Σκληρή κριτική της ΓΣΕΕ στο εργατικό νομοσχέδιο των Μητσοτάκη-Χατζηδάκη

Σκληρή κριτική της ΓΣΕΕ στο εργατικό νομοσχέδιο των Μητσοτάκη-Χατζηδάκη
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργός Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη

Καυτηριάζοντας πρωτίστως κατ’ αρχήν, την προωθούμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ως κατ’ ουσίαν προώθηση της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, προκειμένου ο κάθε εργαζόμενος να βρίσκεται μόνος του απέναντι στον εργοδότη και να μειώνεται η διαπραγματευτική του δύναμη και κατά δεύτερον τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, προκειμένου να αποτινάξουν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο από πάνω τους, την πολιτική ευθύνη ελέγχου των εργοδοτικών οργανώσεων, αντέδρασε η ΓΣΕΕ στην «πρώτη εικόνα» του εργατικού νομοσχεδίου της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασε την Τετάρτη σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Με μια ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο «Πρώτα σχόλια σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο», η ΓΣΕΕ τόνισε ότι επιφυλάσσεται να δει το προτεινόμενο νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα πιθανόν την Πέμπτη το απόγευμα και να τοποθετηθεί συνολικά και με τη συνδρομή των νομικών της στη δημόσια διαβούλευση. Ως τότε όμως θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε κάποιες γενικές και επί των αρχών παρατηρήσεις, με βάση την εικόνα που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός, τονίζοντας ιδίως ότι, κατά την ανάγνωση του συλλογικού φορέα των εργαζομένων, το προτεινόμενο εργατικό νομοσχέδιο:

Προωθείται η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας

▪ «Προωθεί με φερετζέ τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας – που σχετίζεται με τις τακτικές (λόγω φύσης της παραγωγικής διαδικασίας) ή τις έκτακτες (λόγω ξαφνικού ή απρόβλεπτου γεγονότος) των επιχειρήσεων– την ατομική διευθέτηση η οποία όμως ουδόλως σχετίζεται με αυτήν τη διαδικασία. Η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης είναι ισότιμοι διαπραγματευτικά με τον εργοδότη είναι ανιστόρητη και άκρως συντηρητική.

Το κράτος απεκδύεται της πολιτικής ευθύνης ελέγχου των εργοδοτών

▪ Ιδιαίτερα στο διαμορφωμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, τέτοιες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν κόλαφο για το κόσμο της Εργασίας, όταν μάλιστα το Υπουργείο Εργασίας μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, να το εμπλουτίσει και να το θωρακίσει. Απεκδύεται, δηλαδή, της πολιτικής ευθύνης ελέγχου των εργοδοτικών παραβάσεων ως «πόντιος πιλάτος». Το ΣΕΠΕ, αντί να είναι η ισχυρότερη επιτελική δομή του Υπουργείου, με πρόχειρες νομικές κατασκευές και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την εκπροσώπηση Εργαζομένων και Εργοδοτών, οδηγείται σε «αχαρτογράφητα» νερά σε μια περίοδο μετά την πανδημία κρίσιμη για την αγορά εργασίας. Αν η «ατομική σύμβαση» θεωρείται ιδεολογική αρχή του φιλελευθερισμού, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε συνήγορο της αγοράς εργασίας αποτελεί ιδεολογική ακροβασία άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους».

Να αποσυρθούν οι αντεργατικές διατάξεις

Η ΓΣΕΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση «έχοντας πλήρη γνώση της επικρατούσας κατάστασης, του είδους και της έκτασης των εργασιακών προβλημάτων αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες και τα αιτήματα των Οργανώσεων-μελών, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δημοκρατικής και αγωνιστικής δράσης ώστε:

• Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του Ν/Σ που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τον κόσμο της εργασίας σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση.

• Να υιοθετηθούν στις διατάξεις του Ν/Σ όχι απλά τα κεφάλαια, αλλά και οι ουσιώδεις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί και προτείνει η ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και το δικαίωμα Αποσύνδεσης, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία, για την Υγεία και Ασφάλεια κ.α.».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter