Σκληραίνει η κόντρα των δικηγόρων της Αθήνας με τον Κοντονή

Σκληραίνει η κόντρα των δικηγόρων της Αθήνας με τον Κοντονή

Σκληραίνει η στάση των δικηγόρων της Αθήνας απέναντι στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, με αφορμή την εξαγγελία του για την ίδρυση και λειτουργία μέσα στο 2019 δύο νέων Πρωτοδικείων προκειμένου να αποσυμφορηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε και σήμερα σε βάρος του κ. Κοντονή ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Τον κατηγόρησε ότι με αυτή την κίνηση καταστρέφει τους μικρούς δικηγόρους, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά κατήγγειλε επίσης πως ο Υπουργός έχει κλειστή την πόρτα του στους δικηγόρους.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Κοντονής είχε πριν από λίγες ημέρες απαντήσει στους ισχυρισμούς Βερβεσού ότι αυτός είναι που υποστηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων .

Στο μεταξύ οι δικηγόροι της Αθήνας καλούνται να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα με θέμα το αν συμφωνούν η όχι στην διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας σε δύο ακόμη μεγάλα Πρωτοδικεία, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Στήνονται κάλπες , στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στο Εφετείο, αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο, προκειμένου το σώμα των δικηγόρων να τοποθετηθεί και δια της ψήφου του στην κυβερνητική εξαγγελία.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Ειδικότερα , στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία αντίθετα με την Ελλάδα, συγχωνεύει τα δικαστήρια της, αντί να τα εξαπλώνει, ενώ έδωσε και κάποια στοιχεία για τις τραγικές όπως είπε ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Παράλληλα αναρωτήθηκε:

«που θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του ΔΣΑ η επίμαχη εξαγγελία συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές.

Η εν λόγω διάσπαση -υποστήριξε ακόμα- θα βοηθήσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και θα καταστρέψει τα μικρά αλλά και τους δικηγόρους που δουλεύουν μόνοι.

«Στον διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής, δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτήν τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;»

Το έλλειμμα ρευστότητας σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, προκύπτει και από τον θεσμό της νομικής βοήθειας, με τους δικηγόρους που διορίζονται σε πολίτες που δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν συνήγορο, να πληρώνονται 2 με 3 χρόνια μετά. «Φθάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν δικήγοροι να παρασταθούν, αφού δεν πληρώνονται, ενώ αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους το γραμμάτιο» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΔΣΑ τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία. Την ίδια ώρα ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

Και οι δικηγόροι, δια στόματος του συνδικαλιστικού τους εκπροσώπου, θέτουν το ερώτημα: Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων;

Προς επίρρωση των θέσεων του, ο Δ. Βερβεσός αποκάλυψε ότι :

*Ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ενώ ο σύλλογος είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ίντερνετ στο Πρωτοδικείο.

*Το 2016-2017 η ‘Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έδωσε 6.400 ευρώ για την αγορά κλιματιστικών και εκτυπωτών, ενώ τα τελευταία χρόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ευρώ για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων, έπιπλα γραφείου, συντήρηση ασανσέρ, εγκατάσταση και λειτουργία wi-fi.

«Με τι χρήματα θα φτιαχτούν τα καινούργια Πρωτοδικεία; Εδώ δεν έχουν φωτοτυπικό χαρτί» είπε ο Δ. Βερβεσός, καλώντας τον Σταύρο Κοντονή να απαντήσει, αφού όπως είπε ο υπουργός έχει κλειστή στην πόρτα του…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter