Σκληρό παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Σκληρό παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Δύο μείζονα ζητήματα είναι αυτήν τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των 28 στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Πρώτον για τις ροές στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο η γαλλο-ισπανική πρόταση είναι να φτιαχτούν σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία hotspots παρόμοια με τα ελληνικά στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου ενώ η ιταλο-αυστριακή πρόταση είναι οι μετανάστες να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά στις ροές στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή πρωτίστως στη χώρα μας η πρόταση Μέρκελ εδράζεται στον περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης στις χώρες πρώτης υποδοχή. Την ίδια ώρα η γραμμή των χριστιανοκοινωνιστών του Βερολίνου (CSU) και της Αυστρίας είναι το σφράγισμα των συνόρων και η δημιουργία μίνι Σένγκεν

Εντός αυτού του πλαισίου η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες:

-Υπερασπίζεται πάγια τη θέση ότι πρέπει να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο

-Διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση

-Διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

-Και τέλος, στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης των χωρών προέλευσης και διέλευσης, Ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα – αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter