Σκληρή άνοιξη στην οικονομία

Σκληρή άνοιξη στην οικονομία

Ηταν δεδομένο από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2022 ότι γρήγορα θα οδηγούμασταν σε αναθεώρησή του. Από τις 19 Δεκεμβρίου, μία μέρα μετά τη ψήφιση του –στερούμενου σοβαρότητας– προϋπολογισμού, είχαμε προβλέψει ότι αυτός θα αναθεωρούνταν αφού είχε καταρτιστεί με πρόβλεψη πληθωρισμού στην περιοχή του 1%! Η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον μήνα Ιανουάριο που κυμάνθηκε στο 6,2% συνέτριψε τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού όμως δεν είναι εύκολη. Οι αρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Θόδωρος Σκυλακάκης, οι οποίοι τον περασμένο Νοέμβριο κατέθεσαν προϋπολογισμό με πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην περιοχή του 1% για το 2022 ενώ ήδη έτρεχε με 4,8%, δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους.

Τώρα είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει τελικά την πορεία όχι της ευμάρειας αλλά της επιβίωσης:

-Μέσα στην εβδομάδα θα κριθεί πότε θα βγούμε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου περιμένουμε την έκθεση της 13ης αξιολόγησης. Δύο μέρες μετά στη συνεδρίαση του Eurogroup θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα της εξόδου. Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζεται να συμβεί τον Αύγουστο (θα έχουμε πάρει 1,3 δισ. ευρώ από τις αποδόσεις των μνημονιακών ομολόγων). Κρατήστε όμως το «αν», καθότι με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υφίσταται το «όταν».

• Αρχές Μαρτίου (συγκεκριμένα την Παρασκευή 4 Μαρτίου) η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ποσοστό της ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2021. Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη εξέλιξη, αφού θα καθορίσει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ και του ελλείμματος προς το ΑΕΠ. Αυτά θα καθορίσουν το κόστος δανεισμού για τη χώρα μας μετά το τέλος Μαρτίου. Εδώ πρέπει να κρατήσουμε ένα μέγεθος: «Αύξηση επιτοκίων πάνω από 4%». Αν συμβεί, οδηγούμαστε σε νέα μνημονιακή εποχή!

• Μέσα Μαρτίου στη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει η αποτύπωση της πορείας της Ευρώπης μέσα από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι βόρειοι ζητούν αυστηροποίηση. Η συμφωνία θα δείξει αν θα σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι της λιτότητας (ήδη η λιτότητα για το 2022 ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ ώστε να μειωθεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης). • Το ξημέρωμα της 1ης Απριλίου φέρνει την Ελλάδα γυμνή έναντι των αγορών. Στο τέλος Μαρτίου λήγει το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ομόλογα ονομαστικής αξίας 36,8 δισ. ευρώ). Ηταν ο κυρίαρχος (ίσως και μοναδικός) λόγος που η Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2020 λάμβανε φτηνά δάνεια. Το αξιοποίησε δεόντως ο Κυρ. Μητσοτάκης αυξάνοντας δραματικά τον δανεισμό (το δημόσιο χρέος στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2021 ανέβηκε στα 357,295 δισ. ευρώ έναντι 337,666 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Από την 1η Απριλίου το αν θα μας δανείζουν οι αγορές εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που θα δείχνουν στην πορεία της οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα και υπό το βάρος της ακρίβειας, η αναθεώρηση του προϋπολογισμού υπολογίζεται τον Απρίλιο. Το πρόβλημα είναι ότι θα τον αναθεωρήσουν και θα τον ψηφίσουν οι ίδιοι άνθρωποι. Πόσο πιθανό είναι να φέρουν διαφορετικά αποτελέσματα;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter