Σκληρές μεταρρυθμίσεις το 2021 – Ποια είναι τα 13 ορόσημα για το 2021

Σκληρές μεταρρυθμίσεις το 2021 – Ποια είναι τα 13 ορόσημα για το 2021

Το σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» εγκρίθηκε και πλέον απομένουν τα τυπικά ώστε να εκταμιευθεί η προκαταβολή των 4 δις ευρώ (2,3 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και 1,7 δις δάνεια). Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο προσδοκά, εντός του 2021, να λάβει άλλα 3,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να σωθεί από τα κοινοτικά κονδύλια η καταρρέουσα ελληνική οικονομία…

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υλοποιήσει, εντός του τρέχοντος έτους, 13 από τα συνολικά 331 ορόσημα (σαν τα «προαπαιτούμενα» των μνημονίων) που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο ανάκαμψης. Όλα αυτά τα ορόσημα  είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα 30,5 δις ευρώ (17,8 δισ. ευρώ είναι  υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων) που έχουν προϋπολογιστεί για την Ελλάδα και θα εκταμιεύονται τμηματικά, μέχρι το 2026, μετά από έλεγχο των κοινοτικών οργάνων (ναι αν σας θυμίζει τη διαδικασία των μνημονίων είναι ακριβώς η ίδια όπως ίδια θα είναι και η ομάδα των ελεγκτών που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του ESM, της Κομισιόν και της ΕΚΤ). Όσον αφορά τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις αυτά έχουν επιμεριστεί σε 108 επενδύσεις και σε 67 μεταρρυθμίσεις που εφόσον υλοποιούνται θα εκταμιεύονται τα αντίστοιχα ποσά. Όλα αυτά περιέχονται σε και κοστολογούνται σε 4.104 σελίδες που είναι το σύνολο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Φέρνουν αντιδράσεις τα πρώτα 13 ορόσημα

Ας μείνουμε όμως στο 2021 και στα επιπρόσθετα της προκαταβολής των 4 δις ευρώ που επιδιώκει η Κυβέρνηση να εισρεύσουν στον κρατικό κορβανά από το Ταμείο Ανάπτυξης. Το ευτυχές είναι ότι εύκολα μπορεί να πετύχει την υλοποίηση αυτών των πρώτων  13 οροσήμων. Πρόκειται κατά το σύνολο τους για κρατικές παρεμβάσεις με τη μορφή νομοθεσίας. Ωστόσο εδώ αρχίζουν τα δύσκολα αφού τα σκληρά μέτρα εγείρουν αντιδράσεις. Ήδη έχει δημοσιευθεί το δριμύ κατηγορώ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Ήδη η Κυβέρνηση εισπράττει δημοσκοπική κατάρρευση από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που περιλαμβάνονται (και είναι ενδεικτικό της σκληρότητας των μεταρρυθμίσεων που έπονται) ως ένα εκ των 13 οροσήμων…

Από την άλλη στον ΟΑΕΔ η τριχοτόμηση που έχει περιληφθεί ως ορόσημο στο κατάλογο των πρώτων 13, κινητοποιεί τους συνδικαλιστές που ετοιμάζονται για δριμεία αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση και ειδικά με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη.

Τα 13 ορόσημα του 2021

Σύμφωνα λοιπόν με τις ελληνικές δεσμεύσεις αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2021 ώστε να εκταμιευθούν άλλα 3,5 δις, είναι:

  1. Η πρώτη φάση για το πρόγραμμα εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
  2. Η έγκριση του σχεδίου δράσης κατά της ενεργειακής φτώχειας.
  3. Η έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για την τοποθέτηση ηλεκτρικών φορτιστών.
  4. Ο διαγωνισμός για τα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας.
  5. Η έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου (ψηφίστηκε προσφάτως και ήδη συνιστά νόμο του κράτους).
  6. Η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ.
  7. Η έναρξη ισχύος για νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων.
  8. Η έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για τοclawback.
  9. Η έναρξη κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.
  10. Ενθάρρυνση  εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  11. Ο προσδιορισμός των δράσεων και των κτηρίων για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης.
  12. Μεταρρυθμίσεις στον τομέα των σιδηροδρόμων.
  13. Θέσπιση συστημάτων διαχείρισης και λογιστικού ελέγχου του συνολικού προγράμματος.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter