώρα που βρίσκεστε στο κρύο.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter