Κόλαση φωτιάς στη Βαρυμπόμπη: Αναζωπυρώθηκε ο πύρινος εφιάλτης – Στάχτη περιουσίες και ζώα – Το μήνυμα Μητσοτάκη (συνεχής ενημέρωση)

Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο στις Αδάμες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν την τιτάνια μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης όπου το το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεκριμένα πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί στην οδό Νικολάου Λέκκα ανάμεσα από σπίτια. Επί τόπου επιχειρούν περί τα 10 πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον πουθενά ενιαίο μέτωπο, αλλά διάφορες διάσπαρτες εστίες που αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Πολύ νωρίς το πρωί έσπευσαν επί τόπου ξανά τα εναέρια μέσα ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Τα ξημερώματα, μήνυμα στάλθηκε από το 112  στους κατοίκους περιοχών του Κρυονερίου για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η πύρινη λαίλαπα κινούνταν προς εκείνη τη κατεύθυνση.

Μεγάλες οι καταστροφές

Τεράστια είναι η καταστροφή σε περιουσίες και καμένο δάσος, που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ως προς την περιοχή που κάηκε στην Αττική, μια πρώτη εκτίμηση ανέρχεται σε περίμετρο 12.500 στρεμμάτων.

Ως προς τις ζημιές, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, μια πρώτη εκτίμηση που μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί πλήρως από τα αρμόδια συνεργεία, είναι: 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές. Περισσότερα ΕΔΩ.

Η φωτιά και τα μέτωπα

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, και τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, πλέον ένα είναι το ενεργό μέτωπο, ενώ τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται σε ύφεση.

Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί επίσης σε Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες και Θρακομακεδόνες.

Ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει καλύψει ολόκληρη την Αττική το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάνει την ατμόσφαιρα αφόρητη.

 

Μιλώντας νωρίτερα το πρωί στο MEGA Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, είπε πως φαίνεται κάπως καλύτερη η εικόνα. Ωστόσο το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει, και τώρα κατευθύνεται προς το κτήμα Τατοΐου.

Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν να πετούν μετά τις 6:31, και αυτό αναμένεται να παίξει μεγάλο ρόλο, όπως λέει και ο Δήμαρχος.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

«Με υποδειγματικό τρόπο» οι εκκενώσεις λέει ο Μητσοτάκης

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, οι εκκενώσεις έγιναν με υποδειγματικό τρόπο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, στη Βαρυμπόμπη. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Συγκεκριμένα είπε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά όλο το βραδύ, αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές είναι αυτές που σημειώνονται στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ζωής το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, θα έχουμε μέρες ακόμα καύσωνας και άνεμοι θα ζητήσω εγρήγορση απ’όλους ώστε η ζημιά που θα γίνει στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα». 

Όπως είπε πλέον στη φωτιά υπάρχει μόνο ένα ενεργό μέτωπο και ότι τα υπόλοιπα τρία είναι σε ύφεση ενώ τόνισε πως έγιναν κι άλλες εκκενώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος για τις προσπάθειές τους για την κατάσβεση της φωτιάς.

O περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ ανέφερε πως η φωτιά «όλο το βράδυ συντηρήθηκε με επίγειες παρεμβάσεις σε μικρές εστίες, που δεν αναζωπυρώθηκαν έντονα. Διατηρούνται μικρές εστίες χωρίς σημεία αναζωπύρωσης και είναι καλό για τα εναέρια μέσα να ολοκληρώσουν την κατάσβεση της καταστροφικής λαίλαπας, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εθνική Οδό».

Πού εντοπίζονται οι βασικές εστίες

Δεκάδες εξακολουθούν να είναι οι εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο. Οι βασικές εστίες εντοπίζονταν πέριξ του νεκροταφείου Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς το οποίο οι φλόγες πέρασαν. 

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Διαβάστε επίσης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βαρυμπόμπη – Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

Ο πρώτος απολογισμός της καταστροφής

Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί δεκάδες κατοικίες, δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.

Όσον αφορά τα αίτια της φωτιάς ακόμα δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter