Σκηνές χάους στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 57 νεκροί από την κακοκαιρία – Πλιάτσικο σε κλειστά καταστήματα (Video)

Σκηνές χάους στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 57 νεκροί από την κακοκαιρία – Πλιάτσικο σε κλειστά καταστήματα (Video)

Μπορεί η φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ να αφήνει πίσω της όλο και περισσότερους νεκρούς, ωστόσο κάποιοι επιτήδειοι βρήκαν ευκαιρία να προβούν σε πλιάτσικο, στα κλειστά καταστήματα.

Ειδικότερα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, που επλήγη και περισσότερο από την κακοκαιρία, πολλοί ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την απουσία της αστυνομίας από τους χιονισμένους και έρημους δρόμους της πόλης και άρχισαν να σπάνε και να κλέβουν επιχειρήσεις και καταστήματα.

Οργισμένος ο δήμαρχος της πόλης σχολίασε πως οι λεηλασίες είναι «ντροπιαστικές». «Δεν κλέβουν τρόφιμα και φάρμακα αλλά αντικείμενα που θέλουν. Επομένως, δεν πρόκειται καν για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά για ανθρώπους που εκμεταλλεύονται μια εθνική καταστροφή και τον πόνο πολλών ανθρώπων στην κοινότητά μας για να πάρουν αυτό που θέλουν» δήλωσε.

Αρκετά βίντεο που μοιράστηκαν στο Twitter δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα και να κυκλοφορούν με τσάντες γεμάτες με κλεμμένα αντικείμενα ανάμεσα σε εγκαταλελειμμένα οχήματα και σχεδόν 2 μέτρα χιόνι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Χριστουγέννων. Σε ένα βίντεο ακούγεται κάποιος να φωνάζει με κλεμμένα πράγματα στα χέρια «τα Χριστούγεννα ήρθαν».

Σημειώνεται ότι το Μπάφαλο επλήγη από τον κυκλώνα περισσότερο από κάθε άλλη πόλη των ΗΠΑ καθώς έχουν αναφερθεί 28 νεκροί, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν παγωμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους που θάφτηκαν κάτω από το χιόνι.

Τουλάχιστον 57 οι νεκροί

Τις πληγές τους μετρούν οι ΗΠΑ μετά τη φονική χειμωνιάτικη κακοκαιρία που ταλαιπώρησε τον κόσμο με πολικές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις. O απολογισμός των θυμάτων της «χιονοθύελλας του αιώνα» ανερχόταν σε τουλάχιστον 57 νεκρούς όπως αναφέρει το ΝΒC και εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί περαιτέρω. Ανεπίσημα, υπάρχουν αναφορές για πάνω από 60.

Σύμφωνα με το CNN ο απολογισμός των νεκρών έχει ως εξής:

Νέα Υόρκη: Εκτός από τους 27 θανάτους στην κομητεία Έρι, αναφέρθηκε και μία θανατηφόρα δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στην κομητεία Νιαγάρα.

Κολοράντο: Η αστυνομία ανέφερε δύο θανάτους που σχετίζονται με το κρύο από την Πέμπτη, με έναν άνδρα να πέφτει νεκρός κοντά σε μετασχηματιστή ρεύματος ενός κτιρίου που πιθανώς αναζητούσε ζεστασιά, και έναν άλλο να εντοπίζεται σε ένα σοκάκι.

Κάνσας: Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Κεντάκι: Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, εκ των οποίων ο ένας σε τροχαίο δυστύχημα στην κομητεία Μοντγκόμερι.

Μιζούρι: Ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν το όχημά του γλίστρησε από παγωμένο δρόμο και έπεσε σε παγωμένο ρυάκι, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κάνσας Σίτι.

Οχάιο: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Τενεσί: Το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την Παρασκευή έναν θάνατο που σχετίζεται με την καταιγίδα.

Ουισκόνσιν: Ένα θανατηφόρο δυστύχημα αναφέρθηκε λόγω των χειμερινών καιρικών συνθηκών.

Βερμόντ: Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από πτώση δέντρου στο σπίτι της, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας.

Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις παραμένουν καλυμμένες με πυκνό χιόνι. Σε ξεχωριστά 24ωρα, περιοχή του Μίσιγκαν είχε 108 εκατοστά χιονιού, ενώ στη Νέα Υόρκη καταγράφηκαν 103 εκατοστά.

Τεράστια προβλήματα

Τεράστια παραμένουν τα προβλήματα στις μετακινήσεις και τις αεροπορικές συνδέσεις. Μόνο τη Δευτέρα, σχεδόν 4.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ πτήσεις ακυρώνονται και σήμερα.

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις δίνουν σταδιακή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι επιστήμονες και οι αρχές καλούς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια.

Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται, περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είχαν ρεύμα το Σαββατοκύριακο.

Ομοσπονδιακή βοήθεια στη Νέα Υόρκη

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσαλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η χώρα ζει «τη χιονοθύελλα του αιώνα». Αναφερόμενη στην κήρυξη της Πολιτείας σε ομοσπονδιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε ότι ο Λευκός Οίκος είχε υποσχεθεί βοήθεια στην πολιτεία και την τοπική κυβέρνηση. Σε κοινή δήλωση, οι δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές της Νέας Υόρκης, η Κίρστεν Γκίλιμπραντ και Τσακ Σούμερ, δήλωσαν ότι η ομοσπονδιακή βοήθεια είναι απολύτως δικαιολογημένη δεδομένης της πρωτόγνωρης χιονοθύελλας.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα έχει συμβάλει στην ένταση του φαινομένου και της χιονοθύελλας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου για το Χιόνι και τον Πάγο, στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Μαρκ Σιρίζι, η ατμόσφαιρα μεταφέρει υδρατμούς, που λειτουργούν σαν «καύσιμο» για την κακοκαιρία.

Ο καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις, Βίκτορ Τζενσίνι, παρομοίασε το καιρικό αυτό φαινόμενο σαν «ροπαλιά».

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αργά αλλά σταδιακά η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι θερμοκρασίας θα ανεβούν σιγά σιγά άνω του μηδενός, αλλά όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί το λιώσιμο του χιονιού μπορεί να οδηγήσει σε μικτής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα, που μπορεί να επιδεινωθούν από τις βροχές που αναμένονται το σαββατοκύριακο.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter