Σκόπια: Τα επεισόδια στη Βουλή στο μικροσκόπιο του γερμανικού τύπου

Σκόπια: Τα επεισόδια στη Βουλή στο μικροσκόπιο του γερμανικού τύπου

Τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, καθώς και η ενταξιακή προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ, απασχολούν τον γερμανικό τύπο.

Η εφημερίδα Sieddeutsche Zeitung σχολιάζει τα όσα συνέβησαν στην ΠΓΔΜ και τη σχέση της χώρας με την ΕΕ: «Εάν λειτουργούσαν όλα βάσει δικαίου και νόμων, ο Γκρουέφσκι και άλλοι θα βρίσκονταν ήδη ενώπιον δικαστηρίου  ανεξάρτητοι εισαγγελείς έχουν ήδη συντάξει τη σχετική ποινική αγωγή. Αλλά και υπό μια νέα κυβέρνηση ο Γκρουέφκσι και οι πιστοί ακόλουθοί του θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Προσπαθούν οπωσδήποτε να το αποφύγουν ? στην ανάγκη και με τη βία. Αυτό απέδειξε ο όχλος υπό την καθοδήγηση του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος όταν εισέβαλε στη βουλή στα Σκόπια και ξυλοκόπησε βουλευτές. Ούτε ο μέχρι πρότινος αρχηγός της αντιπολίτευσης και εκλεγμένος επικεφαλής της κυβέρνησης γλίτωσε από τα επεισόδια. Τι θα μπορούσε όμως να κάνει η ΕΕ ή η Ουάσιγκτον; Σχεδόν τίποτα. Ακόμη και στη Ρουμανία, την Πολωνία ή την Ουγγαρία, η δημοκρατία περνάει κρίση. Ως μέλη της ΕΕ όμως, υπόκεινται έστω και στον υποτυπώδη έλεγχο των Βρυξελλών. Η ΠΓΔΜ όμως είναι απλώς υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Για τον Γκρουέφσκι και την κλίκα του άλλωστε η προσωπική τους ελευθερία και εξουσία είναι πολύ πιο σημαντικές απ’ ό,τι ο μακρινός στόχος να γίνει η χώρα τους μέλος της ΕΕ».

Για το ίδιο θέμα η Neue Osnabracker Zeitung γράφει: «Η ΕΕ κουράστηκε όσον αφορά τις διαδικασίες ένταξης. Όπως στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, όπου η δημοκρατία αποδομείται αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η ΕΕ έχει μάθει από τα λάθη της. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007 ήταν εσπευσμένη. Διαφθορά, εγκληματικότητα και μια αδύναμη δικαιοσύνη αποτελούν μέχρι σήμερα την καθημερινότητα εκεί. Άραγε σήμερα θα εντάσσονταν στην ΕΕ; Με την Ουγγαρία υπάρχει συχνά διαμάχη για ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου. Η ΕΕ έχει ήδη προβλήματα με τα μέλη της στην ανατολική Ευρώπη. Δεν μπορεί να διακινδυνεύσει ξανά κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό εξετάζει πολύ καλά τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως για παράδειγμα την ΠΓΔΜ εδώ και δώδεκα χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter