Σκόπια: Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το θέμα του ονόματος

Σκόπια: Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το θέμα του ονόματος

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί απόψε στα Σκόπια στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί απόψε στα Σκόπια στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) και μετά το πέρας της δεν προβλέπονται δηλώσεις προς τον Τύπο.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το θέμα της ονομασίας και στις θέσεις που έχουν εκφράσει για το ζήτημα αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ανήκει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός και συνιστά στον νέο πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του στο θέμα του ονόματος.

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος τους προσεχείς μήνες, μία αισιοδοξία την οποία σε μεγάλο βαθμό βασίζει στη βελτίωση του κλίματος και στις εντατικές συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Πολιτικοί αναλυτές και μέρος των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ, στους οχτώ μήνες που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αλλαγή του κλίματος και σε μία μεταστροφή της τοπικής κοινής γνώμης στο θέμα του ονόματος, η οποία τα προηγούμενα δέκα χρόνια ήταν αρκετά επηρεασμένη από την προπαγάνδα και την αδιάλλακτη στάση του Νίκολα Γκρούεφσκι στο ζήτημα αυτό.

Ο νέος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, παρά το γεγονός ότι εμμένει στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος αυτού, πως η όποια λύση προωθηθεί στο θέμα του ονόματος δεν πρέπει να συνοδευτεί και από αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αποφεύγει συστηματικά τη «φλογερή» και «εθνικιστική» φρασεολογία του προκατόχου του στην ηγεσία του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απέχει συστηματικά από τον δημόσιο διάλογο στη χώρα και έχει αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη νέα ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος.

Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, από αλβανικής πλευράς θα συμμετάσχει ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο Αλί Αχμέτι, ο οποίος σε δηλώσεις το τελευταίο διάστημα επισημαίνει συνεχώς την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Αλί Αχμέτι εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και φέρεται να διαφωνεί με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη λύση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο θέμα του ονόματος. Πάντως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος υποστηρίζεται τόσο από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, όσο και από το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter