«Σκιές» – Μια έκθεση του σπουδαίου εικαστικού Νίκου Κεσσανλή στην Ελληνογερμανική Αγωγή

«Σκιές» – Μια έκθεση του σπουδαίου εικαστικού Νίκου Κεσσανλή στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Την έκθεση με τίτλο «ΣΚΙΕΣ» του Νίκου Κεσσανλή, της εμβληματικής μορφής της γενιάς του ’60, διοργανώνει η Ελληνογερμανική Αγωγή στις εγκαταστάσεις του σχολείου στην Παλλήνη. Η έκθεση -ανοιχτή για το κοινό- περιλαμβάνει 8 έργα από τις “Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας”, την πιο χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του Κεσσανλή που πρωτοέκανε τη δεκαετία του 1960 και ανήκουν στο κίνημα της mec art (Μηχανική Τέχνη).

Η σειρά που παρουσιάζεται στην έκθεση έγινε την ίδια περίοδο που ο καλλιτέχνης δημιούργησε το γνωστό έργο “Η Ουρά” στον σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια.Η επιμέλεια έκθεσης έγινε από την Ιστορικό Τέχνης Ελένης Κούκου.

Τη βραδιά των εγκαινίων, και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν τις δικές τους σκιές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την ίδια μέθοδο που έκανε τα έργα του ο Νίκος Κεσσανλής.

Ο Νίκος Κεσσανλής βρέθηκε στο Παρίσι του 1960 και συμμετείχε ενεργά στο πνεύμα της εποχής, στο πνεύμα της ρήξης με την παραδοσιακή ζωγραφική. Έτσι προέκυψε η mec art (Μηχανική Τέχνη), της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Τα έργα του διεύρυναν το πεδίο της ζωγραφικής μέσω της εισαγωγής του μηχανικού, του τυχαίου, του αυθόρμητου αλλά και της παράδοσης με αναφορές στο ανατολίτικο θέατρο σκιών. Οι “Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας” απεικονίζουν διαφορετικές σκιές/εκδοχές του εαυτού μας, που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Νίκος Κεσσανλής (1930-2004) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη και ύστερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Συνδέθηκε με καλλιτεχνικές ομάδες και κινήματα – Νέοι Ρεαλιστές, Mec Art- που αναζητούσαν νέους τρόπους και νέα μέσα έκφρασης. Πήρε μέρος σε πολλές σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1982 εκλέχτηκε Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ το διάστημα 1991-1995 υπήρξε Πρύτανης της Σχολής με έργο που καθόρισε την πορεία της.

Info:

Ελληνογερμανική Αγωγή (Δημητρίου Παναγέα, 15351 Παλλήνη Αττικής)

Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, στις 20.00. Η έκθεση θα διαρκέσει ως 12 Απριλίου.

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 20:00, Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 14:00

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter