Σκληρό μπρα-ντε-φερ με… τρεις «νικητές»

Σκληρό μπρα-ντε-φερ με… τρεις «νικητές»

ΗΠΑ και Ιράν ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, σε μία αντιπαράθεση με τρεις «νικητές» και έναν μεγάλο χαμένο. Αυτή η ισορροπία κινδυνεύει να διασαλευτεί μόνο από την ανάγκη των δύο αντιμαχόμενων πλευρών να «πουλήσουν» στην εγχώρια «αγορά» μία ενδεχόμενη… ρελάνς.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προπαγάνδας των τελευταίων είναι ο ισχυρισμός της Τεχεράνης, μέσω της ιρανικής τηλεόρασης, αμέσως μετά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, πως υπάρχουν «80 νεκροί Αμερικανοί τρομοκράτες». Ένας ισχυρισμός που δεν αποδείχτηκε ποτέ. Απλά μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση για… εσωτερική κατανάλωση. Για να τέρψει τα όσα ευήκοα ώτα και τη «δίψα» να μη μείνει αναπάντητη η δολοφονία Σουλεϊμανί.

Και κάπως έτσι, ΗΠΑ και Ιράν ισορροπούν μεταξύ πραγματικών γεγονότων και προπαγάνδας. Σε αυτό το σκληρό μπρά-ντε-φερ, αναδεικνύονται και οι δύο νικητές εντός των συνόρων τους, μέχρι στιγμής. Αφενός καταφέρνουν… αριστοτεχνικά να αποφύγουν την κατά μέτωπο σύγκρουση, αφετέρου ικανοποιούν τις ακραίες φωνές. Αλλά υπάρχει και ένας ακόμα «νικητής» καθώς το πολεμικό κλίμα δεν εξυπηρετεί μόνο την πολιτική της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

Στο στρατόπεδο των κερδισμένων βρίσκονται και οι αγορές που τρίβουν τα χέρια τους. Έκθεση του CNBC, αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα: Από τις 19 κρίσεις της τελευταίας τριακονταετίας στη Μέση Ανατολή, τα έσοδα από τους τίτλους αμυντικής και αεροδιαστημικής τεχνολογίας διπλασιάστηκαν σε σχέση με τις αποδόσεις τους στον δείκτη Standard&Poor’s 500. Ποιο διάστημα αφορά; Το τελευταίο εξάμηνο. Ποιοι ωφελήθηκαν; Huntington Ingalls (+15,3% το εξάμηνης απόδοσης), General Dynamics (+14%), TransDigm Group (+13,9%), Raytheon (+8,5%) e Northrop Group (+7,5%). Όπου «Huntington Ingalls» είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ. 

Δείτε επίσης: Πώς το πολεμικό «σάλπισμα» Τραμπ επηρεάζει τις αγορές

Ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης; Μα φυσικά το Ιράκ που, για μία ακόμα φορά, έχει μετατραπεί σε θέατρο πολεμικής σύγκρουσης ξένων δυνάμεων. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει το μαρτύριο…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter