Σκληρό παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Δύο μείζονα ζητήματα είναι αυτήν τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των 28 στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Πρώτον για τις ροές στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο η γαλλο-ισπανική πρόταση είναι να φτιαχτούν σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία hotspots παρόμοια με τα ελληνικά στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου ενώ η ιταλο-αυστριακή πρόταση είναι οι μετανάστες να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά στις ροές στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή πρωτίστως στη χώρα μας η πρόταση Μέρκελ εδράζεται στον περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης στις χώρες πρώτης υποδοχή. Την ίδια ώρα η γραμμή των χριστιανοκοινωνιστών του Βερολίνου (CSU) και της Αυστρίας είναι το σφράγισμα των συνόρων και η δημιουργία μίνι Σένγκεν

Εντός αυτού του πλαισίου η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες:

-Υπερασπίζεται πάγια τη θέση ότι πρέπει να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο

-Διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση

-Διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

-Και τέλος, στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης των χωρών προέλευσης και διέλευσης, Ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα – αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία. 

Ετικέτες