Σκηνές προσεχώς: Πυρηνικός εφιάλτης στο Ριάντ

Σκηνές προσεχώς: Πυρηνικός εφιάλτης στο Ριάντ

Μια μυστική διαπραγμάτευση γίνεται εδώ και μήνες, διαβάζω στους New York Times, ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. 

Με εντολή του πρίγκιπα διαδόχου Μωχάμεντ μπιν Σαλμάν οι Σαουδάραβες ζητούν τεχνογνωσία made in USA για να χτίσουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πληρώνουν όσο όσο: μέχρι και 80 δισεκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των εργοστασίων. 

Ο Λευκός Οίκος τηρεί σιγήν ιχθύος και το ερώτημα είναι απλό: σχεδιάζει ο διαβόητος πρίγκιπας να αποκτήσει το βασίλειο πυρηνικά όπλα; Η επίσημη απάντηση είναι όχι. 

Τουλάχιστον τρεις ενδείξεις όμως δείχνουν στην κατεύθυνση του ναι. 

Πρώτον, οι Σαουδάραβες επιμένουν να εμπλουτίζουν οι ίδιοι ουράνιο και όχι να το αγοράζουν νόμιμα από άλλες χώρες – που θα κόστιζε λιγότερο. 

Δεύτερον, αρνούνται προκαταβολικά οποιονδήποτε έλεγχο από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών. 

Και, τρίτον, δεν πάει πολύ καιρός από τότε που ο 33χρονος ισχυρός άνδρας του Ριάντ είχε πει «Αν το Ιράν κατασκευάσει ατομική βόμβα εμείς θα ακολουθήσουμε το συντομότερο». 

«Μια χώρα που δεν μπορείς να την εμπιστευθείς για ένα χειρουργικό πριόνι οστών, πώς να την εμπιστευθείς για ένα πυρηνικό οπλοστάσιο;» αναρωτήθηκε ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπραντ Σέρμαν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Το χειρουργικό πριόνι παραπέμπει στον τεμαχισμό του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. ‘Ηδη από τη δεκαετία του ΄70 το Ριάντ έκανε πλουσιοπάροχη «χορηγία» στο Πακιστάν, που οδήγησε το 1998 στην κατασκευή της πρώτης «σουνιτικής ατομικής βόμβας». Μήπως βλέπουμε το δεύτερο μέρος εκείνου του σχεδίου ;          

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter