Σκληρό καλοκαίρι, αβέβαιος χειμώνας

Σκληρό καλοκαίρι, αβέβαιος χειμώνας

Η πληρότητα στα καταλύματα φτάνει το 20-25% της περσινής σεζόν και οι επιχειρηματίες ελπίζουν σε μικρή έστω αύξηση τον Αύγουστο

Μπορεί τα σύνορα να άνοιξαν και μαζί τους και τα τουριστικά καταλύματα, όμως τα νέα από τους τουριστικούς προορισμούς που μέχρι πέρσι έσφυζαν από επισκέπτες δεν είναι καλά. Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων μιλώντας στο Documento κάνουν λόγο για καταστροφή και εκφράζουν την αγωνία τους για τον χειμώνα που έρχεται. Τα απροσπέλαστα από τουρίστες σοκάκια των ελληνικών νησιών φέτος έχουν αδειάσει λόγω των εκατοντάδων ακυρώσεων κρατήσεων.

Οι εικόνες του φετινού καλοκαιριού δεν είναι μόνο θλιβερές αλλά και πολύ ανησυχητικές για τους χιλιάδες εργαζόμενους όπως και για τους ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων που το καλοκαιρινό εισόδημά τους είναι το μοναδικό ώστε να περάσουν τον χειμώνα και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Κάποιοι από αυτούς δεν διέθεταν ούτε καν το ποσό που χρειάζεται για να ανοίξουν ώστε να υποδεχτούν τους επισκέπτες, ενώ άλλοι άνοιξαν «για να μη χαθούν από την αγορά» παραμένοντας όμως χωρίς καμία κράτηση μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Στα νησιά πολλοί δεν άνοιξαν

Το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό που απαιτείται ώστε οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων να τηρήσουν τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα και να συντηρήσουν τα καταλύματά τους έβαλαν στη ζυγαριά ώστε να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους φέτος. Η πραγματικότητα που περιγράφουν είναι θλιβερή. «Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν ανοίξει με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια μεγαλύτερη τουριστική προσέλευση και τελικά είναι ακόμη χειρότερα γιατί έχουν πάρει προσωπικό, ενώ δεν βλέπουν τις κρατήσεις να αυξάνονται καθώς η πληρότητα φτάνει το 20-25%. Ολοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να είναι ανοιχτοί για τους επόμενους μήνες με την ελπίδα να αυξηθεί η προσέλευση» τονίζει στο Documento ο Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ). «Μια επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων που λειτουργεί με προσωπικό δεν αξίζει το κόπο να ανοίξει γιατί τα έσοδα θα είναι λιγότερα από τα έξοδα. Στα νησιά οι περισσότεροι δεν έχουν ανοίξει». Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης: «Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να υπάρχουν επιχειρήσεις του ίδιου ακριβώς αντικειμένου και οι μεν να έχουν ένα αρκετά μεγάλο λειτουργικό κόστος και οι άλλοι να μην έχουν τίποτε».

«Στόχος να μη βγούμε από την αγορά»

«Είμαστε ο κλάδος που χτυπήθηκε πιο πολύ από όλους. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ρευστότητας γιατί όταν κάποιος αποφασίζει να ανοίξει έχει ένα κόστος συντήρησης σε συνδυασμό με το υγειονομικό πρωτόκολλο που είναι μεγάλο» μας λέει ο Εμμανουήλ Αγιομυργιαννάκης, αντιπρόεδρος της ΣΕΤΚΕ και ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στην Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκτός από τα χρήματα που χρειάζονται για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα συντήρησης είναι ένα χρηματικό ποσό που ενδέχεται να μην καλυφθεί από τα έσοδα του φετινού καλοκαιριού: «Επειδή είμαστε εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις έχουμε συντηρήσεις σε υδραυλικά, ηλεκτρικά, αποχετευτικά, βαψίματα, υγρασίες κ.λπ. γιατί όταν κάτι δεν λειτουργεί επτά μήνες πρέπει να το συντηρήσεις. Εγώ έχω 16 δωμάτια. Για να ξεκινήσει η επιχείρησή μου χρειάστηκα 6.500 ευρώ. Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να μη φύγουμε από την αγορά με τα γραφεία, γι’ αυτό ανοίξαμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα εισπράξουμε αυτά τα χρήματα. Τα δωμάτια που έχω βρίσκονται στην Αγία Πελαγία πάνω στη θάλασσα και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν έχω ούτε έναν πελάτη».

Περισσότερες οι ακυρώσεις από τις κρατήσεις

Στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι επισκέπτες των νησιών προέρχονταν κατά 70% από την Αγγλία και 15% από την Ιταλία με αποτέλεσμα να είναι περισσότερες οι ακυρώσεις από τις κρατήσεις. «Ο Ιούλιος ήταν καταστροφή. Την πρώτη εβδομάδα ήρθαν πολύ λίγες πτήσεις. Είναι ζήτημα αν αυτήν τη στιγμή που μιλάμε έχει μπει 10.000 κόσμος στο νησί [Κεφαλονιά] για όλο τον Ιούλιο αεροπορικώς. Τον περσινό Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε 80.000 και συνολικά αεροπορικώς μπήκε στο νησί 330.000 κόσμος μόνο από διεθνείς αφίξεις. Αν φτάσουμε φέτος στο 30%, θα μιλάμε για θαύμα» λέει ο Δημήτρης Ατσάρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Να σημειωθεί ότι η Κεφαλονιά φιλοξενούσε 220 κρουαζιερόπλοια και μέχρι στιγμής δεν έχει «δέσει» κανένα. Αυτό σημαίνει μείον 500.000 επισκέπτες. Και στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες των μικρών καταλυμάτων μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό με τα σπίτια της βραχυχρόνιας μίσθωσης: «Στον ίδιο τόπο να υπάρχει ένα κατάλυμα με πέντε δωμάτια που τηρεί τα πάντα και δίπλα μια βίλα που να μην τηρεί τίποτε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter